Ford Galaxy: inbouw cruise control

Bouwjaar: 1996

Hallo,

Sinds kort zijn wij in het bezit van een Ford Galaxy 2.0 CLX, bouwjaar 09-'96.
Nou zou ik deze auto graag laten voorzien van een cruisecontrol. Navraag bij een inbouwspecialist leert mij dat dit voor deze auto rond de 700 euro gaat kosten. In het instructieboekje lees ik dat Ford sommige modellen heeft uitgerust met een cruisecontrol waarbij de linker bedieningsstengel is voorzien van een aantal functies om de cruisecontrol te bedienen. Nu weet ik dat bij Volkswagen componenten zoals bedrading en elektronika al standaard aanwezig zijn waarbij een andere stengel in combinatie met het herprogrameren van de computer meestal voldoende is om de auto te voorzien van cruisecontrol.
Nu is mijn vraag: is dit systeem ook van toepassing op mijn Ford? Wat zijn de kosten of zijn er mensen op dit forum die nog andere tips c.q. adressen hebben waar ik kan informeren.

Tot slot nog een vraag van een andere categorie: de verkoper van een officiele Ford garage vertelde mij dat dit type Ford, dus met benzinemotor, is voorzien van een distributieketting i.p.v. een riem. Derhalve zou ik niet vastzitten op een voorgeschreven termijn voor vervanging. Klopt dit verhaal en zijn er specifieke nadelen danwel voordelen met zo'n ketting?

Bij voorbaat dank voor alle tips en weetjes.

Mike

kroppie

Geplaatst door kroppie (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Galaxy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Deze heeft inderdaad een ketting.
Voordeel is dat deze nooit vervangen hoeft te worden,en nadeel is iets meer geluid,en iets complexere constructie.
Verder geen nadelen.

Dat met het relais,en de schakelhandel vervangen gaat alleen voor de diesel modellen op,gezien die een electronisch gaspedaal hebben.
De benzine modellen hebben een gewone gaskabel.
De prijs van de C.C en inbouw is normaal.

Niels

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Hallo Mike,
als jouw auto een gewone gaskabel heeft (en je bent een klein beetje handig) dan kan je zelf ook wel zo'n ding inbouwen hoor, ik heb zelf al 3 van die dingen ingebouwd (merk: John Gold) de gebruiks aanwijzing is best te lezen vind ik.... hij koste geloof ik rond de 200 euro.... en het kost je ongeveer één dagje werk... Dat ding trekt met behulp van het vacuum van de motor en een servo gestuurde vacuumpomp aan de gashendel

gr, Bob.

kroppie (0), 18 jaar geleden

Hallo Niels en Bob,

Alvast dank voor de reactie's. Helaas Bob strekt mijn technische kunde niet zover dat ik het aandurf om CC zelf in te bouwen. Ik ben dus helaas overgeleverd aan de specialist en ben momenteel aan het kijken of er nog veel prijsverschil zit tussen de aanbieders.
De vacuumsystemen is mij opgevallen zijn idd een stuk goedkoper maar ook op dit forum lees ik dat er met de tijd de nodige storingen optreden. Dit gaf de specialist ook aan. Ben er dus nog niet helemaal uit wat het gaat worden.

Gr. Mike

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Hallo Mike,

das jammer dat je het niet aan durft om hem zelf in te bouwen (misschien toch wel verstandig trouwens, want het moet natuurlijk wel goed gebeuren!) Overigens vraag ik me af hoe het anders zou kunnen dan met behulp van een servo gestuurde vacuumpomp (of eigenlijk is het een soort zuiger die aan een kabel gaat trekken doordat een vacuum aan een membraam trekt waar de kabel aan vast zit...) want je blijft natuurlijk met de bestaande gaskabel zitten.... Des al niet te min denk ik dat je toch echt wel voor minder dan 700euro kan slagen hoor! succes!

ohja, ik heb toch al behoorlijk wat ervaring met die dingen, en ik heb nog nooit een probleem gehad in het functioneren van het systeem, wat het gevoeligste is lijkt mij de pulsgever, en als die al in je auto zit (voor bijvoorbeeld de snelheidsmeter) dan kan er toch vrij weinig kapot gaan hoor....

gr, Bob.

kroppie (0), 18 jaar geleden

Bob,

Ik heb mij bij een inbouwspecialist op het gebied van autoelectronica laten voorlichten, ikzelf ben een absolute leek op dat gebied, en die vertelde mij dat er twee systemen CC bestonden. De eerste was een elektronische geregelde CC en dus duur in aanschaf en een vacuumgestuurde CC ten opzichte van het eerste systeem goedkoop in aanschaf.
De problemen die volgens hem na ong. 3 a 5 jaar ontstonden waren geheid lekkage als ik het goed zeg aan de vacuumpomp. Hij baseerde dit op de constructie van de pomp waarbij de rubbers gaan uitdrogen, scheuren met lekkage en dus drukverlies als gevolg. Vervanging van dit onderdeel zou verschil in aanschaf overstijgen. Op zich een aannemelijk verhaal, heb ook verschillende topics gelezen op dit forum waar men soortgelijke problemen kenden. Ik ben echter niet gevoelig voor 's mans blauwe ogen en leg nog een aantal aanbieders naast elkaar om tot een goed vergelijk te komen. Ik hou je op de hoogte. Thx voor je reactie.

Mike

bob1976 (0), 18 jaar geleden

ja, dat zou inderdaad kunnen gebeuren, ik heb alle cruisecontrols nog niet langer dan 3 jaar gebruikt dus daar heb ik nog geen ervaring mee ('k zal d'r misschien eens wat siliconenspray in spuiten om het uitdrogen tegen te gaan)

succes met je keuze!

gr, Bob.

kroppie (0), 18 jaar geleden

Hoi,

Nog een aanvulling op de vorige topics. Ben inmiddels bij de fa. Automat geweest voor een offerte. Ben voor een elektronische geregelde CC ongeveer 500 euro kwijt incl. inbouw. Scheelt toch weer 200 euro.

Gr. Mike.

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Hoi Mike,

nou das dan best te doen (vooral incl. inbouw! dat kost toch al gauw een paar uur... dus dan valt de prijs van de cc zelf best mee). En het rijdt echt een stuk prettiger hoor met cruisecontrol, lekker relaxed zitten sturen, moet je trouwens maar eens op letten hoe onregelmatig het overige verkeer (zonder cc) rijdt, soms is het net haasje over qua inhalen....

gr, Bob.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Galaxy of stel zelf een nieuwe vraag.