Audi S6: Audi S6 stuurt alleen naar rechts zwaar

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorcode: ANK, Motorinhoud (cc): 4200, Vermogen (kw): 250

Hallo
Ik heb een S6 van bouwjaar 2001, met 145.000km op de teller. Als ik naar links stuur is er niets aan de hand als ik naar rechts stuur gaat het zwaarder. De servo pomp is goed, want naar links is er druk. Ik denk dat het stuurhuis defect, maar ik weet niet zeker of dit het probleem is. Aangezien dit behoorlijk kostbaar is wil ik graag weten of iemand weet wat de oorzaak kan zijn of wellicht ervaring mee?
Alvast bedankt.

Jacques Paul

Geplaatst door Jacques Paul (0) , lid sinds 9 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi S6? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Siem Bijman (140) PRO, 6 jaar geleden

Rijdt hij wel recht als je het stuur loslaat? Kan nl. ook een verkeerde uitlijning zijn. Als je hem vrij zet van de grond, bv op een brug, zit er dan geen zwaar punt in?

Jacques Paul (0), 6 jaar geleden

Hallo Siem,
Dank voor je reactie. Nee dat is het niet. Het is echt alsof er naar links wel bekrachtigd wordt, maar naar rechts niet. Inmiddels stuurt hij constant op deze wijze. Vorige week begon het met af en toe geen bekrachtiging naar rechts. Met het insturen naar rechts kon je dit forceren waardoor het sturen vervolgens alsnog bekrachtigd werd. Het zit hem niet in uitlijnen, echt een hydrolisch probleem.

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

Slipt de riem van de pomp niet door,het stuurhuis heeft een verschillende diameter van werkzuigers i.v.m de bedieningsstang in het stuurhuis,waardoor er naar 1 zijde een hogere druk nodig is.
Normaal merk je hier niets van door de torsie compensation in de stuurstang aandrijving.

Jacques Paul (0), 6 jaar geleden

Hallo Jaker,
Dat is iets wat ik nog zou kunnen controleren, hoewel ik niets hoor in die richting. Je bedoeld dat er net genoeg druk is om de lagere druk te leveren aan de ene zijde, maar te weinig om de hogere druk te leveren aan de andere zijde. Zou je dat slippen van de riem moeten kunnen horen? Alleen in uiterst rechtse en linkse stuurstand hoor je een best hard piepend slippend geluid.

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

als hij piept slipt hij (erg)als hij een beetje doorslipt net teveel msschien hoor je het mogelijk niet.
Zou de riempanner conroleren en de riem vervangen.

Hans4040 (285) PRO, 6 jaar geleden

Bij uiterst rechts en/of links zit het stuur tegen de uiterste stand en gaat er een overdruk ventiel open...dat hoor je piepen en dat hoort zo.

Jacques Paul (0), 6 jaar geleden

Hallo Hans, dat laatste dacht ik eigenlijk ook. Maar mijn vorige auto (ook een A6) had hier helemaal geen last van. Deze auto doet dat wel uiterst links en uiterst rechts. Maardat staat dus los van het probleem. Zou het stuurhuis dan toch defect zijn, wel raar naar een kant. Ga het slippen van de riem nog wel controleren.

Jacques Paul (0), 6 jaar geleden

Probleem met stuurhuis nog niet opgelost. Van slippen is inderdaad geen sprake. Hoewel het probleem de ene dag erger is dan de andere (tja, af en toe doet hij zelfs goed), zal het stuurhuis uiteindelijk toch vervangen moeten worden. Ik heb echter inmiddels ook een probleem met de linker katalysator, waardoor ik de werkzaamheden natuurlijk wil combineren. Inmiddels nieuw topic geplaatst.

Jacques Paul (0), 6 jaar geleden

Katalysator inmiddels vervangen, stuurhuis nog niet. Inmiddels 3000 km. verder kan ik concluderen dat het vreemd probleem is. De ene dag stuurt hij prima, de andere dag vertoont hij de eerder omschreven effecten. Het is me nog niet gelukt een vervangend stuurhuis (niet origineel, lees goedkoper) te vinden. Kennelijk is mijn auto en motercode vrij uniek. Ik sluit dit probleem daarom maar, het zal er wel op uitdraaien dat er bij de Audi-dealer een originele nieuwe besteld zal moeten worden. Net als bij de katalysator. Ik schuif het nog even voor me uit, gezien de hoge kosten die ermee gemoeid zijn.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi S6 of stel zelf een nieuwe vraag.