Citroën Berlingo 2012: Olielekkage bij omlaag laten hangen fusee.

Bouwjaar: 2012, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 9HN, Motorinhoud (cc): 1560, Vermogen (kw): 75

Beste Forumleden,
Ik ben nieuw hier en zit met een vraag/probleem. Vroeger, lange geleden, nog aan auto’s gesleuteld, dat was toen Ford en VW. Ik rij nu met een Berlingo II nu 90.000 km (ik weet het, is te weinig). Vorige auto was ook een Berlingo (I), 110.000 kilometers mee gereden en buiten een wiellager nooit problemen mee gehad.
Nu hoorde ik al een tijdje een bonkend geluid als ik het stuur vanuit middenpositie naar links of rechts draaide en in 2 onafhankelijke garages geweest maar ophanging en stuurinrichting nagekeken en is OK maar niets verder gevonden ( en ook geen tijd). Dan zelf uitgemaakt dat het de linker veerpootlager was die blokkeerde waardoor de veer bij het sturen gewrongen wordt en dan ineens toch doorschiet wat dan het gebonk is dat je hoort. Nu een paar video’s bekeken op YT en lijkt allemaal zo moeilijk niet (5 moeren/bouten lossen). Dus 2 veerpootlagers besteld en een veerspanset en veerpoten (1 nog maar) vandaag er zelf onderuit gehaald. Om de veerpot eruit te krijgen moest ik de fusee wat omlaag duwen zodat die helemaal naar beneden hing. Veerspanners beginnen plaatsen en ineens merk ik een plas olie onder de auto. Fusee weer omhoog ondersteund door een blok hout en lekkage stopt (waren geen druppels maar een straaltje olie, ergens in midden motor ter hoogte van wiel, nog eens nagekeken, maar niet aan de aandrijfaspakking maar dieper meer naar het midden.) Wat zou dit kunnen zijn? Versnellingsbakolie ?? (was lichtgeel tot lichtbruin van kleur, stond in 2e versnelling??) Olie remmen en servo blijven op peil.
Toen ik de veerpoot terug moest plaatsen moest ik weer de fusee wat lager laten hangen en weeral die straal olie. Er is ongeveer een halve liter uitgelopen veronderstel ik. Komt dit iemand bekend voor? (Gebonk in stuur was wel weg achteraf.)

Bingo11

Geplaatst door Bingo11 , lid sinds 2 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Berlingo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

kaleido 1 PRO, 2 jaar geleden

Dit is versnellingsbakolie waarschijnlijk de as iets uit de bak getrokken , stinkt een beetje penetrant ?
Olie op peil brengen op een vlakke vloer , wel even in de gaten houden of de keerring niet is beschadigd.

    Bedankt kaleido voor je deskundig antwoord. Is een zure en inderdaad iets penetrante geur. Rook ongeveer hetzelfde als rem- en stuurbekrachtigingsolie.
    Is rijden met de wagen af te raden? Korte rit, versnellingsbakolie halen. - Bingo11, 2 jaar geleden

kaleido 1 PRO, 2 jaar geleden

Als er inderdaad niet meer dam 0.5 liter uit is , zal een kort ritje niet meteen schade opleveren .
Wat is een kort ritje , voor sommigen is dat een paar 100 km ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Berlingo of stel zelf een nieuwe vraag.