Mazda Mx5: Geen motorschade bij breken distributieriem?

Bouwjaar: 1990, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

Eens heb ik gelezen of gehoord dat de afstand tussen de zuigers en kleppen bij de motor van de Mazda MX5 zo groot is dat deze elkaar niet kunnen raken bij het breken van de distributieriem. Er zou geen motorschade kunnen ontstaan bij het breken van de riem. Is dit juist?

Jan5014

Geplaatst door Jan5014 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda MX-5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Hans4040 (305) PRO, 16 jaar geleden

deze motor is een z.g "Freewheeling engine" wat zoveel betekend als de zuigers zouden de kleppen niet raken
in geval van een gebroken distibutie riem.
maar ik zou de gok niet nemen en de riem op tijd vervangen.

mvg,
Hans.

kasperht (0), 16 jaar geleden

Ik zou inderdaad geen risico nemen, niemand zal je écht kunnen garanderen dat er geen schade optreedt: zo kan door aangekoekte vervuiling op de zuiger of als bv. de kop al een keer gevlakt is deze ruimte "per ongeluk" toch net te klein zijn en dan heb je wel schade....

jaboV (0), 16 jaar geleden

Jan gewoon uit nieuwsgierigheid waarom wil je dit weten? ben je van plan hem door te rijden tot ie breekt of zo? Of heb je iets op het oog om te kopen waarvan de riem gebroken is.

Gr Jaap

Jan5014 (0), 16 jaar geleden

Ik wil dit weten omdat er sinds de riem in 1997 is vervangen er slechts ongeveer 20000 km. mee is gereden. Qua kilometers ben ik er dus nog lang niet aan toe, aangezien Mazda 100000 km voorschrijft en over tijdsduur niet wordt gesproken. Nu wordt echter vanuit de MX5 club door een deskundige geadviseerd om de riem, indien het aantal kilometers nog niet is bereikt, na 8 jaar te vervangen. Deze zit er dus al ruim 10 jaar op. Nu sta ik dus in dubio wat te doen. Vandaar deze vraag.

P. Kelder (0) PRO, 16 jaar geleden

[quote=Jan5014]Nu sta ik dus in dubio wat te doen. Vandaar deze vraag.[/quote]
Niks is vervelender dan met een gebroken riem langs de kant van de weg komen te staan. Vaak gebeurt dit op een tijdstip dat het eigelijk niet uitkomt. Begrijp eigelijk niet waarom je dit risico wilt lopen, je bespaart er geen cent mee.

Gr. paul

marco88 (0), 15 jaar geleden

[quote=paulkelder][quote=Jan5014]Nu sta ik dus in dubio wat te doen. Vandaar deze vraag.[/quote]
Niks is vervelender dan met een gebroken riem langs de kant van de weg komen te staan. Vaak gebeurt dit op een tijdstip dat het eigelijk niet uitkomt. Begrijp eigelijk niet waarom je dit risico wilt lopen, je bespaart er geen cent mee.

Gr. paul[/quote]
en daar boven op, mocht het inderdaad verkeert aflopen, en dat die op de snelweg breekt, mag je van geluk spreken als alleen de kop kapot is, heb ze ook gezien dat ze met 130 km/h braken, en dat werd een nieuwe motor..
als ik jou was, zou ik je riem samen met je spannertje en je loopwielletje wisselen, ben je er zeker van dat je met een gerust hart je auto kan starten.
de riem is altijd goedkoper als een nieuwe kop/motor

gr marco

Jan5014 (0), 7 jaar geleden

Riem en spanrol zijn inmiddels vervangen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda MX-5 of stel zelf een nieuwe vraag.