Ford Mondeo: Airco schakelt na enige tijd uit

Bouwjaar: 2000

Ik rij een Mondeo op LPG G3 en heb het volgende probleem: De airco is pas door een specialist gecheckt, condensor vervangen en nieuw gas erin. Áls hij het doet koelt hij uitstekend, echter, het duurt niet lang of de airco valt uit. Ik heb op deze site al diverse problemen gelezen die hier wel een beetje op lijken, maar niet helemaal hetzelfde. De airco-boer heeft de relais en zekeringen gecontroleerd, maar die waren goed. Er stond ook nog steeds druk op het systeem (geen idee of het te veel of te weinig was, maar ik neem aan dat een specialist dat wel weet). Zij beweerden dat de computer van mijn motor de airco zou uitschakelen (?) Ik ben hiermee naar Ford geweest en die hebben e.e.a. gecontroleerd en volgens hun is dat niet het geval omdat er nog steeds spanning op de magneetkoppeling staat als deze ermee opgehouden is. Ford stuurt mij terug naar airco-boer en airco-boer stuurt mij terug naar Ford. Een pendeldienst is er niets bij. Ik krijg het gevoel dat ik genept wordt, maar zou toch wel graag een goed werkende airco willen. Bijkomend verschijnsel: Op het moment dat de airco ermee ophoudt beginnen meteen de ramen te beslaan, ook al is daar geen reden voor (gewoon mooi weer en niet te hoge luchtvochtigheid). Zou het kunnen dat het water niet goed wordt afgevoerd en daardoor ophoopt en de boel uitschakelt? Vergezocht wellicht, maar ik ben ook maar een leek en vooralsnog kan de specialist (waar ik inmiddels al 500 euri aan kwijt ben) het niet oplossen.
Welke briljante geest biedt mij de bevrijdende tip?

Groeten,
Eric

Eric2748

Geplaatst door Eric2748 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Ik denk dat je magneet koppeling kapot is,gezien er nog wel spanning op de pomp staat,als de airco niet werkt.

Ik snap niet dat ze je dat niet verteld hebben,omdat dat overduidelijk is!!!!

En je computer schakeld inderdaad de aircopomp uit,als je volgas geeft.
Dat is normaal.
Maar dan heb je ook geen spanning meer op de pomp staan.

Groetjes Niels

Eric2748 (0), 18 jaar geleden

De airco-specialist suggereert zelfs dat het "best wel mogelijk is" dat er nog spanning op staat, omdat de computer ervoor zorgt dat hij "massa maakt" in plaats van de spanning eraf te halen... Zelfs als leek geloof ik dat niet!
Persoonlijk denk ik dat die "specialist" probeert ergens onder uit te komen. Ik mag dan niet zoveel verstand van airco-techniek hebben, ik heb wel enig verstand van consumentenrecht! En als na die revisie van 500 euri nu ineens blijkt dat ook de magneetkoppeling kapot is, dan hebben zij dus een probleem, want die ga ík natuurlijk niet betalen!

chaan (0) PRO, 18 jaar geleden

Het verhaal van "massa maken" klopt echt wel. Dit is gebruikelijk bij computers omdat dit goedkopere schakelingen oplevert. Echter, de massa wordt gemaakt voor de aansturing van een relais, deze verzorgt dan de stroom voor de aircopomp en de koppeling. Dit omdat de computer slechts kleine stromen kan schakelen, wederom vanwege goedkope schakelingen. Dus, als het aircorelais geen massa maakt, valt het af en wordt de spanning uitgeschakeld.

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Dat klopt Chiel,maar volgens Eric staat er wel spanning op de pomp,als de airco het niet doet.
Dus dat kan het niet zijn,als dat echt zo is.

Dan blijft alleen de magneetkoppeling over.
Of de massa daarvan,die rechtstreeks aan massa ligt.
De computer schakeld alleen de massa van het relais.

Niels

Eric2748 (0), 18 jaar geleden

Wat ik me vandaag overigens ook realiseerde (wellicht wat laat, maar goed), is dat soortgelijke problemen best vaak voorkomen, getuige de posts op dit forum. Ik ben het elders ook al een aantal keren tegengekomen. Desondanks beweert de airco-specialist dit nog nooit te hebben meegemaakt. Theoretisch best mogelijk, maar op z'n zachtst gezegd onwaarschijnlijk gezien ze beweren ruim 20 jaar ervaring te hebben in de branche.

Mark7255 (0) PRO, 18 jaar geleden

controleer de drukschakelaar van je airco is deze kan hem nemelijk ook uitschakelen

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Klopt,die gaan ook wel eens kapot,maar dan mag je nog geen spanning op de pomp hebben,zoals Eric aangaf.

Dus als dat zo is,dan blijft nog steeds de magneet koppeling over,of de massa daarvan.

Niels

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.