Opel Corsa: Corsa Rateld. Mogelijk lekke koppaking

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: X16XE

Ik reed vorige week op de snelweg en toen dacht ik dat ik iets hoorde tikken. Maar later was het weer weg. Gister een stuk mee gereden, en toen begon het weer en werd steeds erger. Je hoort het alleen als je echt gas geeft, een geratel achtig geluid. Ook loopt de auto een stuk bokkeriger, en als ik achteruit rij slaat hij erg snel af. Het motorstoringlampje gaat ook aan. Hoe harder ik rij en hoe meer gas ik geef hoe harder het tikt en ratelt. Het toeren tal maakte niet zoveel uit.

Ik heb hem toen zelf uitgelezen en daar kwam uit: EGR (logisch omdat deze is afgesloten i.v.m. powerbox) en Knock Sensor.
Ik ben toen eerst na de dealer in Zeewolde geweest, deze ook uitgelezen en er naar gekeken. Maar ze hadden niet echt tijd. Maar volgens die man moest waarschijnlijk de computer vervangen worden, en hij pingelde ook. Maar ik kon wel een afspraak maken voor over 2 weken.

Was niet echt tevreden met het antwoord en ben toen ook maar naar de dealer in Harderwijk geweest. Toen ik de motor starte zei hij direct al dat deze maar op 3 cilinders liep. En dat geratel kwam volgens hem doordat de motor veel meer schud op 3 cilinders dat de uitlaat ergens tegenaan kwam. Hij heeft hem toen even naar binnen gehaald. Bougies eruit gehaalt en die van cilinder 3 en 4 waren nat. Ook de cilinders zelf waren vochtig(heb zelf mee gekeken en er zat idd vocht op de cilinders). Volgens hem betekend dat of een kromme/verbrande klep. Of dat er een scheurtje in de koppakking tussen 3 en 4 zat. Hij heeft toen een compressie meeting gedaan bij cilinder 4 en deze was 0.
Ik kon volgens hem nog wel naar huis rijden maar was niet verstand verder te rijden ook i.v.m. de kat natuurlijk.

Zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik er zelf verder achter kan komen wat nu precies het probleem zou kunnen zijn?
Vorige jaar is er op deze auto een nieuwe kop(revisie) + koppakking + d-riem + dynamo + accu etc op gekomen. Nu de boel al kapot? Ik rij er echt altijd erg vorzichtig mee als de auto nog koud is. Laat hem ALIJD netjes warm worden. Baal hier echt ontzettend van.

kasperht

Geplaatst door kasperht (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

ERwin_jah (0) PRO, 16 jaar geleden

Kopje lichten zit nix anders op komt wel meer voor bij opel dat er een klep verbrand

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

lektest uitvoeren,bougie's eruit adaptor erin betreffende cilinder in kompressiestand en druk erop zetten wel de motor proberen te blokkeren of er zeker van zijn dat de zuiger helemaal top staat anders schiet de zuiger naar beneden natuurlijk. en zo alle cilinders effe chekken,lucht uit je uitlaat uitlaatklep sluit niet goed ,lucht in je inlaat inlaatklep sluit niet goed,veel lucht uit je carter zuigerveren probleem water borrelt koppakking of kop gescheurd

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

en heb je al ens het kleppendeksel verwijderd ofdat je geen gebroken klepveer hebt

Sven71 (0) PRO, 16 jaar geleden

waarom is toen de kop eraf geweest?
is er toen wat met de kleppen gedaan?
zo ja gewoon terug gaan als er niet echt veel mee gereden is

kasperht (0), 16 jaar geleden

Vorige jaar (precies 13 maanden geleden 1 maand na de officiele garantie) heeft de vorige eigenaar de D-riem aan vlarden gereden. Er waren toen 12 kleppen krom. Er is toen door een bedrijf een revisie kop op gezet, nieuwe koppakking, D-riem, Dynamo, Accu etc. Dus dat na 13 maanden de koppaking er al tussen uit ligt?
Valt er dan nog wat te verhalen op het vorige bedrijf? Het is natuurlijk nog niet helemaal zeker wat nu het probleem is. Ik ga zaterdag eerst kleppendeksel eraf halen om te kijken of daar al wat te zien valt. En anders zal na een lektest ofzo toch de kop eraf moeten om te kijken wat er precies aan de hand is.

Ik heb wel een Originele Mantzel PowerBox erop gemonteerd, dus als ik bij het bedrijf ga klagen dat zoiets niet na 13 maanden kapot mag gaan, dan zullen ze denk ik zeggen dat mijn motor niet meer origineel is...

kasperht (0), 16 jaar geleden

Hij is vandaag door een andere garage gecontroleerd. Het probleem zit hem in het onderblok. Een kantelende zuiger. Volgens die man was dit vaker een probleem met deze motorblokken. Enige oplossing was een nieuw motorblok, of ergens een ander onderblok regelen. Wat raden jullie aan om te gaan doen? Met een "nieuw" motorblok weet je natuurlijk ook nooit wat je in huis haalt.

razorblade (0) PRO, 16 jaar geleden

Hoi,

Een geluid zoals jij beschrijft, samen met de historie aan reparaties is altijd lastig in te schatten via de computer. Als idd de snaar gebroken is kan het dat de zuigers toch een klap hebben gehad wat nu pas naar boven komt. Of er zijn klepstoters die de geest hebben gegeven. Maar dit blijft gokken.

Ik vind zelf dat je met een nieuwe of ruilmotor zeker weet dat je iets goeds hebt, met een motor van de sloop moet je altijd maar afwachten. Ben jij zelf in de gelegenheid de motor uit te bouwen en helemaal kaal te plukken? In dat geval zou ik met de auto langs een revisie bedrijf rijden en hun het geluid een laten horen. Als dat revisie bedrijf ook denkt aan kantelende zuigers zou ik je aanraden een prijsopgave te laten doen wat het kost om het onderblok te laten reviseren. Dan trek je gewoon die motor eruit, maakt hem kaal en je breng het onderblok weg voor revisie.

Ken je zelf niet sleutelen en moet je het laten doen dan is een ruilmotor, een nieuw short-block of een sloopmotor de goedkoopste oplossing denk ik zomaar want dan hoeft men alleen uit en in te bouwen en bespaar je het verdere arbeidsloon + revisie kosten.

Succes ermee.

PS, ken jij niet iemand met een endoscoop zodat ze in de motor kunnen kijken?

kasperht (0), 16 jaar geleden

Ik kan zelf idd best veel. Heb al wel koppaking vervangen(bij een andere auto), maar heb geen motortakel om een motor eruit te halen. Ben dus bang dat ik dat moet laten doen.

Wat zijn precies de kosten van een Revisie van een X16XE onderblok? In de buurt van Harderwijk

dick@home (0) PRO, 16 jaar geleden

een motortakel is te huuren bij bv boels,skippyrent, gewoon even googelen of gouden gids suc6 dick

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.