Lancia Lybra: ABS werkt niet in de sneeuw

Bouwjaar: 2001

Mijn Lybra 2 liter 5 cylinder bevalt mij uitstekend. Ik heb hem vanaf nieuw en de teller staat nu op 130.000 km.
De auto heeft een gek trekje, als het sneeuwt en ik rem gaat direct het ABS lampje branden en de ABS werkt niet meer. Als door de dooi de sneeuw is weggesmolten is alles weer ok.
Ik vind dat erg vreemd want juist in de sneeuw heb je die ABS hard nodig. De garage heeft niets kunnen vinden tot nu toe. De melding in het motor management geheugen was al verdwenen, overschreven door andere meldingen.
Mijn auto heeft dit probleem altijd al gehad, in de sneeuw heeft de ABS nog nooit gewerkt.
Komt dit ABS probleem iemand bekend voor ?

dupl-u-20350-5dd14a303a2e7+Frank Schaap

Geplaatst door dupl-u-20350-5dd14a303a2e7+Frank Schaap (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Lancia Lybra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

oldford (0) PRO, 18 jaar geleden

ABS meldingen moet je in het ABS systeem lezen, niet in het motor management systeem. Volgende keer als het lampje van de ABS weer brandt nogmaals (laten) uitlezen, maar wel bij iemand anders.
Ook de bewering dat de melding overschreven was lijkt mij zeer vreemd. Moderne management systemen hebben een vrij uitgebreid storingsgeheugen en kunnen dus meerdere (20 of meer) fouten opslaan. Hoe is deze auto uitgelezen? Soms met EOBD?

dupl-u-20350-5dd14a303a2e7+Frank Schaap (0), 18 jaar geleden

Dank voor de reactie. Ik was bij de garage in mei en begin januari had zich de laatste ABS melding voorgedaan en de melding zat volgens de garage niet meer in het geheugen. Wat houdt uitlezen met EOBD in ?
Groet, Frank Schaap.

oldford (0) PRO, 18 jaar geleden

EOBD is de keuze van een apparaat. Werkt echter alleen op de motor en automatische versnellingsbak onafhankelijk van het merk. Een andere keuze is fabrikant-specifieke software (Fiat/Lancia in dit geval); die heb je nodig om het ABS uit te lezen.
Na 4 maanden kan een melding inderdaad weg zijn. Dus als het lampje brandt gelijk laten uitlezen als je de oorzaak wil weten.
Je zegt steeds "garage"; geen dealer? Je zegt ook "niet meer in het geheugen". Welk geheugen? Motor management (zoals beweerd in de originele vraag) of ABS?

dupl-u-20350-5dd14a303a2e7+Frank Schaap (0), 18 jaar geleden

Inderdaad heb ik het over de garage maar ik bedoel de Lancia dealer waar ik ook de auto gekocht. Er is niet gezegd in welk geheugen de melding terecht komt.
groet, Frank Schaap.

Roy1604 (0), 17 jaar geleden

Mijn vorige auto's ( chrysler voyager en bmw 525i ) hadden een soortgelijk probleem af en toe in de winter. Dit werd veroorzaakt door vastgeplakte sneeuw/zout tussen de sensor en de geribbelde wielnaaf. Even schoonmaken loste het probleem dan op (ff spuiten met de tuinslang).
Overigens heb ik zelf nare ervaringen met ABS werking in de sneeuw. Vertrouw er nooit op en pas je rijstijl aan zodat je geen abs nodig hebt. Je remweg word fors langer door het continu ingrijpen van het systeem bij fors remmen. Of erger, alle 4 je wielen blokkeren tegelijk en je ABS denkt dat je stilstaat, dan glij je gewoon door....(weet niet wat erger is)

Een auto is net zo veilig als zijn bestuurder !!!

primera p11 (0), 17 jaar geleden

Je remweg word fors langer door het ingrijpen van het ABS?.
Dat kan ik niet begrijpen, dan is er iets niet goed geweest aan het systeem.
Ik vind het ideaal en vertrouw er ook op dat het werkt in nood situaties anders kan ik het net zo goed uit laten schakelen.
En juist in besneeuwde gebieden is het echt ideaal, en sta wel degelijk een stuk sneller stil, want mijn zwager wilde niet achter me rijden, want had geen ABS.
En met name bergje af en bochtje door kon ik gewoon voluit remmen en hij durfde nog niet te kijken naar het rempedaal en hij reed ook nog eens met winterbanden.
Dit betrof de ardennen, wat natuurlijk niet te vergelijken is met de echte hoge bergen.

jeroenmonteyne (0) PRO, 17 jaar geleden

Met abs stop je in de sneeuw een heel stuk moeilijker dan zonder. Je het wel het voordeel dat min of meer kan blijven draaien. Maar stoppen doe je beter zonder abs.

hjhenstra (0), 17 jaar geleden

Mijn Lancia lybra uit 2001 heeft exact hetzelfde probleem. Ik vind dit ook erg vreemd maar hen er nog niet naar gekeken of geinformeerd. Wanneer je er achter bent wat het probleem is (geweest) ben ik zeer benieuwd naar het antwoord of de oplossing.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Lancia Lybra of stel zelf een nieuwe vraag.