Audi A4-Avant: adaptieve xenonbochtverlichting werkt niet meer

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 3.2 v6 quattro

Beste probleemoplossers.

Sinds enkele weken heb ik een probleem met mijn xenon bochtverlichting. Met andere woorden, tijdens het rijden met de xenonverlichting aan sturen ze niet meer mee. In het display knippert ook het gele bochtverlichtingsicoontje.

Bij het starten van de motor gaat de xenonverlichting aan en zie je beide lampen zowel naar boven en beneden als van links naar rechts instellen. Dus de electromotortjes in de koplamp werken.
Zodra je de auto in D of R zet (automaat) klinkt er een piepje en gaat het gele storingslampje van de bochtverlichting knipperen.

Ik heb hem bij een audigarage laten uitlezen en die stellen de (mogelijke) diagnose dat de regelunit ( ballast) van de linker koplamp defect is. Kosten € 700,-- tot € 800,-- wat nogal gortig is en zeker omdat dit mogelijk de oorzaak is en nog niet weet of het san is opgelost.

Vervolgens bij Automotiveparts uit Apeldoorn een 2e hands ballast besteld. Deze past en ziet er exact hetzelfde uit als de oude maar komt uit een Mercedes. Volgens Automotiveparts maakt dat niet uit omdat deze allemaal hetezelfde zijn voor Xenon met bochtverlichting. Bij deze brand wel gewoon de xenon maar de linker koplamp stelt nu niet meer naar boven en onder bij. Ook het gele waarschuwingslampje knippert nog. Als ik de oude ballast weer terugplaats stelt de koplamp weer wel verticaal en horizontaal in.

Mijn vraag is of de vervangende ballast moet worden ingeleerd of dat hij het direct zou moeten doen?
Verder de vraag of dat het probleem ook ergens anders kan zitten, bijvoorbeeld een censor en zo ja waar zitten die op mijn auto?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Alvast bedankt.

Gert

audia43.2

Geplaatst door audia43.2 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Profundo Autoservice (0) PRO, 11 jaar geleden

Het meest voor de hand liggende extra probleem dat je kan hebben is dat de stuurhoeksensor niet correct werkt, maar dat zou dan absoluut moeten terugkomen als storingscode en minimaal zou er een esp storing op het display moeten verschijnen.
Als er duidelijk de storing ballast defect uit de diagnoseapparatuur komt ligt het er toch dik bovenop dat het ook echt zo is.
Ik ben persoonlijk geen liefhebber van het gebruiken van gebruikte onderdelen, zeker niet als deze uit een ander merk auto komen.
Het onderdeel kan er identiek uitzien maar de herkenning door het can-bus systeem van de auto kan toch anders zijn en dat kan weer een heel setje nieuwe problemen veroorzaken.

Als ik u mag adviseren zou ik het advies van de Audi specialist volgen.
Goedkoop is regelmatig duurkoop onder de streep.

audia43.2 (0), 11 jaar geleden

Peter bedankt voor je reactie en nog een vraagje. Moet de ballast opnieuw ingeleerd worden of werkt deze direct?

Profundo Autoservice (0) PRO, 11 jaar geleden

Durf ik zo uit mijn hoofd niet te zeggen, het kan zijn dat het systeem de spanningstoevoer naar de defecte ballast uitschakelt in geval van storing en dat de storing gewist moet worden voordat het nieuwe onderdeel in werking gesteld kan worden, maar dat is mijn ervaring met mercedes....
U kunt daarvoor het beste even een audi specialist voor raadplegen.

audia43.2 (0), 11 jaar geleden

Hallo,

Nog even een berichje voor de oplossing. Was inderdaad de ballast onderaan de koplamp. Probleem opgelost.

Groeten Gert

Profundo Autoservice (0) PRO, 11 jaar geleden

dank je wel voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.