BMW 3-Serie: Zoemend geluid (stuurbekrachtiging?)

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: M40

Hallo,

Ik heb een vraagje; sinds kort hoor ik een zoemend/bijna krakend geluid wanneer ik aan mijn stuur draai. Na een blik onder de motorkap en met lopende motor iemand aan het stuur laten draaien, ben ik er bijna zeker van dat het ergens in de stuurbekrachtiging zit. Ligt dit aan de stuurbekrachtingspomp? Hij draait wel dus de stuurbekrachting doet het wel. Of kan het iets te maken hebben met de V-snaar? Deze was laatst geknapt en nu zit er een nieuwe op, echter lijkt hij ten opzichte van de snaar aan de dynamo iets strakker (beetje te strak misschien). Ligt het wellicht hier aan? Of denkt iemand aan iets anders?

Alvast bedankt,

Adi

Tropicaldi

Geplaatst door Tropicaldi (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Is de olie op peil van de stuurberkrachtiging. Heb je de gebroken V snaar nog gezien was deze misschien verbrand. Anders zou het kunnen zijn dat de pomp is vast gelopen en daardoor de V snaar is gebroken. Dat zou ook het geluid kunnen verklaren wat je nu hoort vaak zijn dat de voortekenen van erger. (pomp aan zijn einde)

Hans

Tropicaldi (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Hans, maar hoe check je het juiste oliepeil van de stuurbekrachtiging? Moet de motor draaien of niet? Ik heb net gekeken met de motor uit en in het reservoir zit nog wel olie (1 a 1,5 cm onder de 'streep' aan de binnenkant).

Van het stuk dat ik gezien had aan de kapotte V-snaar (had het andere stuk verloren op de snelweg) is hij denk ik geknapt (losse rafels enzo), maar hij zag er ook wel versleten uit ten opzichte van de snaar aan de dynamo. Ik dacht daarom slechts aan normale slijtage, en niet aan dat de pomp was vastgelopen ofzo. Wel moet ik bekennen dat ik al de indruk had, dat sinds de V-snaar van de stuurbekrachtiging vervangen was, het stuur niet meer even soepel draaide. Wel bekrachtigd, maar voor de vervanging leek hij met een hand toch ietsje gemakkelijker te gaan. Maar dat die snaar zo strak zit, is dat niet erg? En belangrijker nog; kan ik hier nog wel mee doorrijden?

Groet, Adi

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Het oliepeil lijkt mij wel goed als het veel te laag zou zijn dan zou de pomp daardoor geluid kunnen maken.Wat je wel zou kunnen doen is de V-snaar verwijderen en eens voelen hoe de pomp dan draait of er geen zware punten inzitten. Te strak is zeker niet goed dat geeft extra belasting aan het lager van de pomp. Doorrijden kan wel, maar mogelijk loopt de pomp wel ineens vast en heb je geen stuurbekrachtiging meer.

Hans

Tropicaldi (0), 17 jaar geleden

Ok bedankt ik zal er naar kijken, verdere updates laat ik te zijner tijd weten.

Gr, Adi

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.