Audi 8L: 1.8T slaat niet aan bij half warme motor

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8T, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 110

Goeiemorgen,

Mijn Audi A3 1.8T uit 1997 heeft de laatste tijd startproblemen.

Een week of 3 geleden begon het, toen ik na het sporten in de auto stapte en wilde starten hoorde ik de startmotor wel draaien maar hij sloeg niet aan. Ik ben bepaald geen kenner, dus heb ik de ANWB gebeld die er al snel was en constateerde dat er geen brandstof in de motor werd gespoten. Iets met de brandstofpomp dus. Als ik het contact omdraaide (maar nog zonder te starten) gaf de brandstofpomp wel een zoemgeluid, maar als ik echt wilde starten niet meer. De ANWB meneer haalde de stekker van de brandstofpomp los, die was volgens hem een beetje vochtig dus spoot hij er wat vochtverdrijver op waarna de auto wel weer startte.

Ik had inmiddels zelf bedacht dat het wellicht aan het brandstofpomp relais lag, omdat de brandstofpomp blijkbaar soms opeens niet werkte. Ik had dus vast voor de zekerheid een nieuw relais in de auto gelegd.

Een paar dagen later (opnieuw na het sporten...) had ik weer hetzelfde probleem. Maar gelukkig had ik nu een oplossing, dus ik bouwde het nieuwe brandstofpomp relais in en jawel, de auto startte weer!

Een paar dagen later (opnieuw na het sporten, ik begon een patroon te zien...) was het weer hetzelfde gedoe. Dus weer de ANWB erbij, deze meneer vertelde mij dat de brandstofpomp wel kaduuk moest zijn. Hij gaf er met een hamer een paar tikken op en vervolgens startte de auto weer. Dit leek me niet echt een blijvende oplossing dus besloot ik de brandstofpomp te vervangen. Ik heb een 2e hands exemplaar gekocht en deze opgehaald, na het ophalen (de auto had een half uurtje stil gestaan toen ik daar binnen was) startte de auto weer niet. Ik had nu gelukkig een nieuwe brandstofpomp en bouwde deze dus in. En jawel, hij startte weer!

Helaas helaas, een paar dagen later weer hetzelfde gezeik.
Het patroon is dat hij steeds niet wil starten als hij 1 of 2 uur heeft stil gestaan. ´S ochtends (als hij heel de nacht heeft stil gestaan) heb ik nooit problemen. Na mijn werk (als hij heel de dag heeft stil gestaan) ook niet.

Ziet iemand een verband? Wat kan er mis zijn?
Ik ben zoals gezegd zeker geen kenner, maar kan het zijn dat er ergens een verkeerde temperatuur wordt doorgegeven ofzo? Het is namelijk wel opvallend dat het altijd gebeurt met een half warme motor, niet met een koude motor en ook niet met een warme motor (als ik een stuk heb gereden en de auto uit zet en dan gelijk weer start is er geen probleem).

PS Ik weet dat ik ook naar garage kan gaan, maar vind het altijd wel een stuk leuker om het zelf op te lossen. Met een beetje hulp dan

Alle tips zijn van harte welkom!
Gerben

GerbenP

Geplaatst door GerbenP (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (1755) PRO, 7 jaar geleden

Soms is het wel verstandiger om langs de garage te gaan , dealer , om hem uit te laten lezen , om een eventuele zoekrichting te krijgen .
Onderdelen vervangen in de hoop het juiste te vervangen , is vaak de dure frustrerende weg.

arjenhofstra (0) PRO, 7 jaar geleden

Afgaande op je verhaal is de kans groot dat de krukas sensor defect is. Deze kun je doormeten op weerstand. Als de weerstand oneindig is tijdens de storing dan is de sensor defect.

primera p11 (0), 7 jaar geleden

Is het niet de tempsensor?.

GerbenP (0), 7 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties!
Ik heb hem inmiddels toch even uit laten lezen en kreeg inderdaad (o.a.) foutmeldingen op de krukassensor en de nokkenassensor. Volgens de monteur kan de fout op de nokkenassenor goed veroorzaakt worden door een kapotte krukassensor, dus ik ga eerst de krukassensor vervangen.
Ik hoor wel van allerlei kanten dat het niet handig is om er een gebruikte krukassensor in te zetten omdat die het dan waarschijnlijk ook snel weer begeeft. Een nieuwe is >€100, maar alles beter dan een auto die om de haverklap niet wil starten...

GerbenP (0), 7 jaar geleden

Inmiddels de krukassensor vervangen, en hij loopt nu weer als een zonnetje. Starten ook geen enkel probleem meer mee gehad, maar goed hij is dan ook pas 3 dagen geleden vervangen ;)
Bedankt voor jullie hulp!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.