Mercedes-Benz C 200 CDI: Airco koelt niet bij stationair draaien

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat, Motorcode: 646 962, Motorinhoud (cc): 2200, Vermogen (kw): 90

Ik heb een vraag. Mijn Mercedes w203 uit 2004 heeft een probleem met de airco of climate control. De Mercedes dealer heeft er inmiddels meerdere keren naar gekeken (en gefactureerd), maar kunnen het probleem niet vinden.

De dealer (Stern Amersfoort) heeft de volgende zaken uitgevoerd:
- Foutmeldingen uitgelezen
- Code in programmatuur veranderd van koud naar warm land
- Koudemiddel vernieuwd
- Drukcontrole uitgevoerd (druk blijft goed)
- Lek detectivemiddel toegevoegd (geen lekkage geconstateerd)
- Condensafvoer vanaf de lekbak zou schoon moeten zijn (expliciet gecontroleerd) -> toch zie ik na stilstaan geen vochtplekken onder de auto op de plek waar ik de afvoer vermoed

Wat is de klacht:
- Bij stationair draaien (stilstaan in file etc) koelt de airco niet meer
- Als ik ook maar even ga rijden, dan begint de lucht weer te koelen
- Bij regen en stilstaan loopt ook de temperatuur in de cabine op, en slaan soms de ramen volledig dicht, ook hier als ik ook maar weer iets ga rijden koelt de lucht weer en trekken mijn ramen ook weer open (de auto is overigens kurkdroog, geen lekkages of vocht te ontdekken)
- Als ik in de file sta en het is warm, dan valt mij op dat ik de FAN niet hoor draaien, maar ik weet niet of dat zo hoort. De motor temperatuur blijft goed, en dit is dezelfde FAN

caz

Geplaatst door caz (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz C-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

kaleido 1 (1860) PRO, 6 jaar geleden

Als de airco aan staat dan MOET de koelfan continue of minimaal met grote regelmaat draaien , wat zijn de drukken in het systeem bij stationair draaien?
Ik vermoed dat er een storing in je condensorfanregeling zit , en dat hij het daarom niet doet in beschreven situatie.
Op het moment dat je gewoon rijd , heeft de condensor rijwind koeling en zal de airco ook wat gaan doen

caz (0), 6 jaar geleden

Hoi Kaleido,

Dank je wel voor je reactie. De fan (is tevens de fan achter de radiateur) draait wel, maar niet hard. Ik heb geen digitale climatecontrol, ik weet niet hoe ik de druk van het systeem bij stationair kan zien.

Wellicht weet je in Amersfoort een goed autobedrijf dat net ff wat verder kijkt dan dan wat de computer aangeeft en dus ook even gezond verstand gebruikt? De dealer lijkt zich alleen op de computer te baseren, wat iedere keer een aanzienlijk bedrag kost en niets oplost.

kaleido 1 (1860) PRO, 6 jaar geleden

Google even op aircospecialist .

caz (0), 6 jaar geleden

Al gedaan :p
Heb over twee welen een afspraak in Oldenzaal, ik laat de uitkomst weten. Dank voor het reageren!

caz (0), 6 jaar geleden

Probleem is opgelost dankzij de auto airco specialist in Oldenzaal (deautoaircospecialist.nl). Binnen een half uur hadden ze het probleem gevonden, 2 uur later was de reparatie klaar. Het bleek de airco control valve in de aircocompressor te zijn. Reparatie bleef qua kosten binnen de perken. Tijdens de terugrit, auto superkoel!

Wat er technisch gezien gebeurde was dat de druk in het koelsysteem langzaam terugliep vanaf het moment van het starten van de auto tot het bijna niet meer koelen in stationair stand. De klep die dit regelde ging niet meer volledig open of dicht, waardoor de druk in het systeem daalde en niet voldoende kou meer werd aangeleverd.

kaleido 1 (1860) PRO, 6 jaar geleden

Bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz C-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.