Ford MONDEO: Klinkt als diesel (maar rijdt verder goed)

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CHBA, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 92

Hallo,

Ik ben op dit moment op vakantie op Sardinië. Afgelopen zaterdag een zware rit gemaakt van Nederland naar Italië via Zwitserland. Lang in de file gestaan bij de Gotthart en dat heeft ongetwijfeld het nodige van de motor gevergd. Nu klinkt 'ie, met name bij gas geven om vermogen op te bouwen, als een ouwe diesel. Als hij op toeren is wordt het dieselgeluid minder of gaat zelfs helemaal weg. De motor presteert verder als normaal, dus geen vermogensverlies (voor zover ik heb kunnen merken). Gisteren een pittige rit in de bergen gemaakt (onderweg naar bestemming) en dat ging zonder haperingen of wat dan ook.

Ik heb niet zoveel zin om naar een lokale garage hier te gaan, want voor je 't weet moet je een nieuwe motor hebben etc. etc. en daar heb ik geen zin in, dus de vraag is eigenlijk wat het geluid zou kunnen veroorzaken en hoeveel kwaad het kan als ik ermee door rij (zolang hij 't doet uiteraard :)).

Eric2748

Geplaatst door Eric2748 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

kaleido 1 (2225) PRO, 6 jaar geleden

Maak eens een geluidsopname , kunnen we er misschien iets over zeggen.

Eric2748 (0), 6 jaar geleden

Diverse pogingen gedaan een fatsoenlijke geluidsopname te maken, maar dit lukt niet, omdat het geluid alleen te horen is tijdens het rijden (met name als ik gas geef), dus niet tijdens het gas geven terwijl hij stilstaat. Zelfs de vrouw de telefoon buiten de auto laten houden tijdens het rijden, maar dat bood ook geen soelaas.

Het gebeurt dus alleen tijdens het rijden en wel bij het optrekken. Eenmaal op snelheid verdwijnt het geluid, tot er weer extra vermogen nodig is (om bijvoorbeeld een heuvel op te rijden). Tevens gisteren ontdekt dat het geluid NIET optreedt als ik de koppeling enigszins ingetrapt houd, zoals bijvoorbeeld bij een stoplicht. Zowel in eerste, tweede en volgende versnellingen is het geluid niet te horen zolang de koppeling nog aan het opkomen is. Zodra deze volledig opgekomen is (en ik uiteraard nog steeds extra gas geef) hoor ik het dieselgeluid.

Ik ben inmiddels ruim een week in Sardinië, hetgeen behoorlijk bergachtig is. Ik heb al de nodige pittige bergritten gemaakt en gisteren in totaal 4 uur gereden naar Cagliari en terug. Afgezien van het geluid blijft de auto perfect rijden, dus ik maak me niet écht zorgen (tot het te laat is natuurlijk :)). Ook zonder problemen in z'n twee een lange helling van meer dan 10% op gereden, dus van prestatieverlies lijkt geen sprake. De auto verbruikt volgens mij ook niet meer dan normaal.

Mijn vermoeden is dat het iets met de koppeling is. Zoals gemeld op de heenrit lang bij de Gotthart gestaan (steeds bergop) en dan gebruik je veel slippende koppeling. Je rook 'm op een gegeven moment ook (ja, had ook een van de andere auto's kunnen zijn; stonden er zat, maar volgens mij was het de mijne); die metaalbrandachtige geur. Na de Gotthart voor het eerst het geluid ontdekt.

Eric2748 (0), 5 jaar geleden

Helaas verder geen reacties ontvangen. Hoe dan ook: verder veilig thuisgekomen zonder problemen, maar heb wel het gevoel dat mijn vermoeden dat het in de koppeling zit juist is. Koppelen en ontkoppelen voelt ook anders en voor m'n gevoel begin ik nu ook aan trekkracht te verliezen.

Hoe dan ook: gelet op de ouderdom en km-stand van de auto heb ik besloten om een nieuwe(re) aan te schaffen.

Dank voor het lezen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.