Mazda 323: richtingaanwijzers linkerkant doen het niet, rechts wel

Bouwjaar: 1991, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

Bij m'n Mazda 323 sedan van '91 werken de richtingaanwijzers aan de linkerkant niet (voor, zijkant, achterkant en dashboard doen het niet. Heel af en toe doen ze het allemaal goed. De lampen aan de linkerkant lieten het de laatste keren steeds vaker afweten. De lampen aan de rechterkant geven geen enkel probleem. Wanneer ik de linker richtingaanwijzer aan doe hoor ik het relais wel maar de lampen gaan niet aan.

De dealer kon me niet helpen en vermoedt ergens kortsluiting in de bedrading. Ik heb alleen niet kunnen uitvinden waar het probleem zit. Mijn idee is om een nieuwe stroomdraad te trekken vanaf het relais naar de lampen. De auto moet nog een half jaar mee tot er een nieuwe komt.

Alleen bij het bekijken van het relais zag ik 7 pinnen zitten, na steeds experimenteren krijg ik alleen de lampen niet werkend en weet dus niet wat de uitgang voor de linkerkant is. Of moet ik ergens anders de spanning afhalen?

Weet misschien iemand een oplossing zodat ik met werkende linkerknipperlichten kan rijden?

Martinvtl

Geplaatst door Martinvtl (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

qengelberts (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik zal eerst het relais en de lichtschakelaar (lees richtingaanwijzer hendel op het stuur) even verwisselen. Je kan op de sloop voor een paar centen die dingen zo ophalen. Scheelt je een hoop draden trekken en lost beter het probleem op.
Daarbij kunnen er door het trekken van draden ook andere storingen ontstaan. Kortom vervang liever voor dat je gaat knippen aan een draadboom.

Martinvtl (0), 17 jaar geleden

Omdat het relais gewoon aangestuurd wordt door de schakelaar in het stuur, je hoort de klikklak, ga ik ervan uit dat deze normaal werkt. Tevens zegt het relais in beide richtingen gewoon klikklak en was volgens de monteur het relais in orde. Vandaar dat ik nieuwe draden wil trekken. Zal van weekend op de sloop gaan kijken.

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

controleer eerst je alarmlichtschakelaar eens, alle bedrading van en naar de lampen gaan via dit ding, deze willen wel eens vaker voor problemen zorgen.

Groeten Marcel

qengelberts (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik zal beide componenten op de sloop halen. Gezien dat ze niet veel kosten. Een richtingaanwijzer hendel geeft een aansturing naar het relais maar ook de spanning naar het relais volgens mij. Want wat doet bv de noodverlichting?

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

de Alarmlichtschakelaar verbind in UITGESCHAKELDE toestand, de richtingwijzerhandel, lampen en de relais met elkaar door.

In INGESCHAKELDE toestand, stuurt hij zelf het relais aan, en zorgt zelf voor de verbinding naar de lampen, onafhankelijk van de stand van de richtingwijzerhandel.

Probeer het maar, trek je alarmlichtschakelaar los, en je hebt geen enkel knipperlicht meer op je auto zitten.

Groeten Marcel

qengelberts (0) PRO, 17 jaar geleden

Concreet haal van de sloop de volgende 3 onderdelen en het probleem zal hoe dan ook opgelost moeten zijn. Bedrading gaat niet zo snel stuk gezien het niet beweegt komt het ook niet veel voor. Stekkers/relais/schakelaars/knoppen gaan veel vaker stuk. Inderdaad de noodverlichting zit op de manier zoals Marcel hem aangeeft dus die even nakijken is geen slechte optie. Maar een kapot relais lijkt mij toch de meest voor de hand liggende en anders toch echt een van de 2 (noodverlichtingschakelaar + richtingaanwijzerhendel).

Marcel de nadruk van je laatste stukje is in mijn ogen niet zo nodig. Ik begrijp wat je bedoelt te zeggen echter kan je in mijn ogen je woordgebruik wat vriendelijker houden. Het forum is om elkaar te helpen toch. Toch niet bedoelt om elkaar een voetveeg te geven?
Is niet rot bedoelt maar een andere manier om het je te zeggen kan ik zo snel niet vinden. Dus neem het niet op als een verwijt ik bedoel het goed.

Groet,
Quentin

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

ik ook, ik bedoelde het heel goed zelfs, het was echt geen verwijt ofzo, maar gewoon een suggestie, dat als je me niet zou geloven, dat je het dan eens zou kunnen uitproberen.
Ik bedoelde hier geenszins iets negatiefs mee te zeggen.

Zo ik het nu nalees, kan de zinsopbouw inderdaad op twee manieren opgevat worden, maar het was zeker niet de bedoeling je een hak te zetten. Je vroeg om een verklaring, en die heb ik geprobeerd te geven.

vooralsnog excuses ( Vrienden ????):-)

groeten Marcel

qengelberts (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik zie ook niet als een hak dus wees gerust. Wat is er goed te maken dan? Ik was niet boos en ik neem je niks kwalijk. Je geeft zelf aan dat je mijn opmerking begrijpt en je geeft aan dat het goed bedoelt was. Dus is er in mijn ogen totaal geen probleem. Ik hoop voor Martin dat ie wat met de gegevens adviezen kan en dat het opgelost hiermee wordt.
Kortom niks aan het handje Marcel dus in mijn ogen zijn de excuses zeker wel aangenomen sterker nog waren niet nodig geweest. Dus we gaan weer hand in hand op naar de volgende keer dat we iemand ergens mee kunnen helpen. Of dat 1 van ons elkaar ergens mee kan helpen.

Groet,
Quentin

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.