Mazda 323: Ontsteking probleem, loopt op 2 cilinders

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5

Mazda 323 fastbreak 1.5 16V met volgend probleem.

Na kort stilstaan (half uur tot 1,5 uur) loopt de motor na starten op 2 cilinders. Na enige tijd pakt hij weer op en loopt hij normaal.
Ik heb tijdens het slecht lopen, de stekker van 1 van de bobines losgetrokken en toen sloeg de motor meteen af. Deze bobine lijkt het probleem te veroorzaken. Stuurt 1 bobine 2 bougies aan?

Ik heb al gelezen dat dit een veel voorkomend probleem is, maar wat de goede oplossing is kan ik niet vinden.
Hoe pak ik dit het beste aan? Kan ik een bobine testen op goede werking?
Vervag ik eerst de kabels en wacht dan dan af hoe het gaat of moet ik gelijk de bobines vervangen?

aver196

Geplaatst door aver196 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

anoniem-1573996169 (0), 13 jaar geleden

als ik me niet vergis zit de bobine rechtstreeks op een bougie en gaat met bougiekabel naar de andere bougie,dus inderdaad een bobine stuurt 2 bougie's aan,spuit tijdens het lopen de bobine's en kabels eens nat met een plantenspuit kijken of de motor reagert,een beetje gericht spuiten geeft wat meer duidelijkheid.

aver196 (0), 13 jaar geleden

Ontstekingsdelen ingespoten met water, motor blijft netjes lopen en ik heb geen lekstroom gezien. Vervolgens alles drooggemaakt en ingespoten met contactspray. Motor lijkt nu wat mooier te lopen. Wat kan ik hieruit concluderen, kabels goed, bobine slecht?

anoniem-1573996169 (0), 13 jaar geleden

heb je je bougie's er al eens uitgehaald??

aver196 (0), 13 jaar geleden

Nee de bougies heb ik er nog niet uit gehad. Die verdenk ik ook niet omdat het probleem maar af en toe is en de motor loopt dan duidelijk op 2 cilinders. Verder loopt de motor goed. Ik zal de bougies eens bekijken.

aver196 (0), 13 jaar geleden

Vandaag bougies bekeken. Ze zien er netjes uit, mooi grijsbruin en ik heb het even opgezocht, ze zitten er 20K Km in.

R.4 (0), 13 jaar geleden

Bobine, alleen welke is moeilijk uit te zoeken, of 1 halen en proberen, loopt deze nog steeds op 2 cilinders omwisselen met de andere, wij vervangen ze altijd allebei, komt vaker voor bij dit type. Maar gezien de datum zal je het al opgelost hebben anders kan je ook vast een katalysator bestellen.

Luchtmassameter schoonmaken kan ook wel eens helpen, willen ook wel stuk.

aver196 (0), 13 jaar geleden

Probleem is inderdaad opgelost. Na een regenbui begon de auto weer op 2 poten te lopen en kon ik de kapotte bobine door lostrekken van de kabels vinden. Nieuwe bobine geplaatst en hij loopt weer als een zonnetje.
Bedankt voor de support.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.