Dacia DUSTER 2020: Keyless entry KIWA SCM keurmerk / beveiliging ?

Bouwjaar: 2020, Brandstof: LPG, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1000

Hallo,

Ik heb vorige week een Duster met keyless entry besteld, en las nu dat de verzekeringsmaatschappijen per Juli 2020 extra gaan eisen stellen aan een dergelijk systeem.
Als het systeem KIWA SCM goedgekeurd is, is er geen probleem, maar in kan nergens vinden of dit ook het geval is.
En de dealer heeft mij nog geen duidelijk antwoord geven, anders dan; "wij raden onze klanten altijd aan om de sleutels in een blikje te bewaren". en "wij hebben nog nooit gehoord dat een verzekering niet uitkeert bij diefstal met een keyless entry systeem".
Niet echt bemoedigende antwoorden.

Nu kwam ik op een systeem genaamd: Keylessprotector waarbij je een apparaatje om de batterij in de key fob plaatst. De keyfob doet het dan alleen als er beweging is en wordt na 3 min uitgeschakeld (de zonder authenticatie versie).
Sommige keyfobs hebben een dergelijke functie zelf al (volgens mij is dit nodig voor het KIWA SCM certificaat)

Mijn vragen:
1) Weet iemand hoe het zit met KIWA SCM keuring op het DACIA keyless systeem ?
2) Is er info bekend over de beveiliging van dit keyless systeem?
3) Heeft iemand ervaring met het keylessprotector systeem ?

Alvast bedankt,
Robin

robin-s

Geplaatst door robin-s , lid sinds 2 jaar geleden

2 Reacties

check

Beste antwoord, geplaatst door robin-s, 2 jaar geleden

Voor de gene welke zelfde vraag heeft, heb ik inmiddels de volgende antwoorden gekregen:

Van Renault / Dacia kreeg ik de volgende reactie:
"De beveiliging met Kiwa /SCM certificering is een additioneel systeem wat achteraf ingebouwd kan worden. Deze aanvullende beveiliging kan in Nederland door verzekeringsmaatschappijen worden gevraagd, dit gebeurd met name bij duurdere diefstalgevoelige auto’s.
Het af-fabriek systeem in een Dacia Duster voldoet aan de Europese beveiligingsnormen, voor zover ons bekend worden hieraan door verzekeringsmaatschappijen geen extra eisen gesteld.
Voor de volledigheid informeren wij u verder dat de inbouw van additionele (niet originele) apparatuur technisch gezien ook risico’s met zich meebrengen, wanneer er geen echte noodzaak is adviseren wij dan ook geen aanvullende systemen in te bouwen."

Hieruit begrijp ik dat zowel de Renault & Dacia Keyless entry systemen niet KIWA SCM gecertificeerd zijn. En niet tot de intelligente keyless entry systemen behoren, welke beveiling tegen relay-attacks hebben.

Via de dealer heb ik ook nog de volgende info gekregen:
"Wel gaf Renault/Dacia Nederland aan dat de handsfree functie is uit te schakelen door de knop (op de handsfree kaart) lang op slot ingedrukt te houden.
Dit is weer op te heffen door de knop (op de handsfree kaart) lang open ingedrukt te houden."

Van mijn verzekeringsmaatschappij heb ik inmiddels gehoord dat zij voorals nog geen voorwaarden per 1 juli 2020 gaan wijzingen voor keyless entry system nog aanvullende eisen stellen.

Groeten,

Robin

Hans4040 PRO, 2 jaar geleden

Bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia DUSTER of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.