Ford Mondeo Station Automaat: storing automaat

Bouwjaar: 1998

Regelmatig gaat de automatische versnellingsbak in storing, het lampje O/D (overdrive) gaat dan knipperen en het schakelen gaat dan niet meer vloeiend maar heel stoterig (telkens als hij schakeld gaat er een dreun door de auto)
Als de auto een nachtje stil heeft gestaan en ik daarna weer een paar kilometer rij gaat het lampje meestal weer uit en schakeld hij weer prima.
Wat me wel opvalt is dat het bijna altijd op de A6 gebeurt, op de heenweg ter hoogte van Almere-Buiten-Oost, op de terugweg ter hoogte van Lelystad-Noord.

Is er iemand bekend met dit probleem?

jpost

Geplaatst door jpost (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

18 Reacties

Kerim Mejdoub (0), 19 jaar geleden

Dit is een noodloop programma voor als de olie van de bak te heet is. Laat eens je olie en je zeef vervangen en kijk wat hij doet.

jpost (0), 19 jaar geleden

De Ford-Dealer heeft de olie bijgevuld, nu maar even afwachten of dit helpt.

jpost (0), 19 jaar geleden

Vorige week de versnellingsbak maar laten reviseren. Wel even een grapje van ongeveer 2100 euro :((
Nu nog even afwachten of de storing niet meer trugkomt.

Mijn gasinstallatie werkt niet meer sinds ik hem bij de garage heb opgehaald en toen ik vanmorgen op mijn werk arriveerde weigerden mijn remmen, de bekrachtiging werkte niet.
Kan dit door de revisie van de versnellingsbak komen? ik weet niet wat er allemaal uitgebouwd moet worden om bij de bak te komen.

jpost (0), 19 jaar geleden

De remmen werken weer, de vacuumslang lag los.
Nu de gasinstallatie nog.

jpost (0), 19 jaar geleden

De gasinstallatie werkt ook weer, bleek toch de zekering te zijn.
Toch blij dat ik deze zelf nog een keer controleerde voordat ik naar de garage ging.

Helaas komt de storing waar het allemaal om begon ondanks de revisie weer terug, weg 2100 euro.
Nu is er nog een stukje electronica in bestelling wat niet in de bak zit.

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Ik heb hetzelfde probleem en de Ford garage adviseerde mij inderdaad om een nieuwe versnellingsbak te laten plaatsen. Inderdaad ook voor 2.100 euro! Nu lees ik, dat na revisie het probleem zich weer voordoet en dat er "een stukje elektronica" is besteld. Ik wil erg graag weten, om wat voor stukje dat gaat en of het probleem nu verholpen is.

jpost (0), 19 jaar geleden

Uiteindelijk nog een keer door de dealer de foutcode laten uitlezen, foutcode was exact gelijk aan foutcode voor revisie, namelijk 'teveel slip in koppelomvormer'. Bak is er weer onderuit geweest en de koppelomvormer is nogmaals aangepakt (was aldus revisie bedrijf ook al tijdens eerste revisie gedaan, ik kan het niet controleren). Gelukkig waren toen de problemen opgelost.

RayJopp (0), 19 jaar geleden

En dat stukje elektronica? Wat was dat en is het ook geplaatst?

jpost (0), 19 jaar geleden

Wat het precies was hebben ze mij nooit verteld, volgens mij is dit ook nooit vervangen. Ik heb meer het idee dat het een 'zoethoudertje' was. De koppelomvormer was in elk geval de boosdoener.

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Oké, bedankt. Ga ik die (laten) vervangen. Kijken of ik er eentje via een sloop of zo te pakken kan krijgen.

jagster (0), 19 jaar geleden

Raymond, is de computer wel uitgelezen?
Foutcode(s) zijn wel zo handig, er zitten een aantal opnemers
op de bak, kleppen en actuators.
De foutcode waar J. post het over heeft kan b.v. komen
door een half werkende snelheidsopnemer voor of na de koppeling.
Die vervangen is echt goedkoper dan een bak/omvormer vervangen.
Je kan ook nog overwegen om de dealer een 'calibration update'
in de computer te laden.
Documentatie van de A4LDE kun je vinden op: http://www.fordscorpio.co.uk/autotrans.h...

Michel

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Michel, ik heb zowel door Ford als een "in automatische bakken gespecialiseerd" bedrijf (Rijsbergen in Noordwijkerhout) het ding laten uitlezen. Beiden kwamen met "teveel slip in koppelomvormer". Toch heb ik ook mijn twijfels, want waarom kan ik dagenlang rijden zonder knipperend lampje? En als hij dan knippert en ik zet de motor ongeveer twee uur uit, dan verdwijnt de knipper na een paar minuten rijden. Nog een opvallend iets: ik had een doorgebrande "voorschakelweerstand". Deze heb ik vorige week vervangen en sindsdien heb ik géén last meer gehad van een knipperend OD/off lampje!! Toch enkele tientallen ritten gemaakt, maar niets knippert. Toeval? Ik wacht in ieder geval nog even met (erg) veel geld uitgeven!

jpost (0), 19 jaar geleden

Bij mij trad het probleem ook alleen op bij de wat langere ritten op de snelweg. Ook heb ik te kampen gehad met verbrande voorschakelweerstanden van de intrieurventilator, ik heb niet gemerkt dat dat er mee te maken had.

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Sterker nog, Ford stelt dat het hier niets mee te maken heeft. Maar voorlopig knippert er bij mij géén OD/off meer en die weerstand kostte mij 26 Euro (wel zelf draden solderen, dus geen arbeidsloon).

jagster (0), 19 jaar geleden

De koppelomvormer heeft nog een elektrische vergrendeling, die kan niet goed werken en dan slipt hij toch als hij aan is.
Beste is om onder het rijden met een datalogger en te kijken of
de waarden van de koppelomvormer kloppen.
Proef die je zelf kan doen is om bij konstante snelheid het gaspedaal een beetje op en neer te bewegen. Als het motortoerental duidelijk verandert dan slipt de koppelomvormer.
Als de de knop op de pook indrukt blijft de vergrendeling uit,
dan zal de fluctuatie in toerental zich zoiezo voordoen.

Michel

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Het blijkt dat Ford waarschijnlijk toch gelijk heeft, want gisteren begon dat @#$&*lampje weer te knipperen. De proef die Michel noemde gedaan: als ik "schommel" met gaspedaal dan versnelt/vertraagt de auto. Geen slip. Om schokken bij wegrijden tegen te gaan rij ik nu weg in 2 en schakel vrijwel direct door naar D. Dan rijdt de auto als een trein. Is altijd goedkoper dan een nieuwe bak, maar natuurlijk niet ideaal.

RayJopp (0), 19 jaar geleden

Michel, ik heb in de "vraagbaak" van mijn Mondeo gezocht naar een "snelheidsopnemer", maar kan zo'n ding in de beschrijving niet vinden. Waar zit die opnemer? In of buiten de versnellingsbak?

jagster (0), 19 jaar geleden

Kijk eens op http://www.geocities.com/yyz81/cd4e/cd4e...
Bij parts, tekening 1 onderdeel 19. De mondeo heet in amerika contour en deze automaat zit ook in de mazda 626. Mazda heeft geen externe koeler gebruikt! veel problemen door oververhitting van de automaat. Vraagbaak en haynes gaan niet echt in op de automaat. Neem aan dat je geen TIS hebt. Er is wel een apart handboek van ford over deze automaat.
En speur internet maar eens af, je vind genoeg.

Michel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.