Fiat Punto: Olie lekkage grande punto

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 8v 350A1000

Beste deskundigen,

Ik ben in het bezit van een Fiat GP 1.4 8v waarbij ik heb opgemerkt dat ik wel heel veel olie verbruik. Per 1000 km moet ik 500ml motorolie bijvullen om het peilstokje van een lege stand (waarbij er dus totaal geen olie op de stok valt af te lezen) naar een veilige stand in het midden van het afleesbaar gedeelte van de peilstok te brengen. De auto hoort in de juiste situatie ongeveer 3000ml olie te bevatten. Ik denk dat dit een te hoge verbruik is en vermoed dat er ergens een lekkage zit.

- Ik heb al een compressie test gedaan om te kijken of het een inwendige lekkage is en er dus olie wordt verbrand. Dit is niet het geval, de compressie test tonen constante en niet afwijkende waarden.
- Ik heb de auto op een brug gezet en het viel mij om dat het gehele motorblok, versnellingsbak en linker aandrijfas zweterig zijn en onder olie zitten. Het gaat nog niet zo ver dat er olie op de grond druppelt, maar het is allemaal wel heel vettig.
- Ik heb gezien dat de bakolie zelf ook te leeg aanvoelt, nadat ik het ongeveer een maand geleden handmatig bij de versnellingsbak zelf heb bijgevuld. Het schakelen gaat nu ook wat stroever en moeilijker.
- Ik heb de as hoezen gecontroleerd en deze zien er prima uit.

Voor de versnellingsbak denk ik dat het ligt aan de keerring bij de aandrijfas. Dit verklaart echter niet het verdwijnen van de motorolie, want volgens mij zijn deze niet met elkaar verbonden. Heeft er iemand tips waar ik naar kan kijken of waar ik naar moet zoeken. Misschien dat de monteurs onder ons verbanden zien tussen de problemen die ik heb. Alle informatie is welkom.

Alvast bedankt,
Kris

kriswkn

Geplaatst door kriswkn (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jan5047 (0) PRO, 9 jaar geleden

Als hij zoveel zou lekken moet je het op de grond zien druppelen, ik vermoed dat hij het zal verbruiken, zie je overmatige rook bij op of terug schakelen, kleprubbers kunnen hard worden en niet goed afdichten, (dan heb je wel goede compressie)
Versnellingsbak is een verhaal apart, zet de auto op een brug en laat er een kenner naar kijken je kunt n.m het soort olie goed van elkaar onderscheiden,
succes ermee

kriswkn (0), 9 jaar geleden

Bedankt voor je reactie, het zou inderdaad de kleprubbers kunnen zijn. Hoewel ik het best wel vroeg vind als de klepseals van een auto uit 2007 nu al vergaan zijn. Ik heb ook geen last van overmatige rook bij het schakelen. De lekkage kan trouwens ook iets minder zijn, 400 ml op 2000 km, of zijn dit nog steeds waardes waarbij het zou moeten druppelen op de grond.

ferdinand (60), 9 jaar geleden

Als eerste zou ik willen opmerken ,dat je niet moet rijden met een auto waarbij op de peilstok niets is af te lezen.Om een goed zicht op het verbruik te krijgen zal ik hem vullen tot het max-streepje.Dan kan je zien wat hij na b.v. 300km heeft verbruikt.En als dat 0.8 liter op 4000 zou zijn,is dat niet echt verontrustend.
ferry

kriswkn (0), 9 jaar geleden

Dat klopt, alleen heb je dit niet altijd tijdig door omdat het olielampje niets aangeeft en er verder ook geen dashboard meldingen zijn. Maar als er geen sprake is van een vermoedelijke overmatig verbruik, wat verklaart dan de meer dan zweterige blok en bak.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.