Land Rover Freelander 2009: Zoemend geluid achterin

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 2200, Vermogen (kw): 122

Zoektocht naar wat het geluid veroorzaakt!
- Afgelopen oktober auto laten keuren en een beurt laten geven, helaas een lekke tussenkoeler dus weer een gepeperde rekening. Aan mijn garage gevraagd of hij even kon proefrijden, mijn Freelander vertoont al enige tijd het geluid van iets wat slecht draait of rolt. Het geluid is inderdaad snelheid afhankelijk en niet zo zeer variabel met de hoeveelheid kracht die de motor op verschillende toeren levert. Als je de koppeling intrap dan blijft het geluid hoorbaar.
Mijn garagist geeft aan: cuppende achterbanden, hij heeft het mij laten voelen en inderdaad aan de binnen kant voelt de band ruw aan als je je hand tegen de draairichting in beweegt. Ik met het advies naar huis om een ander merk banden te zoeken (dit waren Nokian's 2 jaar oud). Toen ik naar de oorzaak vroeg, kreeg ik helaas niet direct een eenduidig antwoord. Daarna heb ik nog twee bandenspecialisten geraadpleegd. De eerste wist mij te vertellen dat cuppende banden steeds vaker voorkomen, zij vermoeden dat het met het ontwerp van de vering te maken heeft. De tweede bandenspecialist was terughoudend met advies en durfde voorzichtig te adviseren om xl banden te nemen. Weer een ander gaf aan dat Freelander's een aandrijving hebben waar 60% naar de voorwielen gaat en 40% van het vermogen naar achter. Dus de banden krijgen altijd frictie te verduren??? Zijn advies banden regelmatig wisselen. Het geluid overigens in de auto wat overigens ontoelaatbaar aan het worden. Ik heb als eerste een set originele Velgen met banden (2e hands) op de kop getikt bij een ex Land Rover dealer. Bij thuiskomst eronder gezet, helemaal enthousiast in de auto gesprongen en gaan rijden. Maar helaas ook deze banden maakte een resonerend geluid, anders dan de vorige, maar wel herrie. Ik onmiddellijk tot de conclusie gekomen dat ik een set banden gekocht had met ook cuppende banden, maar je kan het aan de band niet voelen of zien. Wat nu? Vandaag heb ik nieuwe winterbanden (Good Year SUV extra performance gen 1) laten monteren, met het volste vertrouwen dat het geluid nu toch wel weg zou zijn. Echter niets is minder waar, als je wegrijd een klein beetje herrie en naarmate de snelheid hoger wordt neemt de herrie toe. Dus wat is de volgende stap? Toch even laten uitlijnen? Iedereen zegt dat dat er niets mee te maken heeft, zelf denk ik dan: wat als nu een wiel scheef staat? Dus dat is mijn volgende stap "uitlijnen". Als iemand ander nog suggesties heeft, dan hoor ik het graag!

Geertvw

Geplaatst door Geertvw (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Land Rover Freelander? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

kaleido 1 (1355) PRO, 5 jaar geleden

Geen slecht wiellager ?

Hans4040 (290) PRO, 5 jaar geleden

Denk ook wiellager, maar dat moet een garage toch kunnen vaststellen?

Geertvw (0), 5 jaar geleden

Woensdag naar de garage .... wel lastig als je op een speurtocht wordt gestuurd over cuppende banden.

Geertvw (0), 5 jaar geleden

Inmiddels nieuwe winterbanden eronder laten zetten, geluid is er nog steeds. Terug naar de garage geweest. Helaas nog meer slecht nieuws, het geluid komt uit het achter differentieel. Advies voorlopig even laten zitten, bij de volgende beurt wordt de olie vervangen, hmmm!?
Inmiddels gegoogled, bij de vroege Freelander 2's (2006 t/m 2011) komen er inderdaad problemen voor met het achter differentieel (wel snel na 229 000 km). Nu maar eens een goede oplossing gaan zoeken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Land Rover Freelander of stel zelf een nieuwe vraag.