Ford Mondeo 2003: slot motorkap draait niet meer rechtsom

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CHBA, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 92

De motorkap wilde niet openen door de sleutel na eerst linksom een beetje te openen rechtsom te draaien om hem helemaal te kunnen openen. Na 3 uur pielen met een schroevendraaier met een haakse hoek op het eind door de grille heen is het me gelukt de motorkap te openen. Vervolgens de twee schroeven zonder gleuf met ijzerzaagje en beil een gleuf gemaakt en dan losgedraaid waarna ik het slot met tussenstuk eruit kan trekken. Ik constateer ik dat het plastic tussenstuk is ingescheurd waardoor die niet meer goed reageert bij ronddraaien en het lipje van ontgrendeling niet ver genoeg naar beneden gaat. Gebeld met Ford dealer voor een nieuw tussenstuk, maar dat is enkel te leveren compleet met slot voor eu 121,50 en dan heb je dus een ander slot waar mijn sleutel niet op past en ik heb dus alleen het tussenstuk nodig. Net op de sloop geweest waar er wel een stond, maar die heeft klinknagels ipv bouten en ik weet ook niet zeker of dit wel hetzelfde tussenstuk is. Iemand ideeën waar ik alleen zo'n tussenstuk kan vinden / kopen / printen of een manier om het tussenstuk grondig te repareren en ook nog in de behuizing past en werkt zodat het probleem niet snel terugkeert. Bvd. voor jullie hulp.

paalke

Geplaatst door paalke , lid sinds 3 weken geleden

4 Reacties

Hans4040 PRO, 3 weken geleden

Hier even kijken:

https://www.onderdelenlijn.nl/auto-onder...

paalke, 3 weken geleden

Beste Hans,

OK, bedankt, dit zou zeker een goede optie kunnen zijn, er zit er zelfs een niet ver van mij vandaan, die kan ik dan gewoon gaan ophalen en eerst bekijken en testen zodat ik niet iets koop waar ik achteraf toch niets aan blijk te hebben. Ik had de site overigens zelf ook al gevonden, maar in de haast tijdens tv kijken alleen het eerste tabblad voor Auto-onderdelen op aanvraag gedaan en die weer gecanceld.

Overigens is dit sowieso een site om te onthouden, anders moet je zelf naar alle sloopbedrijven bellen of langsgaan om te vragen of zien of ze hebben wat ik zoek. En dan blijken ze het vervolgens toch niet te hebben.

Gebeld met het bedrijf, maar het onderdeel dat ik nodig heb zit er niet bij, dat wordt vaak tijdens de demontage kapot gemaakt en gaat dan in de shredder. Als ze toevallig nog een Mondeo van 2000-2007 binnenkrijgen en ik zou dan bellen, dan kunnen ze proberen om deze heel te houden. Maar ja, die kans is niet zo groot doordat ze er geen binnenkrijgen, er niet aan denken of dit toch weer kapot gaat. Helaas, …, maar toch bedankt voor de tip.

Paalke

P.S. 040, de gekste stad van Nederland? Kattenmepeppercity is jou dan ook bekend?

Hans4040 PRO, 3 weken geleden

4040 heb ik niet zelf bedacht maar is jaren geleden toegekend aan Hans, omdat er meerdere waren met die naam.
Succes verder met het slot.

paalke, 1 week geleden

Er zijn ook complete slotmechanismen te verkrijgen bij sloopbedrijven zoals via de onderdelenlijn, maar die missen het plastic tussenstuk dat tijdens de demontage altijd kapot gaat en wordt weggegooid. En dan moet je dus zelf alsnog het oude slotje gebruiken en als dat niet gaat heb je er ook niets aan. Een ander slot met sleutel kan niet met enkel coderen zoals aangegeven aangepast worden zodat het wel past, want het uiterlijk van de sleutel is gewoon anders.

Ik heb 2 tussenstukken van de sloop gehaald die ik zelf moest verwijderen van de auto. Dit heb ik gedaan met een tip die ik op het forum van fordmondeoclub.nl heb gelezen door gebruik te maken van taps. Maar natuurlijk moet je eerst een gaatje boren met dezelfde diameter, anders kun je de tap niet gebruiken. Helaas bleken de twee tussenstukken beiden een paar cm te lang en die pasten dus niet. Daarom heb ik besloten om het oude tussenstuk vooralsnog op te lappen met 3 straps naast elkaar zodat de scheur dichtgehouden wordt en dit blijkt te werken. Maar als dit op enig moment weer kapot gaat moet ik misschien alsnog twee gaten in de de gril om bij de twee bouten te komen om het slotje vast te zetten. Die heb ik er na het verwijderen zelf ingezet, met gleuven zodat ik die er gewoon met een schroevendraaier uit kan draaien.

Het slotje is natuurlijk van al het gepiel om de motorkap open te krijgen met het defecte tussenstuk erg vaak gebruikt en zal dus ook wel aan extra slijtage onderhevig zijn geweest. Daarom lijkt het me beter om toch een nieuw slotmechanisme te bestellen. Ik heb contact opgenomen met de vorige eigenaar, een eenmansgarage, en die wil dit wel voor mij bestellen. Dit krijg je dan vervolgens als een bouwpakket en moet je zelf in elkaar zetten. Gelukkig is ook hiervan een instructie te vinden op het forum van fordmondeoclub.nl. Zoek op slot motorkap stuk en bouwpakket.

Helaas lijkt het erop dat er bij al het pielen de radiateur die een paar cm achter het klepje dat door de sleutel omlaag wordt getrokken pom de motorkap te ontgrendelen is beschadigd. Ik weet nog niet hoe ernstig dit is. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn garage om dit te laten onderzoeken. Want ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat de motor oververhit raakt door een defect koelsysteem.

Hoe dan ook, de oplossing, in ieder geval voor mij, is een nieuw slotmechanisme bestellen. Hopelijk valt de schade aan de radiator mee, anders wordt het alsnog een duur grapje en kost het me veel meer dan de € 121,50 voor het slotmechanisme.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.