Nissan Micra: Accu dood na halve dag stilstaan?

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2

Beste forumleden,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende probleem: Onze Micra is uitgevoerd met zogenaamde "automatische" verlichting. Dat wil zeggen wanneer de schakelaar van het licht op aan staat en de motor wordt uitgeschakeld en de deur geopend dan gaat de verlichting uit. Zodra de volgende keer de sleutel weer op contact gedraaid wordt gaat de verlichting weer aan. Zo werkt het al ruim 10 jaar. Het is niet zo dat de verlichting "spontaan" weer gaat branden als er geen sleutel in het contact zit.

Het probleem is nu al een paar keer voorgekomen dat de accu na een halve dag compleet leeg is! Gemeten spanning over de polen op dat moment 5,4 volt. De vorige accu was 10 jaar oud en heb deze vorig jaar vervangen door een vers type. Bijna een jaar na vervanging is het altijd probleemloos verlopen, maar de afgelopen 3 x (ongeveer een maand ertussen) werd ik gebeld door de wederhelft dat de auto niet meer wilde starten (zelfs geen klikje meer). Aangezien zij niet in de directe omgeving was van mijn locatie is het lastig om haar te kunnen helpen, althans zij moest lange tijd wachten voordat ik er was. Het vreemde is dat zodra ik de startkabels gebruik de motor meteen aanslaat en de spanning en laadstroom prima in orde zijn. Na thuiskomst start de auto ook gewoon weer op eigen kracht.

Na het starten en de accu eens goed doorladen in een nacht lijkt het probleem voor een tijdje verholpen. Echter wanneer en hoe het weer kan gebeuren is volledig "Russisch roulette". Ik kan nergens lekstroom vinden, ik meet maximaal 30mA (zal standby van de OEM radio zijn) met alles afgesloten, maar dat lijkt mij geen reden om de accu zo snel leeg te trekken. Er zit geen lampje in de kofferbak of sluiting in de achterklepkabels.

Is er een of andere oorzaak aan te geven die dit probleem kan veroorzaken? Ik heb gelezen dat de BCM soms de oorzaak kan zijn. Auto is uitgerust met centrale vergrendeling. Ik kan het niet reproduceren en zij is afhankelijk van de auto. Misschien wel van belang, toen de accu dood was hoorde ik ergens een regelmatige tik als van een relais. Vreemd genoeg is dit alleen hoorbaar wanneer de accu leeg is, maar ik heb dit ook niet in alle gevallen gehoord.

Graag verneem ik jullie reacties.

Mvg.

Shadowranger

Geplaatst door Shadowranger (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Micra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

kaleido 1 (1715) PRO, 8 jaar geleden

Dit is inderdaad een lastige , vooral , omdat het zo sporadisch voor komt.
Relais zou kunnen tikken door lage accu spanning , je weet niet precies welke dat het is ?
Bij een volgende keer , even op onderzoek welke dat het is , zodat je weet in welk circuit dat hij zit.
Dynamo zou een oorzaak kunnen zijn , als daarin een diode niet goed is , maar meestal sta je dan sneller en vaker met een lege accu.

Shadowranger (0), 8 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord. Ik weet idd niet welk relais het is (als dat het ook is), maar het geluid leek van linksonder het stuurwiel vandaan te komen, maar daar zitten niet zoveel relais. Kan dit ook een module (zoals ECU of BCM) zijn, welke door de lage accuspanning gaat staan te klapperen?

Vooralsnog gaat het goed zolang de schakelaar voor de verlichting steeds met de hand uitgezet wordt voordat de sleutel uit het contact wordt gehaald. Dynamo kan ik eens naar laten kijken, maar zoals je aangeeft als daar het probleem zit, zou de accu ook leeggetrokken worden zonder het verlichtinggebeuren.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Micra of stel zelf een nieuwe vraag.