Fiat : Onoplosbaar Schokken Panda 2014 MultiAir 80 PK

Een 80 PK Fiat Panda TwinAir kopen is voor losers en de grote loser dat ben ik.
Je weet wel, Carfixts.nl in Tiel een Carprof garage verkoopt mij een Panda TwinAir 2014 60.000 km voor 6000 euro. Achteraf kom je er achter dat deze al 8 eigenaren heeft gehad?!

In september 2021 rijd ik weg bij de verkoper en krijg meteen al problemen. Bij lange afstanden schokt de motor in versnelling 5 als ik tussen de 2000 en 3000 toeren rijd. Waarschuwingslampje, daarna motor lampje en cilinders worden uitgeschakeld.
Ik had 3 maanden garantie, 2 keer naar een andere Carprof garage en na vervangen Bobine kabels & Bougies was de Panda weer ok. Althans korte stukjes en als het buiten koud is blijkbaar. Het ging goed tot ik in mei 2022 een flinke afstand ging afleggen (2 uur rijden). Weer schokte de motor in versnelling 5 net onder de 100 km/h. Naarmate het zomer werd kwam dit steeds vaker voor.
Waarschuwingslampje, auto stoppen, even afkoelen, starten en weer gaan.

Een wegenwacht monteur gaf mij advies de Panda in te ruilen voor iets anders. Te veel problemen met 0.9 TwinAirs, neem die 1,2 oude Panda. Had ik maar geluisterd.

Loser als ik ben dacht, waar beter dan bij FIAT langs gaan voor advies. FIAT Mobility Group Haaker Heemstede leest de Panda uit voor 70 euro. Advies: Motor flushen en als dat niet helpt de MultiAir Module vervangen.
Chemisch Flushen kan bij GarageVeenstra.nl in Hoofdorp. Ik laat hem Flushen voor 500 euro met nieuw Oliefilter en MultiAir Module filter, maar dat had niet geholpen.
Ok, vervang ook die MultiAir Module dan maar en ik zit al tegen de 2000 euro.
Ik rijd weer weg bij Veenstra en die Panda rijdt nog slechter dan ooit. Het was een bloedhete dag en hij begon al te schokken in zijn 3e versnelling?
Daarna ging ik door een hel. Veel bekende namen van ziektes kwamen aan bod.

Je koopt een Panda voor 6000, verliest 2000 en de auto is nu nog maar 1000 euro waard aan onderdelen. Je bent binnen 1 jaar 7000 euro verloren, je hebt geen auto en je kan dit jaar niet met vakantie.

Deze Fiat Panda (nu 23 sept'22) staat al maanden bij GarageVeenstra.
Ze hebben alles gecontroleerd, compressie getest, er is niks mechanisch wat iets mankeert, ze kunnen niet vinden wat er aan de hand is! Dit is een bedrijf gespecialiseerd is in diagnoses. De Panda from Hell.
De Carfixts garage in Tiel gaf aan niks te doen, want geen garantie en een ander bedrijf heeft er al aan gesleuteld. (Komt dat even goed uit.)

Toevallig op een ander forum fiatpandaclub (waar ik me niet kon inschijven?) kom ik hetzelfde probleem tegen geschreven door 2cv6 met titel:
Schokken Panda TwinAir 65 Pk https://forum.fiatpandaclub.nl/viewtopic...
Daarin geen oplossing maar ik kwam deze melding in zijn forumreactie tegen:
[Gisteren een gesprek gehad met de dealer en ze gaan voor mij een andere auto zoeken. Ik ben erg blij met deze oplossing.]
Echt om te janken dit.

Wat is zo slecht aan een FIAT TwinAir MultiAir Module:
1 Als je de verkeerde soort olie gebruikt - Stuk - Dunne Module koelkanaaltjes raken verstopt
2 Als je de olie niet na 15000 km of na 1 jaar ververst - Stuk - Vuiltjes via zuigers in de motorolie komen in de Module terecht.
3 Als je het MultiAir Module filter niet vervangt na 50.000 km - Stuk - Module oververhit.
De halve motor moet los om dit filter te vinden, monteurs vergeten deze tijdens beurt.
--- Resultaat is dat de computer (defeat-system) cilinders-overslag detecteert, uiteindelijk motor uit zet.
Zelf zit ik denken aan een 4e. De ECU, als deze boardcomputer soldering oververhit en verkeerd de motor aanstuurt. (Iets wat ze nog gaan onderzoeken.)

Als iemand een oplossing weet laat het mij weten? Iedere suggestie is welkom.
WhatsApp Steven via 06-25212488 of reactie op het forum.
Sorry voor de FIAT liefhebbers, Die van mij is een graf-bak.

(Mocht iemand commentaar hebben over het noemen van het merk of bedrijfsnamen? Ik wil niet dat andere kopers hetzelfde overkomt als ik, maar ik ben geen automonteur. Als FIAT dit ziet als laster, kan men contact opnemen met de genoemde garagebedrijven voor uitleg.)

FeralSteve

Geplaatst door FeralSteve , lid sinds 8 maanden geleden

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!