Audi A3 1.9 TDI: Overstappen 10W40 naar 5W40 motorolie

Bouwjaar: 2000

Ik wil graag overstappen van half-synthetische (10W40) naar vol-synthetische motorolie (5W40). Momenteel zit er alleen nog maar 10W40 in mijn motor.

Kan ik het oliepeil bijvullen met 5W40, ook met een verschillend merk? (Het is natuurlijk beter om eerste alle 10W40 eruit te laten lopen en de bak vol te gooien met alleen 5W40). Bedankt voor jullie antwoorden .

Dead Silence

Geplaatst door Dead Silence (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 19 jaar geleden

hoi.. als het een pd, of genoemd een pompverstuiver is dan is een 10w40 ook niet juist.. er hoort dan een 5w40 in te zitten of een 0w30 ( longlife ) zie je chassis nummer.. dit zul je echt moeten nagaan om motorschade te voorkomen.er zijn er al wat op stuk gelopen in het verleden....!

gebruik castrol of shell.die voldoen aan de juiste specificaties,

paul,

barbara813 (0), 19 jaar geleden

ik heb een gelijkaardige vraag:

ik heb een audi 80 TDI (bouwjaar 1993, 180.000 km)
de vorige eigenaar van mijn wagen gebruikte altijd gewone 15W40 (minerale?) olie?
nu wil ik mijn wagen wat beter "soigneren" (=verzorgen, in de watten leggen)
daarom wil ik overschakelen op halfsynthetische 10W40 olie

zou dat heel erg zijn voor mijn wagen?
wat zijn de risico's?
kan mijn wagen "wennen" aan de halfsynthetische olie (na enkele verversbeurten)?
raden jullie mij dit echt aan/af?

is MARLY BLACK GOLD halfsynthetische olie goed voor mijn audi 80 tdi?

PS: na hoeveel stadskm's (korte ritten) ververs ik best de olie? is dat verschillend bij 15w40-olie en bij halfsynthetische 10W40 olie?

bedankt voor de hulp!

P. Kelder (0) PRO, 19 jaar geleden

beste barbara.. wat olie betreft ga,, nooit mixen... zeker niet minerale met een halfsynthetische olie dit gaat tenkoste van de viscositijd,,,( kwaliteit ( smeerduur ) waarom zou je dat gaan doen...?? overstappen naar een andere olie...? het haalt totaal niks uit..!! gebruik altijd een goede kwaliteit olie ( castrol,,shell ) en hou de normale termijn aan... dus elke 15000, dat kan makkelijk bij een goede kwaliteit olie in dit geval 10w40...!

het merk olie,marly black gold ken ik niet..nog nooit gezien.!!
zal wel weer zo'n toverdrankje zijn..! mensen zijn hier nog al
gevoelig voor.. ( leer hier van ) laat je niks wijs maken fabrikanten maken hier misbruik van..!! vaak een supermooi flesje met een toverspreuk er op en dat kopen ze dan ook nog..!!

wil je je auto in de watten leggen en hem goed houden..!! kom dan niet te veel aan die motor wat goed is goed houden..!! anders word het wel een zorgen kindje...


paul

bert1192 (0), 19 jaar geleden

Ik gebruik in mijn A4 1900 TDI Kroon oil Helar SP 0W30.
Je moet maar eens gaan kijken op die site http://www.kroon-oil.com/nl/. Daar kan je voor elke wagen via het eenvoudig hulpprogramma zien welke de beste olie is voor je wagen.
uiteraard wel van dat merk! (Kroon-oil)
grtjs

P. Kelder (0) PRO, 19 jaar geleden

hallo... kroon-oil is al een zeer oud merk opzich,, niks mis mee...! de specificatie van 0-w30 is een indicatie..( even opletten ) deze olie voldoet aan de minimale eis dat de autofabrikant stelt bij castrol & shell,dat zijn de juiste specificatie's daar zit nou juist het verschil...!!!

vandaar ook in prijs........!!!

bert1192 (0), 19 jaar geleden

Dat klopt, het staat ook vermeld op de verpakking van Kroon-oil aan welk type VW norm het voldoet.
Dus ik ga er vanuit dat de kwaliteit dan ook zeker voldoende moet zijn, want bepaald goedkoop is de olie zeker nt!:)
Ik ga er vanuit dat het ook zo is want ik wil alleen de juiste olie gebruiken.

P. Kelder (0) PRO, 19 jaar geleden

hallo,, kijk.. als jou verder die olie goed bevalt tja..! lekker laten zitten toch. kijk over div, merken valt zo veel te zeggen het is iets waar je dagen over kunt.. mieren..! valt mij wel op dat kroon-oil, weinig onder de garagehouders zit. of dat nu met de prijs heeft te maken.... zeg het maar..? zelf heb ik twee merken ( shell & castrol ) ook niet echt goedkoop maar wel goed..!

paul,

bert1192 (0), 19 jaar geleden

Het probleem is dat je zoiets alleen op termijn zal weten, ik zelf heb ook al met Castrol gewerkt en was ook best tevreden maar ja, uiteindelijk zal het resultaat vele km'rs op zich laten wachten en dan nog zal het moeilijk zijn om te zien wat een eventuele "vroege" slijtage van de motor zou kunnen zijn. Er zijn immers meerdere factoren die meespelen waarvan rijstijl vrijwel de belangrijkste zal zijn.Het is zoals je zegt;daar kan dagen over gezeurd worden en uiteindelijk....?
Bert.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.