Mazda 323: ABS, TCS ON en OFF en het uitroepteken van de handrem lampjes br

Bouwjaar: 2001

sinds kort gaan de lampjes ABS, TCS ON en OFF en het uitroepteken van de handrem af en toe branden,soms al bij het contact omdraaien gaan ze niet meer uit en soms onder het rijden. de dealer zegt dat het de abs pomp zou kunnen zijn maar hier twijvel ik aan omdat ht probleem niet constant is en ik van de week geprobeerd heb om heel hard te remmen en toen kwam de abs gewoon in werking en gingen er geen lampjes branden, soms als de lampjes gaan branden voel je het rempedaal even trillen en daarna gaan de lampjes dus branden, wie weet wat het probleem zou kunnen zijn?

leon323

Geplaatst door leon323 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

Nico8119 (0), 13 jaar geleden

Waarschijnlijk is 1 van de ABS sensoren aan het overlijden. Dat is een bekende kwaal bij deze auto's. Bij mijn 323 uit '99 kun je door een verbinding te maken in de diagnose stekker een knippercode uitlezen die aangeeft wat de foutcode in het ABS systeem is. Dan weet je zeker waar het probleem zit. Meten is weten, gissen is (geld) missen.

leon323 (0), 13 jaar geleden

kunt u beschrijven hoe ik die diagnose kan uitvoeren?

Nico8119 (0), 13 jaar geleden

Daarvoor kun je het beste een even een vraagbaak bij de bibliotheek lenen (of even een kopietje maken). Daarin staat de hele procedure met duidelijke plaatjes beschreven.

leon323 (0), 13 jaar geleden

hallo nico

ik heb in het boek gehaald en de diagnose uitgevoert en nou brande het abs lampje 4x kort daarna ging het uit en daarna weer 4 x kort is dan de eerte keer knipperen 4 en de 2e keer knipperen 4 zodat je uitkomt bij code 44? of moet ik dit niet zo zien? dit staat namelijk niet zo duidelijk beschreven in het boek

Hans4040 (320) PRO, 13 jaar geleden

code 44...wieltoerentalsensor links achter; onderbreking of kortsluiting.
controleer bedrading, wieltoerentalsensor, sensorrotor.

Nico8119 (0), 13 jaar geleden

Ik denk dat het inderaad code 44 is. Dat betekent dat de wielsensor linksachter (links is vanuit de bestuurderspositie) niet lekker is. Vervangen is een vervelende klus; het boutje waarmee de sensor vast zit breekt geheid af. Ik heb bij mijn auto de bout uitgeboord en nieuw schroefdraad getapt. Als het boutje bij jou ook afbreekt, dan kun je de oude sensor het beste even laten zitten en als geleiding voor de boor gebruiken. Ik heb er een M6 boutje in plaats van M8 in gezet omdat ik het gat niet goed uitgelijnd kreeg. Verder heb ik het gat waar de sensor doorheen steekt uitgevijld om alle roest weg te halen en ik heb tevens vaseline op de sensor gesmeerd om nieuwe roest in het gat te vermijden (de sensor wordt kapotgedrukt door de roest). Als ze bij Mazda het gat 2mm groter hadden gemaakt, dan had je het hele probleem niet gehad.

Voor een nieuwe sensor kun je het beste even op de Duitse Ebay kijken. Ik heb de sensoren laatst voor 3 a 4 tientjes zien staan.

leon323 (0), 13 jaar geleden

en waar zit de stekkerverbinding om de sensor los te halen? en kan ik ook even zonder de sensor rijden ? of is dat gevaarlijk?

leon323 (0), 13 jaar geleden

er staan op ebay ook sensoren die tussen de 17 euro en 25 euro kosten, en dan komt er alleen nog 8 euro aan verzenden bij kan dit voor deze prijs?

Nico8119 (0), 13 jaar geleden

De prijs is OK als het om nieuwe sensoren gaat. Ik heb zo'n vermoeden dat de onderdelen gedumpt worden omdat dit model aardig oud begint te worden. Ik weet niet welke carosserie je hebt. Bij mijn sedan moest ik het plastic paneel tussen de deurpost en de achterbank weghalen om bij de kabel en de steker te kunnen. Ik denk dat de hoedenplank ook los is geweest.

leon323 (0), 13 jaar geleden

ik heb een sensor besteld, als ik hem binnen heb en hij is gemonteerd laat ik even weten hoe het afgelopen is

groeten leon

leon323 (0), 13 jaar geleden

vanavond de sensor vervangen (natuurlijk brak het boutje af) daarna de storing gereset en een klein stukje gaan rijden,en de lampjes zijn niet gaan branden,dus hopelijk blijft het zo,bedankt voor alle informatie Nico

Cocaine (0), 13 jaar geleden

Hi Leon. Ik denk dat ik nu hetzelfde probleem met mijn mazda 323f uit 2001 heb. Wil je me vertellen hoe het nou met je mazda gaat nadat je de abs sensor hebt vervangen?

Grt, alex

leon323 (0), 13 jaar geleden

de auto is nog steeds helemaal in orde

Hans4040 (320) PRO, 13 jaar geleden

Alex, open even zelf een nieuw topic over jou probleem, anders gaan er 2 door elkaar lopen.

mvg, Hans
Moderator Problemcar.

Cocaine (0), 13 jaar geleden

Leon, bedankt voor je snelle reactie.

Ik zal een nieuw topic aanmaken over het probleem, Hans.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.