Hyundai i30 CW 2011: Airco vervuiling

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: G4FC, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 93

Ik heb enkele maanden geleden een Hyundai i30 gekocht waarbij de airco niet fris rook. Nu heb ik 3x bij verschillende garages de airco verdamper laten schoonmaken (schuimbehandeling). Desondanks blijven de luchtwegklachten (verkouden, slijmvlies ontsteking, ...) nadat we in de auto hebben gezeten. De airco doet het op zich prima maar ik wil de verdamper heel goed laten reinigen of zelfs vervangen. Ik heb begrepen dat het dashboard daarvoor (deels) moet worden verwijderd. Klopt dit? Waar kan ik het werkplaats handboek vinden voor dit type auto?

rgoerres

Geplaatst door rgoerres , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai i30? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Heb je ook het interieurfilter al eens vervangen ?
Hoe koud heb je de airco staan ?
Zet je hem 2-3 km voordat je thuis bent uit , zodat de verdamper op kan drogen ?
Met een goede reiniging en juist gebruik zou je deze klachten niet moeten hebben.

  Het interieurfilter is recent vervangen en schoon. Deze zit overigens bij de luchtinlaat van buiten en heeft zodoende geen 'functie' om de interieurlucht na de airco te filteren/verbeteren.
  De airco staat rond de 20 graden maar de klachten zijn er ook als de airco uitstaat, want dan gaat de lucht alsnog door de (vervuilde) verdamper. Ik gebruik de airco inderdaad op de manier waarop je dit aangeeft, alleen heeft de vorige eigenaar zich daar helaas niet aan gehouden. - rgoerres, 1 jaar geleden
  De auto voldoet verder aan al mijn wensen, het is alleen het probleem met de airco die het plezier teniet doet. - rgoerres, 1 jaar geleden

harry4203 PRO, 1 jaar geleden

Ook al een ozonbehandeling geprobeerd? die schuimreinigers ruiken meestal wel sterk, maar doen weinig. Probleem met die schuimreinigers is ook vaak dat ze eigenlijk echt goed op de verdamper moeten komen, wat meestal niet meevalt. Helaas zijn veel goede airco(schimmelreinigers) om milieuredenen ook niet meer verkrijgbaar.

  Hoi Harry, ik heb bewust diverse bedrijven gekozen met methoden die als goed en effectief worden aanbevolen. In hoeverre deze goed op de verdamper gespoten kunnen worden is inderdaad de vraag. Mogelijk heeft iemand daar ervaring mee? Als ik het interieurfilter weghaal zit daaronder de ventilator. Ik vraag me af of de verdamper daar direct onder zit of op een andere plek in de auto.
  Ik heb, specifiek voor dit probleem, een goede ozon generator aangeschaft en uitgeprobeerd. Helaas zonder succes. Ik heb de ozon generator in het verleden wel succesvol toegepast bij een auto waarin veel is gerookt (nicotinelucht). - rgoerres, 1 jaar geleden

tips PRO, 1 jaar geleden

volgens google zit het intreurfilter achter het dahsboard kasje
https://www.youtube.com/watch?v=A2kLPCyj...

  Dat klopt inderdaad, die had ik al gecontroleerd. Onder het filter zit de ventilator maar ik wil graag weten waar de condensor zit? Direct onder de ventilator of op een andere plek. - rgoerres, 1 jaar geleden

Highway PRO, 1 jaar geleden

heel goed spul kwam van Forthe. Je auto stond dan van binnen in de rook en waren de geuren weg. zal wel de ozonbehandeling zijn.

  Dat klopt, bij de laatste behandeling is forte gebruikt. Dat kan officieel alleen door garages worden aangeschaft (en gebruikt).
  Ik ben vanmiddag bezig geweest de ventilatie kanalen met een stoomreiniger door te blazen. Dat heeft ook al iets geholpen. Blijkbaar zat er oud stof in het systeem. - rgoerres, 1 jaar geleden

rgoerres, 1 jaar geleden

Dank allen voor jullie suggesties. In overleg met de garage bleek de enige optie de airco verdamper te vervangen hetgeen een reparatie is van bijna 1000 euro (met name door het arbeidsloon). Anderen die in de auto rijden hebben er geen/minder last van, dus vermoedelijk ben ik gevoeliger voor airco vervuiling. Ik kijk het nog even aan en anders wordt de auto verkocht.

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Hoe ga je er dan achter komen dat als je hem inruilt en de nieuwe auto het niet heeft , komt het gewoon niet door de airco zelf , probeer hem eens anders te gebruiken , minder koud bv.

rgoerres, 1 jaar geleden

Dat is inderdaad een gok bij de aanschaf van een andere auto. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd. Met de airco/verwarming uit en roosters dicht totaal geen last. Zodra de roosters open zijn en airco en/of verwarming aan zijn, ontstaan de klachten. De vorige eigenaresse gaf wel aan dat de airco niet zo fris meer rook. Alleen had ik deze langdurige klachten niet verwacht. Dit is overigens de eerste auto waarbij ik dit ervaar, terwijl ik toch al zo'n 15-20 auto's heb gehad inmiddels. :-)

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Dan is het inderdaad afwachten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai i30 of stel zelf een nieuwe vraag.