Nissan Primera: TPS (Throttle Position Sensor / Gasklep Positie Sensor)

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0L

Een tijdje geleden heb ik de TPS van mijn Primera versteld. Dit doe ik door de schroefjes van de TPS los te halen en de TPS langzaam met de klok mee of tegen de klok in te draaien. Met een multimeter zie je dan het voltage van de TPS veranderen. Ik vond 'm met zo'n 0,530V iets te hoog staan en heb 'm toen op de ,volgens vele, optimale waarde van 0,460V gezet. Ik hoopte hiermee de auto wat minder schokkerig te maken.
Ik merkte toen op dat er verschil in zit of je de TPS uitleest met koude of warme motor. Toen de motor warm was was de waarde met zo'n 100mV gezakt en stond nu dus op 0,360V.
Sindsdien ben ik een beetje blijven experimenteren met verschillende TPS waardes. Heb ook Nissan Data Scan software en een kabeltje aangeschaft om de de laptop op de ECU aan te sluiten, zodat ik de waarde nog nauwkeuriger op de laptop kan aflezen. Je kunt hierme ook aflezen of de "TPS closed" schakelaar op aan of uit staat. Deze "schakelaar" zit in of wordt aangestuurd door de TPS.
Op een gegeven moment kreeg ik de "TPS closed" schakelaar niet meer op "Aan" zonder de TPS op minder dan 0,340V te zetten. Als ik de waarde dus hoger zette dan 340mV bleef de schakelaar op "uit" staan en kreeg ik het basis toerental niet meer lager dan zo'n 1300 toeren.
Ik ben blijven proberen om de TPS weer op een hogere waarde te krijgen met de "TPS schakelaar" op "Aan", maar dit wilde steeds niet lukken en sterker nog, steeds moest ik de waarde weer wat lager zetten om de schakelaar op aan te houden. Op dit moment kan ik de TPS niet meer op een waarde hoger dan 0,100V zetten zonder dat de schakelaar "uit" gaat!!
100mV is ver buiten de geadviseerde range! Ik durf de TPS nu niet meer te verzetten uit angst dat de waarde nog lager moet, en dat kan helemaal niet goed meer zijn.
Ik heb een andere TPS gebruikt, maar bij deze deed zich het zelfde probleem voor.
Hoe werkt deze "TPS closed" schakelaar eigenlijk? Ik geloof niet dat het iets is dat werkelijk fysiek aanwezig is in de TPS, het lijkt er eerder op dat het iets is wat ingelezen en bepaald wordt door de ECU?
Kan iemand mij helpen? Ik zou graag de TPS weer op de juiste waarde afgesteld willen hebben.

GreenPrimera

Geplaatst door GreenPrimera (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Primera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Opeltje (0) PRO, 16 jaar geleden

laat de motor eens warmdraaien en probeer het dan weer eens opnieuw.......

carp (0) PRO, 16 jaar geleden

De tps schakelaar is alleen voor de cvt automaat,niet voor engine control.tpsensor afstellen idling tussen 0.35en 0.65 volt .motor uit contact aan tussen de 3.5en4.5 volt. De tps schakelaar geeft een aan uit signaal naar de ECM

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Primera of stel zelf een nieuwe vraag.