Opel Zafira: EGR en TC lampje aan / motor slaat even later af

Bouwjaar: 2001

Mijn Zafira Z22SE (benzine 2.2l 16v) vertoont sinds een paar maanden een hardnekkige storing. Eerst kwam het alleen voor bij het starten na een nacht stilstaan. De auto start maar dan gaan de lampjes van uitlaatgascontrole en traction control branden. De motor loopt dan 20 seconden zeer onregelmatig (alsof op 3 cilinders) en slaat dan vanzelf af. Als je het gaspedaal indrukt veranderd het toerental nauwelijks. Het lijkt ook of de motor dan verzuipt (benzinegeur en de bougies worden pikzwart).
Soms kun je tientallen keren opnieuw starten en vertoont ie dezelfde storing maar soms is het ook na vijf keer starten weer over en rijd de auto normaal.

Hiervoor is de auto diverse malen naar de garage geweest. De storingcode die uitgelezen wordt is dan P1514 (iets met electr. gasklepregeling.) Daarom heeft men het gasklephuis vervangen. Helaas zonder resultaat. Daarna werd als verdachte de EGR-klep aangewezen die zou voor een vacuumlek zorgen. Toen heb ik een tijdje met de stekker van de EGR-klep (is electronisch) eraf gereden, maar ook toen kwam de storing terug. Tot slot is nog de katalysator schoongemaakt. Het probleem bleef echter, al leek het minder vaak voor te komen (eerst 1x per week later 1x per 2 weken). Inmiddels kwamen ook codes P404 en P405 voor, wat wel duidt op een storing aan de EGR-klep?

De laatste week echter kreeg ie precies dezelfde storing tijdens het rijden! In alle gevallen reed ik minder dan 60 km/h. Vanwege het lampje van traction control ging ik de wielsensoren verdenken. Misschien gaven deze een vals signaal af waardoor het TC in werking trad en daardoor de motor werd afgeknepen? Ook nu slaat de motor niet direct af, maar loopt eerst nog 20 seconden onregelmatig en slaat dan pas af.
Toen heb ik de kabeltjes naar de wielsensoren los gemaakt en ben zo gaan rijden, in de hoop dat er dan geen vals signaal meer zou kunnen worden gegeven. Maar helaas; direct bij de eerste rit kwam de storing al weer terug.

Nu ben ik wel een beetje door de mogelijkheden heen. De garage weet het niet meer, de technische dienst van Opel geeft ook niet meer thuis.
Als jullie nog suggesties hebben die ik uit kan proberen, heel graag.

PeterZ

Geplaatst door PeterZ (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jochen5488 (0), 18 jaar geleden

Het uitvallen na een nacht stilstaan en het onregelmatig loopen was bij mij ook,bij mij was het de LUFTMASSENMESER geen idee wat dat bij jullie in nederland is.

Gruß

Jochen Schulz

PeterZ (0), 18 jaar geleden

Jochen,
In nederlands is dat een luchtmassameter. Gingen bij jou dezelfde lampjes branden? Heb je ook een 2,2l? Volgens mij heeft die geen LMM, kan iemand dat bevestigen?

jochen5488 (0), 18 jaar geleden

Er gingen niet dezelfde lampjes aan en het is een 1.8l bezine.

Jochen

Integrale (0), 16 jaar geleden

gaskleppositiesensor, of de stekker/bedrading ervan, is stuk.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.