Ford Transit: Koelsysteem en airco

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 TDCi

Mensen, sinds kort het volgende probleem:

Na inschakelen van de airconditioning horen beide koelvinnen te gaan draaien op lage snelheid. Dit gebeurt niet. Druk in condensor loopt hoog op en op een geven moment slaat de aircopomp af. Tegelijkertijd gaan beide koelvins draaien op hoge snelheid om na enige tijd weer af te slaan. De airco pomp wordt dan weer vrij gegeven en de cyclus begint opnieuw. De relais en zekeringen van laag en hoog toeren van de koelvins zijn in orde.

Hoe word de laag toeren stand verkregen? Er gaan 3 dikke draden naar het frame met daarop beide koelvins gemonteerd. Op dit frame zit een connector (met 3 draden) in en 2 stekkers (met elk 2 draden) uit naar beide koelvins. De koelvins hebben dus elk maar 2 dikke draden.

Alvast dank voor het meedenken!

Maupy

Geplaatst door Maupy (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Transit? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (1595) PRO, 11 jaar geleden

Dat klopt volgens mij een gezamelijke massa en 2 plussen.
Normaal volle snelheid is 12 v de lagere snelheid wordt verkregen door een lagere spanning.
het signaal komt uit je , ik weet niet of dit de juiste naam is , comfortmodule en er zit een druksensor in je airco systeem die samenwerkt met dit systeem
Maar laat hem eens uitlezen , dan weet je waarschijnlijk iets meer.

Maupy (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor de reactie,

Enig idee waar deze module zich bevind? De drie dikke draden van het frame met de beide koelvins gaan naar het zekeringenkastje onder de motorkap. Daarin zit een 40A zekering voor de fans en deze is goed. Tevens zitten in dit kastje 2 relais, 1 voor hoog en 1 voor laag. De relais schakelen naar behoren en de contacten heb ik doorgemeten, deze zijn in orde.

Los van de airco moeten de fans toch ook op laag toeren kunnen draaien t.b.v. de motorkoeling? Ook dit gebeurt niet. Dit loopt ongetwijfeld via dezelfde laag toeren schakeling.

Enig idee waar ik het regelkastje voor laag toeren moet zoeken? Of schakelen ze gewoon beide fans in serie voor laag toeren en parallel voor hoog toeren?

Postie (0) PRO, 11 jaar geleden

In het huis waar de koelvinnen zitten zit een dikke weerstand, vierkant blokje met dikke draden, deze is waarschijnlijk defect. Deze weerstand zorgt voor de lage snelheid. Weerstand is niet los leverbaar bij de dealer, word een complete unit met beide koelvinnen....

Maupy (0), 11 jaar geleden

Dat wordt dan de 2e keer. 2 jaar geleden zelfde probleem gehad, dealer heeft toen ook complete frame met beide koelvinnen vervangen a 800 Euro.

master (0), 11 jaar geleden

Zo'n weerstand moet toch los te vinden zijn? hebben jullie gegevens welke ohmse waarde en welk vermogen? Wellicht dat Conrad ze los heeft?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Transit of stel zelf een nieuwe vraag.