Kia Rio: Kia Rio 2001 trilt stationair, afhankelijk van elektriciteitsver

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3

Onlangs heb ik een tweedehands Kia uit 2001 gekocht. Het is me op gaan vallen dat de auto soms trilt als hij stationair draait. Na wat getest te hebben blijkt dat het getril zwaarder wordt naar mate je meer elektriciteit gebruikt (lampen aanzetten, ruitenwissers aan, etc.).

Als de auto vrijwel geen elektriciteit gebruikt trilt hij helemaal niet. Als je álles aan zet (radio, lampen, groot licht, mistlamp, ventilatie, knipperlichten, binnen-lampje, ruitenwissers, etc.) trilt de uito ook het zwaarst. Het luistert zó nauw dat als je je knipperlicht aanzet en je er op let, de auto met het knipperen mee gaat trillen.

Is dit normaal? En zo nee, wat kan de oorzaak zijn, kan het kwaad, en is het te verhelpen?

joyce_vdv

Geplaatst door joyce_vdv (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Kia Rio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

primera p11 (0), 17 jaar geleden

Nee, dat kan geen kwaad.
Maar wat je voelt is dat bij gebruikers er meer vermogen geleverd moet worden, kortom het toerental zakt iets in waardoor je die trilling voelt.
Het toerental word vaak door mm wat verhoogd om dit soort trillingen tegen te gaan.
Wat je kunt doen is dit even te laten checken bij de garage.
Het toerental kan dan in de basis afstelling gezet worden, maar helemaal wegkrijgen zul je het niet.

Jan-Marcus (0) PRO, 17 jaar geleden

Hoi,

Als je geen airco hebt kun je even kijken of de ventilator van je radiateur niet draait als je motor nog niet op temperatuur is. Komt wel eens voor dat hij perongeluk in een modus komt waarbij hij denkt dat er airco op zit en dan gaat de ventilator draaien.

Rio-man (0), 17 jaar geleden

Hebben wij ook met de Rio. Niets aan de hand. Je kan hem wat hoger stationair afstellen waardoor je minder merkt van het trillen, maar dan verbruik je meer bij het stationair laten lopen van de auto. 't Is een geval van kiezen of delen...

Groeten Rio-man
Concept-car.nl

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Rio of stel zelf een nieuwe vraag.