Opel Omega 2.0 16v: Fan komt in bij koude start; erg lawaaierig

Bouwjaar: 1998

Als ik mijn omega start met een koude motor dan komt er een gierend geluid onder de motorkap vandaan wat na 1 á 2 minuten weer ophoudt. Na enig speuren op problemcar kwam ik tegen dat dit kan worden veroorzaakt door een ventilatortje welke lucht aan de rookgassen toevoert om de uitstoot binnen de marges te houden. Mijn eerste vraag is of dit het geval is en als tweede is dit nodig. Als dit niet nodig is wat moet ik dan doen om er van af te komen.

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Paul E. Mann

pemann

Geplaatst door pemann (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Omega? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

dit is nodig om de lamdasonde en katelysator sneller op te warmen.

afblijven dus.

pemann (0), 20 jaar geleden

Dank je wel voor je snelle reactie, wel vind ik het echter vreemd dat dit fenomeen ineens is begonnen in de zomer van vorig jaar. Daarvoor heb ik er nooit last van gehad. Kun jij dit verklaren. Is het zo dat deze altijd bijkomt bij een koude start en dat hij nu gewoon een boel meer lawaai maakt.

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Paul E. Mann

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

jawel..of deze motor is fan (stofuiger) is defect...of de slang die op het uitlaatspruitstuk komt. in denk het laatste..

pemann (0), 20 jaar geleden

Dank je Opeltje, het gaat dus om het AIR systeem (air injection reactor). Nu de ham-vraag waar zit deze en hoe zit deze op het uitlaatspruitstuk. Hier zit ook mijn EGR toch. Kan ik ergens plaatjes vinden van hoe dit er uit ziet.

PS. Ik vind het fantastisch hoeveel vragen je beantwoord je bent volgens mij zo'n beetje de problemcar-goeroe.

Met vriendelijke groet,

Paul E. Mann

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

goeroe? valt wel mee toch...ik doe het graag voor jullie...als ik er tijd voor heb.

op het uitlaatspruitstuk zit een chroom kleurig buisje..die weer verloopt naar een potje met een dikke en een dunne slang er op. waarschijnlijk is de dikke slang ergens lek. de air zelf (luchtpomp) zit links voor achter de bumper gemonteerd.



roykejanssen (0), 20 jaar geleden

Ik heb een tigra x14xe, (4 maanden pas) en ik weet niet beter dat dit ventilatortje ELKE keer bij koude start inkomt. Hoe kan dit? Of is dit normaal?

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

dit is inderdaad normaal.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Omega of stel zelf een nieuwe vraag.