Ford GALAXY: Trillende, knipperende verlichting bij koude start

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: QXWA, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 103

Beste leden,
Bij het koude start knipperen de lampen van auto gedurende +/- 5 minuten. Zowel koplampen als de achterlichten.
Ik verdacht eerst accu of dynamo, maar dat lijkt mij niet waarschijnlijk.
Met koude motor heb ik accu aan de polen met multimeter opgemeten : 12,6 volt.
Wanneer auto is gestart, meet ik 14,2 volt.
Deze waarden lijkt mij wel goed. Iemand een idee of tips wat ik nog kan meten, doen?
Wat zou het kunnen zijn?

metins

Geplaatst door metins (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Galaxy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

metins (0), 4 jaar geleden

Korte update, vandaag met universeel OBDII apparaat live data uitgelezen van o.a. accu en dynamo met koude motor.
Ook daarmee zag ik de waarden zoals ik met multimeter aan de accupolen heb gemeten. 12,6 volt accu, 14,2 volt als als de motor stationair loopt.
Zou het vocht probleem kunnen zijn? Als het alleen de koplampen was, had ik goedkope h7 lampen verdacht, maar ook interieur en achterlampen flikkeren.. gedurende eerste paar minuten.

ford-12 (0), 4 jaar geleden

Beste Metins,
Ik vermoed toch dat het van de spanningsregelaar afkomstig is. Maar deze zit meestal geïntrigeerd in de koolborstelhouder van de dynamo, dus een gespecialiseerd bedrijf in dynamo CQ startmotoren kan dit doormeten.
met vriendelijke groet,
Theo

Heino4267 (200), 4 jaar geleden

Of, als je iemand weet die met een DC Ampèretang de laadstroom van de dynamo kan meten, dat laten doen.

Als je defecte diodes in je dynamo hebt gaat je licht knipperen als er veel stroom van de dynamo wordt gevraagd (zoals net na een koude start).
Als de dynamo niet de volle laadstroom haalt is er vaak een diode kapot. Maar dan heb je óók vaak een flinke lekstroom door die diode ...

metins (0), 4 jaar geleden

@Theo en @Heino, dank voor jullie bijdrage. Ik heb gisteren Gedurende een rit van 15 minuten de laadspanning via OBD apparatuur in de gaten gehouden, het was tussen 13,8 en 14,2 volt. Geen uitschieters boven de 15 volt e.d. gezien. Alle stekkertjes die in beeld waren onder de motorkap een keer afgehaald en weer op geklikt. Klemmen op de accupool gecontroleerd, het zat er goed uit. Vanochtend niet gemerkt dat lampen aan het knipperen waren. Dat gebeurt ook niet altijd. Ik houd het in de gaten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Galaxy of stel zelf een nieuwe vraag.