Land Rover Freelander: Hoe resetten controle lampje motormanagement?

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: TD4

Beste techneuten,
Na eerst inhouden en niet meer starten bleek de lagedrukpomp (Secundary Low Pressure fuel pump) bij de brandstoffilter af en toe niet of niet goed meer te werken. Volgens de RAVE manual wijzigt de ECM de "fuelling strategy" naar de motor als de druk onder de 0,8 bar komt. "In this instance there will be a gradual drop in engine power because the ECM will limit the injector pulse times to preserve fuel in the rail and allow the vehicle to be driven safely to a stop". Dit is merkbaar als inhouden. Als er geen of te weinig druk is schakelt de ECM de motor uit om beschadiging van de hoge druk pomp te voorkomen.
Een tikje tegen de pomp en hij starte weer, je hoort de pomp dan ook draaien. Pompje en brandstoffilter vervangen en hij start en loopt weer goed. Echter de ECM heeft een te lage druk geconstateerd en het lampje van het motormanagement brandt constant, ook na het vervangen van de pomp. Hoe kan dit gereset worden? Moet er mee naar een LR dealer (ca 150 km retour) of is er een methode om dit zelf te resetten?

Alvast bedankt,
Rob

RobDuijf

Geplaatst door RobDuijf (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Land Rover Freelander? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

marcel7031 (0) PRO, 16 jaar geleden

Probeer eens een bedrijf in de buurt die handig is met motormanagement. Vaak zijn er bedrijfjes die zich ook gespecialiseerd hebben in uitlezen.
Kan een gewone (desnoods ex-rover)Rover dealer hiermee niet overweg?

RobDuijf (0), 16 jaar geleden

Ik heb het lampje inmiddels gereset met hulp van een collega die diagnose apparatuur heeft voor BMW, dit werkt ook voor de TD4.
Echter bij het uitlezen stonden er 2 storings codes in het geheugen, namelijk 1612 en 1190. Weet iemand wat deze codes inhouden?
Rob

garageburgwal (0) PRO, 16 jaar geleden

even goochelen... kom je een heel eind.. Ook even proberen met een P ervoor

Hans4040 (325) PRO, 16 jaar geleden

1612 niet gevonden, maar 1190 heeft betrekking op de lambdasensor: oxygen sensor heater 1 cylinders 1,2,3,4,5,6
heater restistance low.
Waarschijnlijke oorzaak: bedrading, H2OS

Vex (0) PRO, 16 jaar geleden

[quote=Hans4040]1612 niet gevonden, maar 1190 heeft betrekking op de lambdasensor: oxygen sensor heater 1 cylinders 1,2,3,4,5,6
heater restistance low.
Waarschijnlijke oorzaak: bedrading, H2OS[/quote]
Misschien ter verduidelijking het gaat hier over een diesel.
vergissen is menselijk

niels,

Hans4040 (325) PRO, 16 jaar geleden

Ja?
Ik doel op de breedbandsensor, regeling per cylinder.

De breedbandsensor regelt over een gebied van lambda = 0,7 tot 4. Daardoor is de sensor geschikt voor vrijwel alle diesel-, gas- en benzine-
motoren, ook als ze met een arm mengsel werken.
De breedbandsensor (LSU4) heeft naast het reeds eerder genoemde brede regelbereik een dermate hoge regelsnelheid dat deze sensor de lambdawaarde van iedere afzonderlijke cilinder kan vaststellen en laten regelen. De sensor is cilinderselectief zoals dat genoemd wordt.
Het is niet mogelijk om deze breedband lambdasensoren met een multimeter door te meten. Alleen door het signaal op een scoop met een hoge inwendige weerstand zichtbaar te maken, is er iets waar te nemen. VW en Bosch leveren testapparatuur voor deze sensoren en het is raadzaam daarmee te werken. Via het OBD2-systeem wordt de werking van de sensoren overigens voortdurend gecontroleerd.

Bron: AMT

mvg,
Hans.

Vex (0) PRO, 16 jaar geleden

Bedankt, dat weten we ook al weer bij,

oldford (0) PRO, 16 jaar geleden

Hans, je hebt gelijk dat diesels NU een lambda-sonde hebben, maar dat was in 2001 volgens mij nog niet het geval.
Ik weet niet waar je die omschrijving vandaan hebt maar volgens mij zijn het deze:
1190 - Raildruk controle
1612 - Motor stabiliteits regeling
Als je het type van de DDE en de exacte motorinhoud doorgeeft kan ik het nagaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Land Rover Freelander of stel zelf een nieuwe vraag.