Mazda 323: Ratelend en rokend achterwiel

Bouwjaar: 1987

Vandaag had ik het volgende na enkele kilometers op de snelweg.

Ineens ging de auto iets opzij en hoorde ik een ratelend geluid. Ik dacht eerst aan het klapperen van een raampje. Dit werd erger en ik hoorde ook gebonk. Op de vluchtstrook zag ik warme olie uit de stofkap van de wielnaaf komen. (Spuitend).

Bij een pompstation heb ik geprobeerd de borgmoer te verwijderen. Deze was echter zo warm dat hij niet los te kijgen was.

Langzaam heb ik mijn weg kunnen vervolgen, maar hoe harder ik rij hoe erger het gebonk wordt. Het is ook wel te omschrijven als een bonkend ijzer op ijzer geluid.

Hij staat nu in een andere stad en moet dus gerepareerd worden. Is mijn vermoeden dat de wiellagers de boosdoener zijn correct? De remschoenen zijn welliswaar net vervangen maar het wiel draait prima rond. Ook is er een lichte speling van de remtrommel waar te nemen.

Rawin

Geplaatst door Rawin (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Alex218 (0) PRO, 18 jaar geleden

Als je ANWB lid bent kan je de auto over al heen laten vervoeren in NL.

Ik heb sterk het vermoeden dat er iets met je remsysteem is misgegaan en dat de olie die je ziet remvloeistof is. Wiellager zou heel goed kunnen, maar gezien wat je beschrijft zou ik ook op zoek gaan naar een remtrommel, nieuwe voeringen, wielremcylinder, etc.

Rawin (0), 18 jaar geleden

Dank voor je antwoord.

Ik zal in ieder geval nieuwe wiellagers kopen, bij het vervangen kan ik gelijk zien of er meer mis is. Op zich kan het wel, ik heb al gemerkt dat de wielremcylinder vast zat, maar die heb ik schoongemaakt en met remmen heb ik ook geen problemen meer gehad. Ook het remvloeistofpeil is niet gedaald.

Ik ben geen lid van de ANWB (heb voor dagelijks gebruik een andere auto), zijn er nog andere mogelijkheden om de auto weer in de buurt te krijgen? Heb nu geen zicht op de auto en het is toch een half uur rijden.

Alex218 (0) PRO, 18 jaar geleden

geen idee; misschien een kennis of bevriende garagist die je een handje helpen wil? Anders zelf een ambulance huren.

Mijn advies is wel om nog ff te wachten met kopen; wacht maar tot het los ligt. Kan je alles in 1 x halen en weet je ook wat er wel of niet stuk is.

Rawin (0), 18 jaar geleden

Hoi Alex,

Bedankt voor de tip. Inmiddels heb ik iemand gevonden die hem vanavond naar huis brengt. (Zelf doen is helaas geen optie gezien het ontbreken van rijbewijs E). Zal het weekend de boel loshalen en eens zien. Ik heb zowieso een nieuwe borgmoer nodig en die moet ik bij de dealer halen. Ik zal tzt hier wel even posten wat de diagnose is.

Alex218 (0) PRO, 18 jaar geleden

Top; hoop dat je mazzel hebt!!

Good luck!

Rawin (0), 18 jaar geleden

Het wiel is inmiddels los geweest. Het was inderdaad het wiellager, die kwam er in stukjes uit. Remmen lagen er nog prima bij.

Rawin (0), 18 jaar geleden

Probleem lag eigenlijk aan de andere kant. Het wiel had speling door een niet goed aangedraaide borgmoer, ook die die lagers waren kapot. Auto is naar de sloop gegaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.