BMW 5-Serie: ABS sensor defect of niet?

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Hallo,

Sinds vorige week branden (soms) er 2 ledjes. Het ABS en het driehoekje met rondje.
Ook doen de snelheidsmeter en de verbruiksmeter het ook niet meer.

Het lijkt voor mij op een kabelbreuk of andere storing, want af en toe gaan de ledjes weer uit. Zo hebben ze gisteren de hele dag niet gebrandt. Vandaan weer wel. Ze staan vaker aan dan uit, dat helaas dan wel. Maar elke dag gaan ze wel ff uit.

De BMW dealer zegt zonder na te kijken dat het de ABS-sensor die kapot is.
Als het meezit, ben ik 166 euro kwijt, maar als de gietijzeren (ding) vastzit, komen er meer arbeidskosten bij.
Is dit een terechte conclusie?


Groet,
Dave

desuperdave

Geplaatst door desuperdave (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 5-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

ABS sensor kan maar je kunt er nooit vanuit gaan dat het de sensor zelf is. Is wel het meest waarschijnlijk maar er kan ook een kabelbreuk ergens zitten of een slecht contact etc. Als het de sensor is dan is het de sensor linksachter omdat die het snelheids signaal voor het dashboard leverd.
Kan inderdaad heel erg vast zitten en dan is het een hoop meer werk.

gr Martin

desuperdave (0), 14 jaar geleden

Linksachter inderdaad. En als het vast zou zitten, moesten ze gaan boren.
Dus wat ik dacht over een kabelbreuk of een slecht contact, is dus helemaal niet onmogelijk. Zeker aangezien het AAN/UIT gaat.
Vraagjes: als zo'n sensor defect is, is 't dan meestal meteen ook écht defect of heeft 't dan zo'n knipper-effect als bij mij?

Helaas ben ik geneigd te denken, dat de dealer sowieso een nieuwe sensor monteerd. Ook al is er 'n slecht contact of iets anders kleins aan de hand. Een contactje, kabel of misschien alleen maar schoonmaken, levert ze natuurlijk minder op.
Hoe kan ik dit uitsluiten? Iemand een tip?

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Als je redenen hebt om zo over de dealer waar je naar toe gaat voor onderhoud/reparatie zou ik ergens anders naar toe gaan, het is zowieso moeilijk om een storing te vinden die het soms wel en some niet doet persoonlijk kom ik vaker een kapotte sensor tegen als een slecht contact maar alles blijft mogelijk.

gr Martin

desuperdave (0), 14 jaar geleden

Nou echte reden heb ik voor deze dealer niet.
Ik weet hoe 't er vroeger aan toe ging bij de VW dealer. Ik werkte daar in de magazijn.

In ieder geval bedankt!

Bas_petiet (0) PRO, 14 jaar geleden

probeer de abs sensor/voeler La eens schoon te maken had pas geleden het zelfde probleem. Het kan wezen door het slechte weer en de vele pekel dat de senor zo danig vervuilt is zodat het signaal af en toe wegvalt. Je kunt er met remmenreiniger en een luchtspuit goed bij via onderen, en je hoeft er niets voor los te halen. Controleer ook gelijk de stekker even waar deze kabel naartoe loopt, en spuit deze ook goed in ook al zie je niets bijzonders. Dit alles is in 10 min voorelkaar en je ziet meteen of het werkt bespaart je misschien snel €160,-

desuperdave (0), 14 jaar geleden

[quote=Bas_petiet]probeer de abs sensor/voeler La eens schoon te maken had pas geleden het zelfde probleem. Het kan wezen door het slechte weer en de vele pekel dat de senor zo danig vervuilt is zodat het signaal af en toe wegvalt. Je kunt er met remmenreiniger en een luchtspuit goed bij via onderen, en je hoeft er niets voor los te halen. Controleer ook gelijk de stekker even waar deze kabel naartoe loopt, en spuit deze ook goed in ook al zie je niets bijzonders. Dit alles is in 10 min voorelkaar en je ziet meteen of het werkt bespaart je misschien snel €160,-[/quote]
Hall Bas, nu ben ik niet meer zo technisch aangelegt..
Ik heb geen brug of ander auto gereedschap, maar als ik je zo lees, dan moet ik er met mijn luchtcompressor (die ik wel heb) zo bij kunnen komen?
Waar moet ik wezen om dit uit te voeren? In de wielkast, achter de velg. Waar zit die sensor? Foto misschien?

