Opel Calibra: dynamo aansluiten

Bouwjaar: 1992

Hoi,

ik zie twee aansluitingen op de dynamo:

B+ en D+

waar staan deze symbolen voor? ik vermoed dat de B+ voor battery plus staat en die andere voor dynamo plus?

calibraboy1500

Geplaatst door calibraboy1500 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Calibra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Paulus8636 (0) PRO, 18 jaar geleden

B+ (dikke bout) is battery plus en D+ (dunne bout of klein stekkertje) is diagnosis oftewel controlelampje op dashboard.
Gr.
Paul

calibraboy1500 (0), 18 jaar geleden

ok thanx,

maar als die lampje is doorgebrand, laadt de dynamo dan niet meer op?

Paulus8636 (0) PRO, 18 jaar geleden

Nee, er is dan geen bekrachtigingsstroom waardoor de dynamo niet op spanning komt. Uitzondering 1: sommige auto's (bijv. golf2)hebben i.p.v. een lampje een ledje met serieweerstand en met hieraan parallel een weerstand voor voldoende bekrachtigingsstroom. Als het ledje al kapot gaat, loopt er nog voldoende stroom door de parallelweerstand.
Uitzondering 2: als je geluk hebt en er zit nog voldoende remanent magnetisme in de rotor dan is dit genoeg om bij veel toeren de dynamo op spanning te krijgen. Maar de kans hierop is heel klein.
En of de dynamo laadt of niet, dat weet je snel genoeg: bij draaiende motor moet je op de accu tussen de 13,7 en 14.4V meten. Eventueel een beetje gas geven.
Gr.
Paul

calibraboy1500 (0), 18 jaar geleden

dynamo is vervangen en doet het weer

bedankt!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Calibra of stel zelf een nieuwe vraag.