Audi A4-Avant: Parkeersensoren / PDC controleer kapot of kabelbreuk

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8T (BFB)

Ik heb een audi A4 Avant (1.8T) uit 2003 en af en toe een probleem met mijn parkeersensoren. Als ik de auto in z’n achteruit zet, blijft de luidspreker soms continu piepen, alsof ik ergens tegenaan zit, terwijl dat helemaal niet het geval is. Anderzijds werken ze normaal. Ik heb een orginele VCDS kabel van Ross-Tech en uitlezen van block 76 (Park Assist) geeft soms code 01543 aan:

nl Waarschuwingszoemer parkeerhulp (H15)
Extra info bij de foutcodes. Intermittent

Mogelijke verschijnselen:
Waarschuwingszoemer buiten werking

Mogelijke oorzaken:
Kabelonderbreking of kortsluiting tussen H15 en regelapparaat
Waarschuwingszoemer parkeerhulp achteraan (H15) defect

Mogelijke oplossingen:
Meetwaardeblok uitlezen
H15 controleren / vervangen
Storing zoeken aan de hand van stroomloopschema


Omdat de storing zich soms voordoet, hebben de de buitenste en binnenste twee sensoren omgeruild. Probleem blijft en verhuist niet mee. Alle vier de sensoren tikken gewoon. Kan het een kabelbreuk zijn of kan de PDC controller kapot zijn. Weet iemand de productcode van de PDC controller voor een A4 B6 (model 2001-2004)? Alvast bedankt.

Dead Silence

Geplaatst door Dead Silence (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Thom1990 (0) PRO, 10 jaar geleden

staat op de pdc controler zelf anders dealer met schasi nummer

Dead Silence (0), 10 jaar geleden

Dank voor reactie. Module uitlezen geeft VAG code van module. We hebben een kabelboom en PDC kunnen lenen om de oorzaak te vinden. To be continued.

Dead Silence (0), 10 jaar geleden

UPDATE: problemen nog steeds aanwezig, probleem reproduceert niet.


Dit gebeurt er als de zoemer blijft piepen:

- Als ik de auto in de achteruit zet, dan hoor ik eerst een piepje en dan na 1 seconde een blijft de zoemer continu piepen. Als ik alle 4 sensoren afloop, dan verandert de toon niet, ook geen onderbrekening.

Als de zoemer niet blijft piepen na inschakelen achteruit, dan observeer ik het volgende:

- een kort piepje bij inschakelen achteruit
- links achter: reageert alleen als object dicht bij is, 2 niveaus, d.w.z. snel achter elkaar piepend, of continu piepen als object heel dichtbij is. Bij ongeveer een meter afstand van object tot sensor rechts achter, geen geluid.
- links midden: reageer op 3 niveaus, langzaam piepen bij object verder weg, zeg ruim 1 meter en gaat in frequentie sneller piepen als object dichterbij komt, tot uiteindelijk continue pieptoon als object heel dichtbij is.
- rechts midden: zelfde als links midden.
- rechts achter: doet helemaal niets.

We hebben 4 verschillende uitleeskasten geprobeerd, o.a. Rosstech, meetblokken uitgelezen. Iedere keer wat anders. Dan doet een sensor het niet, na een week weer wel. Dan reageert alleen een sensor als je heel dichtbij bent. Bij de Audi dealer wisten ze het ook niet. Tweemaal heb ik foutcode 01543 gezien, maar na wissen komt deze niet terug. Ook heb ik eens code 01546 gezien. Ik kan wel het hele systeem vervangen, d.w.z. control unit, kabelboom en de 4 sensoren maar dan weet je ook wat je kwijt bent.

Iemand een idee?

gr76 (0), 10 jaar geleden

hoi, misschien heel lullig hoor...maar heb je een afneembare trekhaak? mijn Volvo is ook helemaal in de war als deze er op zit. hij ziet hem (soms) als obstakel....

Dead Silence (0), 10 jaar geleden

Dank voor reactie. Ik heb geen afneembare trekhaak, wel er een onder laten monteren, maar voor dat de trekhaak eronder is gekomen had ik het probleem met de PDC al.

Dead Silence (0), 10 jaar geleden

Twee sensoren vervangen (113 euro incl. BTW per stuk bij de Audi dealer) en tot dusver lijken de problemen opgelost.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.