Bas_petiet (0) PRO, 14 jaar geleden

Als je linker achterwiel even demonteerd volg je de abs kabel deze zie je zo lopen en het wijst zich vanzelf. Reinig de voeler die bij het achterwiellager zit gemonteerd (zit met 1 inbusbout vast dit is de voeler) en volg hierna de kabel naar het binnenscherm, want hierin loopt de kabel in een stekker en deze moet je even lospakken en goed bekijken op corrosie, of beschadigingen en hierna goed inspuiten met contactspray (wd40)

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Een E39 heeft de ABS ring in het wiellager zitten en de sensor zit zover weggebouwd dat als ie al smerig word hij niet makkelijk schoon te maken is zonder demontage, en demontage gaat bijna niet zonder dat de sensor zelf kapot gaat.

Hij zal als het al smerigheid is niet af en toe het wel dan wel niet doen, hij is dan tenslotte altijd smerig.

gr Martin

desuperdave (0), 14 jaar geleden

Dat gaat me helaas dan niet meer lukken. Ik hoorde Piet net met z`n weerbericht en 't wordt morgen de hele dag nat.
Dan had ik eerder hier om raad moeten vragen,.. vrijdag 8.00 staat de afspraak bij de BMW dealer. Ik denk dus dat 't me een hoop centen gaat kosten ipv deze simpele voorzorg om te testen of ie 't nog doet.

Toch bedankt Bas!

En jij ook weer bedankt Martin!

Bas_petiet (0) PRO, 14 jaar geleden

Je ziet de voeler van de abs senor zo zitten aan de achterkant van het wiellager, en deze valt zonder demontage te reinigen door het wiel te demonteren, of door de auto op een hefbrug te zetten. Heb er vorige week 2 gedaan zowel links als rechtsachter. Vraag bij de dealer of ze dezen dingen eerst uitvoeren vervangen kan altijd nog, en 9 van de 10 keer moet je ze uitboren ( of heel goed inspuiten van te voren)

truckerbmw328 (0), 14 jaar geleden

Ja, dit zijn idd rotdingen. Ik heb hetzelfde probleem, maar bij mij blijven de lampjes wekenlang uit en gaan dan plots weer aan voor een aantal dagen.
Nu zijn ze weer uit. De bmw dealer zei bij mij ook abs sensoren kapot linksachter en linksvoor. Die dingen zitten ontiegelijk vast en moeten idd zeer waarscheinlijk uitgeboord worden.
Die dingen zijn van plastic en zitten in een ijzeren omhulsing.
Ik zat zelf te denken dat het ook wel eens aan het weer kan liggen. Maar dan bedoel ik dat het wel eens zou kunnen komen door krimpen en uitzetten van het omhulsel waardoor die de sensor als het ware samenknijpt. Dit is maar een gedachte hoor.
Ook heb ik wel eens meegemaakt dat het kan komen door wiellagerspeling aangezien de abs vertanding op het wiellager gemonteerd zit. Ik doe er in ieder geval voorlopig niks aan. Als de lampjes binnenkort bij de APK maar uit blijven.

SUCCES

Gr Jeroen

desuperdave (0), 14 jaar geleden

Heren (dames,

Ik ben inmiddels bij de BMW dealer geweest en de sensor is vervangen.
De mantel zat zoals verwacht muurvast en moest geboort worden. De monteur heeft geprobeerd om de sensor voorzichtig te demonteren, maar gezien het van plastic is én al ruim 10 jaar oud is, brak het vrij snel in stukjes. Alles bijelkaar heeft 't ruim 1,5 uur geduurd.
Kosten: 220 euro en ik kan weer de snelheid aflezen.

Bedankt voor de tips!

truckerbmw328 (0), 14 jaar geleden

zo dat is een hoop geld voor 1 abs sensor. volgens mij kost zo'n ding maar tussen de 60 a 80 euro. maar ja, als je overgeleverd bent aan de dealer dan heb je geen keus. ik ben blij dat ik het meeste zelf kan.

Gr Jeroen

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 5-serie of stel zelf een nieuwe vraag.