Ford FIESTA 2003: Startrelais krijgt geen massa

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: FXJA, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 59

Na een week vakantie start mijn vrouw vanmorgen haar fiesta. Direct na aanslaan gaat de auto uit en is niet meer te starten.

De startmotor lijkt niet aangestuurd te worden, wel hoor ik de brandstofpomp kort als ie op contact gaat.

Ik dacht aan een nieuwe accu daar de radio uitgaat tijdens het draaien van de sleutel, blijkbaar wordt de radio afgechakeld tijdens starten. Nieuwe accu is dus al geplaatst.

Startrelais al vervangen met een ander relais en gaf ook geen resultaat. Tussen de + en massa van de spoel van het startrelais meet ik ook geen 12v bij starten. Tussen de + van de spoel van het startrelais en massa direct op de accu meet ik wel 12v. Zou er dus op neer komen dat er geen massa gegeven wordt aan het startrelais.

De zekeringen zijn allen heel. Alleen de zekering van de binnenverlichting (F33) is sinds gisteren ook kapot, bij het plaatsen van een nieuwe zekering smelt deze ook direct door, een 10A ipv 7,5A gaat er ook direct door. Dit probleem lijkt gelijktijdig ontstaan te zijn.

Iemand enig idee waar ik moet zoeken ?

Alvast bedankt !

frankv46

Geplaatst door frankv46 , lid sinds 6 jaar geleden

11 Reacties

Siem Bijman PRO, 1 jaar geleden

Even een aparte draad vanaf je accu rechtstreeks het relais aantikken. Of beter nog om voor je dat allemaal doet even met een startkabel vanaf accu - op het blok zetten en kijken wat hij doet.

frankv46, 1 jaar geleden

K4 is het startrelais, dan zou betekenen dat 3 aan 5 leggen het zelfde effect heeft toch ? Dat de startmotor moet gaan draaien.

Dan is de vraag alleen:
a: of de motor ook daadwerkelijk gaat lopen
b: Waarom de computer het startrelais geen massa geeft.

Ik ga vanavond weer proberen, meerdeze ideeen zijn zeker welkom !

.

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Startrelais zelf ligt al aan massa , als we het hebben over het relais dat op de startmotor zit ?
Als je 12v zet op het schuifje waar het dunne draadje op zit waar normaal 12v op moet komen als je start , doet de startmotor nog niets is de startmotor defect.

frankv46, 1 jaar geleden

Oorzaak is gevonden, ongedierte in de hemel van de auto. Binnenverlichtingdraden allemaal kaal gebeten en doorgegeven, zie foto's. Alles uit elkaar getrokken en nieuwe zekering geplaatst. Toen wou de auto ook weer lopen.

frankv46, 1 jaar geleden

Foto 1

frankv46, 1 jaar geleden

Foto 1

.

frankv46, 1 jaar geleden

Foto 2

.

frankv46, 1 jaar geleden

Foto 3

.

Heino4267, 1 jaar geleden

Zo, die oorzaak is niet te voorspellen.
Ben benieuwd hoe je dat hebt gevonden.
Hoe komt dat ongedierte in je auto?

frankv46, 1 jaar geleden

Doordat de computer geen massa aan het startrelais gaf deed ik de aanname dat de computer gestoord werd. Daar de zekering van de binnenverlichting er elke keer doorgaat vermoede ik kortsluiting, en dan ga je zoeken in dat circuit. Lampje was het dichtsbij en het makkelijkst, was dus ook direct raak.

frankv46, 1 jaar geleden

Hoe het ongedierte in de hemel komt durf ik ook niet te zeggen, zaterdag ga ik de hemel verwijderen, hopelijk is dat geen grote klus...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Marea of stel zelf een nieuwe vraag.