Ford Galaxy 2009: Magneetkoppeling incl spoel van airco pomp vervangen.

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: QXWA, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 103

Hallo,
Na 3,5 jaar was het weer zover om airco een servicebeurt te laten doen, omdat airco niet meer werkt. Druktest, afpersen, vullen met R134A en pag-olie etc. Na vulling, helaas airco schakelt nog steeds niet aan.
Met Forscan auto uitgelezen, temperatuur meters, binnen, buiten etc in orde. Als je airco aanzet dan komt ook spanning op de aircostekker (14volt). Poelie van pomp draait soepel even als de magneetkoppeling aan de buiten kant.
Mogelijke oorzaken, spoel van magneet koppeling is defect of gap tussen magneetkoppeling en poelie is te veel. Ik zag ook dat men gap kan verkleinen door andere vulringen te gebruiken. Kan het vervangen van spoel en of magneetkoppeling worden uitgevoerd zonder aircopomp te monteren?

metins

Geplaatst door metins , lid sinds 11 jaar geleden

6 Reacties

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Ja als je ruimte hebt en de boel niet te vast geroest zit.
Spoel kun je doormeten , als je spanning op de spoel heb staan en hij is heel en je helpt de meeneemplaat met een stukje hout , aanduwen richting spoel zou hij hem aan moeten trekken .
Gebeurt dit en de meeneemplaat gaat draaien en de airco doet het nog niet dan is de compressoras waarschijnlijk gebroken.

    Dank voor je reactie Kaleido. Ruimte is redelijk te maken door onderplaat en plastic onder wielkast te verwijderen. Eerst maar eens meten of spoel goed is, begreep dat het bij meten van weerstand dat het een waarde tussen 3 en 5 moet hebben. Ik vroeg me wel af of spanning van 14 volt aan de pomp stekker niet te veel was bij het aanzetten van de airco.. dacht dat het 12volt moest zijn? - metins, 1 jaar geleden

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Je meet de laadspanning . 14v is nog acceptabel.

Heino4267, 1 jaar geleden

Sluit aan auto-zijde eens een lamp aan op de contacten van de magneetspoel in omstandigheden dat die moet aantrekken/inschakelen. Wellicht heb je daar wel een plus maar geen (goede) min en zoek je je mottig.

    Ik heb het stekker van aircopomp gemeten, 2 kabels. Bij aanzetten van airco was daar 14V te zien, bij uitzetten 0.0. - metins, 1 jaar geleden

metins, 1 jaar geleden

Behalve magneet koppeling blijkt pomp ook vastgelopen te zijn. Het binnenwerk is niet goed meer en er zijn mogelijk deeltjes in het airco-systeem, condensor terecht gekomen. Pomp en condensor met droger wordt binnenkort vervangen.

check

Beste antwoord, geplaatst door metins, 1 jaar geleden

Pomp is gereviseerd. Het vervangen van Condensor aan de voorkant was niet echt nodig, maar voor de zekerheid die ook laten vervangen. Probleem is opgelost.

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Mooi bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Galaxy of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!