Mazda MX-5: Valt stil en start dan niet meer

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Benzine

Goedemiddag, mijn mx5 automaat uit 1992 heeft het volgende probleem, nadat ik een k&n open filter heb geplaatst.
Motor start gewoon, maar na een tijdje valt hij volledig stil en is dan niet meer te starten. Normaal brandt het accu laad lampje en het motor management lampje tijdens het starten, maar dan brandt het mm lampje niet.

Het is meteen gekomen na het plaatsen van het k&n filter. Hij wilde in 1e instantie helemaal niet starten, maar kwartiertje proberen gaf resultaat. Het mm lampje ging branden en hij startte. Daarna nog paar keer geprobeerd en alles prima. Vandaag gestart, prima, 5 km gereden geen probleem, getankt, weggereden, en na 500meter volledig stil. Alleen accu laad lampje. Lmm stekker los gemaakt, opnieuw vast gemaakt en starten. 1km verder hetzelfde.

Kan het de lmm zijn. Ik moest nl de stekker vd lmm losmaken bij het verwijderen van orig luchtfilter, en dat lukte niet, waarna ik 2 schroeven op de lmm heb los gedraaid waar de stekker aan vast zat. Omdat er allemaal elektronica achter zat, heb ik die weer vastgedraaid, en nog een keer de stekker geprobeerd, wat uiteindelijk lukte.
Of moet er iets aangepast worden op de lmm met een open luchtfilter? Volgens de beschrijving niet, maar toch....

Advies welkom
Groet Joop

lazaroj32

Geplaatst door lazaroj32 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda MX-5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

oldford (0) PRO, 8 jaar geleden

Het vervangen van het filter kan de aanleiding zijn tot de klacht, maar niet de oorzaak.
Zelfs als er iets aangepast moet worden, dan heb je het over het mengsel of de ontstekingsvervroeging.
Niet over of de computer wel of niet stroom krijgt. Want daar lijkt het op, lampje uit, geen stroom, dus niet aanslaan en/of afslaan.

Overigens, een OPEN lucht filter levert alleen maar extra geluid en geeft MINDER vermogen.
Dat is een filter waarbij het originele luchtfilterhuis wordt verwijderd.
Een vervangend K&N filter in het luchtfilterhuis kan weinig kwaad.

kaleido 1 (1600) PRO, 8 jaar geleden

Lmm niet defect geraakt , door de actie van het los draaien ?
Loopt de auto wel met de stekker er af ?
Niet iets los geraakt tijdens het momteren van het filter ?

lazaroj32 (0), 8 jaar geleden

@kaleido1, dat laatste vermoed ik, maar kan ik dat testen ? Zonder stekker op de lmm loopt hij helemaal niet, en brandt het mm lampje sowieso niet.
Tijdens monteren heb ik, dacht ik, goed opgelet. Er zitten ook niet veel kwetsbare zaken in de buurt van het luchtfilter huis.
Het enige waar ik vraagtekens bij heb is dus de lmm zelf. Ik meen me te herinneren dat bij het stilvallen (in totaal dus 3 keer tijdens de rit) het de eerste keer gebeurde bij het vol gas geven in de 2e versnelling, terwijl het bij beide andere keren gebeurde bij 2000/2500 rpm en dat er een drempel in de weg zat.

MX3 1.6 16v (0), 8 jaar geleden

Ik weet niet of bij de mx 5 ook zo is , maar op een mx3 luchtfilterhuis zit een vacuum-slang gemonteerd . Als deze door een of andere reden los raakt en niet meer functioneert , werken er ook bepaalde dingen niet goed meer ..

lazaroj32 (0), 8 jaar geleden

Update:
Na wat zaken getest te hebben, zoals hierboven aangeraden, bleek het probleem toch in de LMM te zitten. Dacht er al aan om een nieuwe (gebruikte) LMM te kopen. Toch nog even wat op internet gezocht, en verdomd: iemand die precies hetzelfde probleem had, nadat hij exact hetzelfde had gedaan als ik, met daarbij een oplossing, incl foto's. Ik wil jullie dit niet onthouden. Zie hier: http://www.miata.net/garage/afm_fix.html

In mijn geval stond de klokarm dus aan de verkeerde kant, doordat ik de aansluiting op de LMM er te ver uitgetrokken had (zie foto 2) Ook was pin 4 los van het circuit, dus die heb ik vastgesoldeerd. Vervolgens alles (langs de kant van de weg) weer gemonteerd, en meteen aanslaan en vervolgens rijden.

Blije man weer, zeker met dit weer en een rijdende MX5

Dank allen voor het meedenken

oldford (0) PRO, 8 jaar geleden

Mooi dat het is opgelost, maar ik snap nu de verwarring.
Dit is geen luchtmassa meter (LMM) maar een lucht hoeveelheids meter en daar zit inderdaad een schakelaar op.
Normaal als de klep volledig gesloten is dan slaat de motor af.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda MX-5 of stel zelf een nieuwe vraag.