Ford MONDEO: AIRCO KOELT NIET, SENSOR, VENTILATIEOPENING OF IETS ANDERS? MOND

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CJBA, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 107

Goedemiddag, ik heb een Ford Mondeo MK3 2004 Ghia, sinds mooi weer vorige week merk duidelijk dat mijn airco niet meer koelt, sterker nog voelt warmer lucht binnen dan buiten.. Vorige jaar is aircopomp vervangen door een tweedehands en vloeistof gevuld en werkte wel.. Gisteren bij mijn garage geweest en die constanteerde dat aircopomp wel aanslaat en werkt (maar wel opvallend tikt om elke 5-10 seconden alsof die aan en uitgaat) ook wordt buisje van vloeistof koud (achterin motor) en als je airco uitdoet en gewone verwarming aanzet, wordt die snel warm.. Ook is duidelijk merkbaar dat als je airco aanzet iets meer lucht binnen stroomt dan zonder.. Dus het blaast wel goed, alleen niet koud maar eerder iets warmer dan buitenlucht. Het zou een motortje achter ventilatieroorster zijn of klepjes die niet goed open en dicht gaan? Of een interieur-temperatuur sensor? Deze laatste heb ik zelf even geopend om te kijken of die fannetje draait en dat doet die wel.. Voor motortje/klep in dashboard las ik dat je via handschoenkastje kan komen? Ik durfde handschoenkastje niet los te trekken, bang dat ik iets breek.. interieurfilter ook gekeken en klepje voor luchttoevoer lijkt in orde te zijn (bij airco aan lijkt die dicht te gaan, en zonder airco gaat die open)... lucht wat binnenkomt voelt warmer aan dan buitenlucht.. mijn vermoeden gaan steeds richting temperatuursensor, alleen zie dat binnen in auto nog eentje zit (vlakbij voorruit)... dus weet niet of ik goed aan doe om ene nieuwe te kopen... Als het aan interieur-temperatuur-sensor ligt zou probleem alleen bij een "auto"-stand van airco optreden of maakt dat niet uit? als iemand dezelfde heeft gehad, graag even ervaring delen..

Wat zou de oorzaak van deze euvel zijn? Op internet las ik ook dat je systeem kan resetten maar heb zo een navigatie/climatronic (mondeo ghia mk3) en kon met die standardprocedure (off+benenlucht + auto) geen test uitvoeren.. is er andere resetmethode?
Ik zet wat foto's van mijn auto en wat ik zo heb kunnen zien..

Cosmopolit

Geplaatst door Cosmopolit (0) , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

kaleido 1 (1680) PRO, 4 jaar geleden

Als hij elke 5-10 sec uit en aan schakeld zou er ook maat zo te weinig koudemiddel in kunnen zitten , draaid de condensorfanmotor wel als de airco ingeschakeld wordt ?
Ik vind de diagnose van de garage wel erg summier , hebben ze drukken gemeten enz. Of was het even vlug en weer weg ?

Cosmopolit (0), 4 jaar geleden

Het was even snelle visuele controle en het is geen airco specialist maar garage waar ik auto laat onderhouden. Waar zit condensorfanmotor? Bedoel je kachelmotor daarmee? Achterin middenconsole? luchtoevoer is wel goed (met of zonder airco).. Toen vorige jaar aircopomp ingebouwd is en afgevuld werkte het goed, maar kreeg toen ook al aan-uit klik te horen om de 10 seconden maar dit was niet continue... meestal in begin dat je ging rijden.. Misschien toch iets aan aircopomp? Als onvoldoende koudemiddel inzit betekend dat ergens een lekkage maar een van die metalen leidingen voelt wel koud als je auto (en airco) start..

kaleido 1 (1680) PRO, 4 jaar geleden

De condensorfan is ook de koelfan van je radiateur in de motorruimte.
Dat de dikke leiding wel koud wordt zegt iets maar lang niet alles .
Drukken en temperaturen meten zegt meer , is het systeem gespoeld toen de pomp defect was , vuil in het systeem, nieuwe of gebruikte pomp geplaatst , droger dient trouwens Altijd vervangen te worden na zo een storing, is dat gebeurt ?

Cosmopolit (0), 4 jaar geleden

er is gebruikte pomp in geplaatst maar weet verder niet wat er allemaal is aan gedaan.. dat ventilator zal ik even opletten, maar ik ga vanuit dat die wel werkt want mijn motor blijft wel goed op temperatuur

kaleido 1 (1680) PRO, 4 jaar geleden

Ook dat staat er weer los van of de airco wel of niet goed werkt , de ventilator wordt door het airco systeem apart aangestuurd.
Een gebruikte pomp is een behoorlijk risico, vervuild , geplaatst met te weinig olie , al schade enz.

Cosmopolit (0), 4 jaar geleden

Gekozen voor makkelijker optie, auto verkocht voor export. Hopelijk gaat die in Polen een betere toekomst tegemoet :) Bedankt voor meedenken, deze topic kan op slot.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.