Nissan Micra: Verlichting aan -> minder vermogen?

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2

Beste,

De auto van mijn vriendin heeft een raar probleem. Zodra je de koplampen aanzet (geen groot licht), heeft de auto opeens een stuk minder vermogen. Ik moet dan echt plankgas geven om ook maar een beetje te accelereren. Zet je de koplampen uit, rijdt ie weer als normaal en is een klein beetje gas geven al voldoende om goed op gang te komen. Ik heb geen idee waar het mee te maken heeft, misschien hebben anderen ervaring met dit probleem? Het probleem is opeens ontstaan.

Alle hulp is welkom!

JPeters86

Geplaatst door JPeters86 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Micra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Nissanwielmonteur (0) PRO, 9 jaar geleden

Alle remlampen heel??

JPeters86 (0), 9 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Alle remlichten doen het gewoon.

JPeters86 (0), 9 jaar geleden

Hoe zou dit trouwens met de remlampen te maken kunnen hebben? Ik ben een leek op het gebied van elektronica :)

Nissanwielmonteur (0) PRO, 9 jaar geleden

Bij het laatste model Primera is het zo dat als er een remlamp kapot is er ook minder vermogen beschikbaar is.
Geloof het of niet maar het is nergens terug te vinden en ik heb me er al eens suf naar gezocht.

JPeters86 (0), 9 jaar geleden

Ah zo...

Ik heb zojuist nog eens de achterlichten goed bekeken en het viel me op dat om de één of andere reden het onderste lampje (combinatie remlicht / achterlicht) aan de linkerkant maar één gloeidraad heeft, in tegenstelling tot het lampje aan de rechterkant helemaal onderaan, wat twee gloeidraden heeft. Ik heb nu aan de linkerkant ook eenzelfde lampje met twee gloeidraden erin gezet en ben benieuwd hoe hij zich nu gaat gedragen. Ik ga het straks eens proberen, wordt vervolgd!

Nissanwielmonteur (0) PRO, 9 jaar geleden

Ik denk dat je klacht opgelost is.

JPeters86 (0), 9 jaar geleden

Het lijkt er wel op, inderdaad! Alleen heel vaag hoe daar zo'n lampje terecht is gekomen en hoe het kan dat het probleem dan opeens is ontstaan.

@Nissanwielmonteur: begrijp jij nu wat het probleem was, nu het weer is opgelost? Ik ben er wel benieuwd naar.

Nissanwielmonteur (0) PRO, 9 jaar geleden

Mooi dat het opgelost is.

Hoe dat komt weet ik wel.

Als je remt dan komt er een signaal op de motorcomputer dat er geremd wordt. Het vermogen wordt dan afgebroken zoals je gemerkt hebt. Dit heeft te maken met het gaspedaal en gasklep die nu elektronisch zijn. Een echte kabel zoals vroeger is er niet meer. Dit is een ingebouwde veiligheid.
Normaal merk je dat niet want je remt nooit als je gasgeeft. Normaal gesproken.

Hoe deze klacht ontstaat:

Het bolletje wat eruit komt heeft 1 pootje aan de onderkant. Het bolletje wat erin hoort heeft twee pootjes.
Dat 1 potige bolletje raakt precies allebij de contacten en als je remt gaat keurig het remlicht branden. (Het zal een 21watt bolletje zijn)
Als je het licht aanzet gaat er in dit geval een 21watt en een 5watt lampje branden. Dat hebben we niet gecommuniceerd om dat te controleren dus het zal je nooit opgevallen zijn.
Het inschakelen van het licht laat dus de verkeerde lamp branden en geeft, omdat het pootje ook spanning door aan het andere contact omdat deze ook geraakt wordt. Er gaat dus spanning terug van achter naar voor door de draad die eigenlijk tijdens het remmen spanning moet geven vanaf de remscakelaar naar achter.

En wat staat er in het begin van mijn verhaal??? Als je remt dan .....................

Het cirkeltje is rond zo.

Als je een wat oudere auto zou hebben met verlichting die nog rechttoe rechtaan via de schakelaar gaat dan had je de kans gehad dat je tijdens het remmen de dashbord verlichting kon zien oplichten.

Hetzelfde idee komt ook vaak bij een Primera voor. Daarbij is soms de massaverbinding van de fitting niet helemaal fris. De gloeidraad van de richtingaanwijzer zoekt dan massa via de fittingplaat over de remlichtgloeidraad weer naar voren naar de computer.
Dan merk je vaak dat de achteruitrijcamera oplicht met remmen of inhouden op de frequentie van de r.a.w.

We waren al bij de achterlichten en uiteindelijk heb je zelf gevonden wat de oorzaak was.

Hulde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hopelijk is het verhaal duidelijk.

JPeters86 (0), 9 jaar geleden

Kijk eens aan... bedankt voor de uitleg! :-) Klinkt logisch! Thanks!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Micra of stel zelf een nieuwe vraag.