Audi A3: kraken/piepende wielophanging?

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Ik heb nu een jaar mijn A3, en als sinds ik de auto heb hoor ik regelmatig een soort krakend/piepend geluid bij beweging. Tijdens het rijden hoor ik het niet (of is het geluid te zacht om te horen). Vaak wanneer ik de deur dicht gooi hoor ik een piep (een soort rubber wring geluid).
Ook vaak wanneer de auto stilstaat en ik stap uit hoor ik dit geluid. Het lijkt bij die wielen vandaan te komen.
Ik heb de wielkasten al een aantal keren schoongespoten, ook al WD40 tussen ophangrubbers en vering gespoten om zo misschien te kunnen ontdekken waar het geluid precies vandaan komt, niets kunnen vinden. Soms is het geluid er, soms niet. Het geluid is eigenlijk niet echt irritant genoeg om het als een serieus probleem te zien, toch wil er nu wat aan gaan doen.
Laatst stond ik bij een tankstation en toen merkte ik het weer. Ik ben op de instap dorpel gaan staan, en heb de hele auto op en neer laten wiebelen. Toen was het geluid zeer goed merkbaar. Ik ben 1KM naar huis gereden om daar eens te kijken waar het geluid nou precies vandaan kwam. Eenmaal thuis kon ik de auto op en neer wiebelen wat ik wilde, het geluid kwam niet meer terug.

Waar kan het geluid vandaan komen? Klinkt dit als een bekend probleem? Wat kan ik doen om er achter te komen waar het geluid vandaan komt?

willemhs

Geplaatst door willemhs (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

CARS&MOTORS (0) PRO, 17 jaar geleden

KAN fusee kogel zijn
opkrikken en wiel draaien
misschien hoor je t geluid dan ook
mvg jerry

Hisham (0), 17 jaar geleden

het geluid wat jij nu beschrijft had ik ook op mijn a4.
naarmate tijd verstreek, werd het steeds erger en ging ik het steeds vaker en erger horen.

in en uit stappen, drempels etc...

bleek uiteindelijk om een draagarm te gaan, die had ik toen vervangen, en probleem was opgelost.
ik zal een foto plaatsen van de draagarm die ik had vervangen, misschien ziet dat er bij een a3 ongeveer zelfde uit...

Hisham (0), 17 jaar geleden

[quote=CARS&MOTORS]...wiel draaien...[/quote]
ik neem aan dat je bedoelt draaien van links naar rechts en andersom
en niet rond draaien... toch?

ricky (0) PRO, 17 jaar geleden

Misschien iets stoms...maar is het toevallig alleen als je de handrem erop hebt??
De achterremblokken willen dan nog wel eens een krakend geluid maken bij het uitstappen (door verdraaing van het wiel bij uitveren gaan de remblokken over de schijf knarsen bij niet al te strak aangetrokken handrem),of als je remt met de handrem en dan als je bijna stil staat.
De fuseekogel zou het goed kunnen zijn,maar ook een draagarmrubber.

Ricky,

CARS&MOTORS (0) PRO, 17 jaar geleden

ja van li nr re

willemhs (0), 17 jaar geleden

Ik heb een keer iemand anders aan de auto laten 'wiebelen'. Het geluid was toen duidelijk van achter te hooren. Ik heb op de grond gelegen, maar kon niet horen/zien waar het geluid nou precies vandaan kwam. Ik had het idee dat het mogelijk de vering of schokbrekers zouden kunnen zijn. Afgelopen weekend heb ik achter de remblokken en remschijven vervangen. Doordat de complete remvoering nu dikker is geworden zal de handrem dus strakker staan. Ik zal het de komende tijd eens in de gaten houden of het geluid verdwijnd als ik de auto niet op de handrem heb staan.

Als ik wat harder een drempel pak lijkt het geluid meer van voren te komen, met het in en uitveren van de schokbrekers?? Ik heb wel het gevoel dat het voor en achter te doen is.

De auto heeft inmiddels zo'n 250.000km gelopen. Hoe groot is de kans dat bij deze km stand onderdelen zoals schokbrekers en/of draagarmen versleten zijn?

Als ik nou de draagarmrubbers inspuit met WD40 of een ander smeermiddel, dan zou het geluid toch (tijdelijk) weg moeten zijn? Dit om uit te sluiten of het inderdaad de draagarmen zijn.

Zijn er manieren om de schokbrekers te checken?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.