Ford Orion: te hoog zuurstofgehalte

Bouwjaar: 1989, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

Hi,

**opgelost**

ik heb een probleem: mijn Orion 1989 (zelfde als escort mk4 maar dan met kont) is zojuist afgekeurd op een te "hoog zuurstofgehalte". hij heeft een 1.6 CVH LUB blok met een tweetraps weber carburateur waar ik alleen een stelmoertje voor het toerental op vind. de uitlaat is niet lek. hij heeft wel een kat, maar geen lambdasonde. de lambdawaarde op het meetapparaat van de CO2 gaf een --- en kwam pas in de buurt als je de luchttoevoer met de hand afdekt/beperkt. het mengsel zou volgens keurmeester (jonge jongen) te arm zijn.

nu lees ik in de regelgeving dat er voor auto's van na 31 december 1995 een aantal normen gelden. weet iemand of die normen anders zijn voor autos van 1989 (kenteken 1990)?

weet iemand hoe je een dubbeltraps weber rijker kan stellen? kan ik de sproeier van de eerste trap iets uitboren?

het enige wat er sinds vorige (probleemloze) keuringen is gewijzigd is een nieuwe distributie, nieuwe olie, nieuwe bougies en een 3mm smallere uitlaat (voorheen dikke, nu standaarduitlaat)

alle tips welkom.

case1545

Geplaatst door case1545 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Orion? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

moderator (0) PRO, 12 jaar geleden

Geen idee waar die keurmeester naar gekeken heeft maar een auto van 1989 is niet onderhavig aan een 4-gas test. Dus zuurstofgehalte ( O ) is niet belangrijk voor de apk. Dat geldt ook voor het CO2 gehalte. Wel het CO gehalte. Als dat binnen de norm ligt, is het oké.

case1545 (0), 12 jaar geleden

dank voor je reactie, weet je misschien bij welk bouwjaar die grens ligt of waar dat staat aangegeven dan kan ik de keurmeester daarop wijzen...thx

Punt (35) PRO, 12 jaar geleden

Die keurmeester moet kijken wat er op het kenteken staat . B.V. U9 of S6 en daar naar handelen. Voor co waarde het boek hanteren, maar als de kat. nog werkt is die bij een overschot aan zuurstof bijna O. Het zal wel een importwagen zijn. Groeten.

case1545 (0), 12 jaar geleden

opgelost. goedgekeurd. keurmeester had zich vergist. U9 heeft alleen kat zonder lambda en geen viergasverplichting. dank voor de hulp Punt & Moderator.

C.Jonker (0) PRO, 12 jaar geleden

U9 komt ook voor met lamda maar idd in dit geval geen noodzaak voor APK..
Lekker pittige motortjes deze , de laatste met carburateur dan want in '89 kwam de injektie standaard.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Orion of stel zelf een nieuwe vraag.