Daewoo-Chevrolet Captiva: Verwarming werkt niet meer en de airco ook niet.

Bouwjaar: 2008, Brandstof: LPG, Motorcode: 3.2 V6

Hallo,

Van de ene dag op de andere werkt mijn verwarming niet meer. Nu heb ik natuurlijk goed gezocht op internet en heb diverse mogelijke oorzaken gelezen.
Echter ik heb nog wel een aantal vragen voor de type waar ik in rijd: Captiva, 3.2 V6 uit 2008.

Ik lees bijvoorbeeld dat er stangetje los kunnen zitten die de klep in de luchtsluis bedienen, maar ik vraag me af hoe dat dan werkt als er een climate control inzit, dus alles is electronisch. Uiteraard stuurt de electronica uiteindelijk een klep aan maar ik kan me voorstellen dat het geen stang is die het bedient.....

De airco heb ik ook gecontroleerd, als ik deze aanzet dan komt er geen koude lucht uit. Voel wel dat de lucht ietsje kouder wordt maar dat mag geen naam hebben. Denk overigens dat dit niets met het kachelprobleem te maken heeft maar toevallig net nu optreedt. Waarschijnlijk moet hij bijgevuld worden en nagekeken worden op lekkages.

Heb ook de dop nagekeken waar je de olie bijvult, deze heeft geen vettige aanslag binnen dus een kapotte koppakking kan ik zo goed als zeker uitsluiten.

De motor wordt gewoon goed warm, en de wijzer staat precies in het midden zoals altijd, dus geen oververhitte of te koude motor. Daarom kan het de thermostaat ook niet zijn volgens mij.

Al met al zal het denk ik uiteindelijk te maken hebben met een klep die niet goed bediend wordt.....vermoed ik.

Graag hoor ik tips van jullie om verdere diagnose te stellen. Ook met gedachte dat het om een electronisch bediend geheel gaat. (climate control).

Bijvoorbaat dank voor de moeite.


Groet,

Mohsin.

mmukhtar

Geplaatst door mmukhtar (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chevrolet Captiva? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

kaleido 1 (1895) PRO, 10 jaar geleden

Zou om te beginnen de climatcontrole uit laten lezen op storing , kan van alles zijn.

mmukhtar (0), 10 jaar geleden

Hi Kaleido, dank voor je tip, dit ben ik inmiddels ook van plan. Het vervelende is dat ik tot nu toe weinig tot geen tijd heb gehad.
Hoop het spoedig in te kunnen plannen en dan uitlezen.
Zal zeker nog een update doen over het vervolg.

Groet.

mmukhtar (0), 10 jaar geleden

Inmiddels is de auto bij de dealer geweest, ze hebben 'm uitgelezen maar geen foutcode te vinden.
De bediening van de climate control lijkt ook normaal te werken, althans hij reageert door de blower harder of zachter te zetten.
Maar verder bleef hij koude lucht blazen.

Ik zeg bewust "bleef" omdat tot gisteren hij alleen maar koude lucht blies, maar ineens schakelde hij zelf om naar warme lucht. Nu blaast hij dus constant warme lucht.
De temperatuur in de auto gaat dus richting kookstand en dan springt ook de airco aan omdat de climate control het probeert te corrigeren denk ik. Ondanks de airco blijft de temperatuur hoog.

Dit alles geeft me het vermoeden dat het inderdaad een klep is die blijft hangen, maar ik heb geen idee waar deze zit...

De dealer geeft aan dat ze wel verder willen zoeken maar potentieel zit er een dikke rekening aan vast, ze zullen er gewoon 90 euro per uur rekenen voor de tijd die ze eraan zullen besteden. Een van de monteurs die in zijn vrije tijd bijklust wil er wel naar kijken maar laat die nu net eerst twee weken op vakantie gaan. :-(

Ik ga die hitte twee weken lang echt niet vol houden, dus ik ga maar zelf alvast beginnen op zoek te gaan naar het probleem.

Misschien dat er iemand intussen een idee heeft of een tip kan geven waar ik die kleppen kan vinden die de warme lucht toevoer regelen.

Alvast dank.

Mohsin.

Riesjaar (0), 10 jaar geleden

Stappenmotor van warm-koud klep vervangen.
Deze heb ik al diverse keren vervangen.
Het dashbordkastje demonteren dan zie je hem
links zitten, je moet ongeveer kijken richting de radio, en er loopt
inderdaad een kort stangetje

mmukhtar (0), 10 jaar geleden

Hi Riesjaar,

Denk dat je gelijk hebt. Heb inmiddels de handschoenkast eruit gehaald en de stappenmotor eruit geschroefd.
Als ik de klep met de hand bedien dan kan ik inderdaad de temperatuur van de lucht regelen.

Nu nog deze motor vinden. Heb m al op internet gezocht maar hij is niet te vinden, waarschijnlijk kan ik hem alleen maar via de dealer bestellen?

In ieder geval geweldige tip, mijn dank hiervoor.

zal nog wel een update doen zodra alles het weer doet.

Goret,

Mohsin.

Bikker (0), 10 jaar geleden

hoi heb het zelfde probleem ook een nieuwe motor erin en nog niet opgelost, heb er nog een liggen

Bikker (0), 10 jaar geleden

Hoi Riesjaar heb ook het zelfde probleem met een 2.4 class, heb de kachelklep motor vervangen en daarna ook de kachel bedieningspaneel en zelfs nu is het probleem niet opgelost heb je nog suggesties? alvast bedankt.

Riesjaar (0), 10 jaar geleden

Neen helaas, de Captiva's die ik met deze problemen heb verholpen, heb ik
de stappenmotor vernieuwd en was bij allen daarna goed.
Het zal dan een zoek karweitje worden , Succes ermee

thei11316 (0), 10 jaar geleden

Meet de spanning eens die de stappenmotor zou moeten krijgen als je de temperatuur wilt regelen,kan zomaar een draadbreuk zijn,of de regeling die door de bedieningsknop wordt aangestuurd

mmukhtar (0), 10 jaar geleden

Hallo Thei11316,

Dank je wel voor je reactie. Dit stond al een tijdje op mijn lijst om te doen. Vandaag is het dan eindelijk gelukt, kwa tijd.
Ik meet inderdaad spanningsverschillen tussen 5 en 12 volt en op een andere pin meet ik dat de polariteit omslaat als je aan de temperatuurknop draait.

Dus het lijkt er op dat de aansturing in ieder geval werkt en dus inderdaad de stappenmotor stuk is.

Ik zal Bikker een berichtje sturen of ik inderdaad die van hem kan overnemen.


Groet,

Mohsin.

mmukhtar (0), 9 jaar geleden

Het heeft allemaal even mogen duren maar het probleem is dan toch opgelost. Zoals Riesjaar aangaf was het inderdaad de stappen motor die defect was.
Heb een nieuwe besteld via de dealer, deze vervangen en alles functioneert weer prima.
Mocht er iemand interesse in hebben, het onderdeel nummer van general motors is: 96629730
Groet,

Mohsin.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chevrolet Captiva of stel zelf een nieuwe vraag.