BMW 5-Serie: Airco: systeemdruk normaal en toch olieverlies

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 525d M57

Hallo beste mensen,

is het mogelijk dat de aircokompressor te lijden heeft gehad van olieverlies en dat dit niet merkbaar is op de systeemdruk?
Ik heb namelijk gemerkt dat er propere, geelkleurige olie onderaan de kompressor hing en een klein olieplasje onder de wagen stond. Omdat ik vernomen heb dat er slechts zéér weinig olie in de kompressor zit, was ik bevreesd dat deze volledig verdwenen was. In de garage hebben ze de systeemdruk nagezien en deze bleek perfect in orde te zijn. Ik vraag me nu dus af of het mogelijk is dat je olieverlies hebt zonder dit te merken aan de systeemdruk. Volgens mij wordt namelijk de olie mee rondgestuurd in het systeem, zodat componenten hierdoor gesmeerd worden en er geen abnormale slijtage kan optreden aan de kompressorelementen. Daarenboven is olie veel dikker dan de koelvloeistof volgens mij.
Anders gezegd: hoe kan je wel olieverlies merken en toch geen drukverlies in het systeem?

axer

Geplaatst door axer (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 5-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

Weet je zeker dat het olie is en geen contrastvloeistof van de airco? Deze vloeistof wordt nl. gebruikt om een eventuele lekkage in je airco-systeem op te sporen. De olie in je systeem is kleurloos.

axer (0), 17 jaar geleden

Bedankt Willem voor je antwoord!

[quote=BMWWillem]De olie in je systeem is kleurloos.[/quote]
Kleurloos kan je het niet echt noemen, eerder geel.
Indien het toch die bewuste contrastvloeistof zou zijn, zou er dan ook geen drukverlies waargenomen worden? In de garage zeiden ze dat de drukken normaal zijn.
Ik ondervind momenteel ook geen enkel probleem met de werking of het geluidsniveau van de kompressor, ik ben enkel bang dat het te laat zal zijn indien het zich wel manifesteert.

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

De drukken kunnen wel goed zijn maar dat wil niet zeggen dat er evenveel gas inzit als toen ie werd afgevuld. Wat ik bedoel is, er hoort bijv. 750 gram gas in te zitten en er zit nu nog maar 500 gram in kunnen de drukken nog wel goed zijn maar je bent dan toch gas kwijt en daar is die contrastvloeistof voor, om de lekkage te achterhalen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 5-serie of stel zelf een nieuwe vraag.