Mercedes-Benz W168 A160: jankend, toerental-afhankelijk geluid

Bouwjaar: 1998

Sinds een week of drie maakt mijn A160 een jankend geluid : het start bij ongeveer 2300 rpm en klinkt het luidst bij 2800-2900 rpm.

Mijn eerste idee was de alternator (omdat die ooit al stuk geweest is, en toen een gelijkaardig geluid maakte), maar die blijkt ok. Uit voorzorg hebben we toen maar de poulies en de riem vervangen (mocht wel eens na 155.000 km).

De garage verdenkt de versnellingsbak (manueel, 5 v.), en stelt een revisie-bak voor (€ 1100 excl BTW, excl werkuren). Dit lijkt me nogal een dure kost, vooral omdat ze niet zeker van hun stuk zijn.

De wagen maakt geen verdachte geluiden als hij stil staat en er gas gegeven wordt, evenmin als hij in neutraal gezet wordt tijdens het rijden. Het geluid treedt op in alle versnellingen, maar is het best hoorbaar in derde en vierde. In vijfde en vanaf 120 km/h overtreft het motorlawaai waarschijnlijk het jankende onderdeel.

Kan iemand mij zeggen of er eventueel andere oorzaken zijn ?

A160

Geplaatst door A160 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz A-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

A160 (0), 19 jaar geleden

Gisteren is de versnellingsbakolie gewisseld : niks van metaalschraapsel of brokstukken van een kapot tandwiel of kogellager teruggevonden. Ik vrees dus dat het niet de versnellingsbak zal zijn.

De koppeling doet nog prima haar werk.

Iemand met weet van dergelijke zaken suggereerde dat het waarschijnlijk de druklager van de koppeling zou zijn die de geest aan het geven is...

Het nare is dat, om dit te herstellen, je de motor moet laten zakken (eigen aan de specifieke motorinbouw van een A), en dat dit toch wel een paar uurtjes werk zal opleveren.

Iemand een suggestie over andere mogelijke oorzaken, zodat we die eventueel al kunnen uitsluiten alvorens aan een titanenwerk te beginnen ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz A-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.