Mazda 323: Probleem met airco Mazda 323 BA

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5 = Z5 motor

Een technisch probleem voor de airco-deskundigen onder ons!

Het gaat hier om een Mazda 323F BA 1.5 GX uit 1998.

Vanwege een raar gierend/jankend geluid in de compressor (vooral goed hoorbaar IN de auto) van de airco is deze vervangen voor een nieuwe. Vóór deze reparatie koelde de airco nog goed, hoewel er minder dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel over was (300 gram aanwezig, 700 gram voorgeschreven door werkplaatshandboek).

Nu vallen mij een aantal dingen op.

-Na de reparatie, blijkt het gierende/jankende geluid wel minder maar het is nog steeds vrij goed hoorbaar.
Ook valt de trekkracht van de motor behoorlijk tegen wanneer de airco aanstaat.
-De persdruk in het systeem loopt bij verhoogd toerental op tot boven de 20 bar (!), terwijl ± 14/15 bar normaal is. De zuigdruk is wel normaal, zo ongeveer 2 bar. Als test heb ik daarna 100 gram koudemiddel verwijderd en opnieuw de drukken gemeten. De persdruk valt iets lager uit, maar komt nog bijna tot 19 bar. Zuigdruk is hierbij opnieuw goed (± 2 bar).
-De airco koelt wel, maar om nou te zeggen dat ie erg koud word....nee. De leiding onder de motorkap word wel goed koud.
-Na het gebruik van de airco vormt zich geen plasje condenswater onder de auto, terwijl het afvoerbuisje voor het condenswater wél goed open is.

Ik zit zelf te denken aan een verstopping of vernauwing in het systeem, óf er zit teveel koudemiddel in het systeem. Wat denken jullie?

p.s. de 323 is voorzien van een klein type condensor, d.w.z. wanneer je door de luchtgaten in de voorbumper kijkt alleen de bovenste helft van de condensor is voorzien van lamellen.

Harald1980

Geplaatst door Harald1980 (0) PRO , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Jack T (0) PRO, 17 jaar geleden

Harald, draaien beide ventilators achter de condensor i.v.m. te hoge hoge-druk

Harald1980 (0) PRO, 17 jaar geleden

Hoi Jack, bij ingeschakelde airco draaien beide ventilatoren!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.