Opel Zafira: Gasklepstoring Z1.6XE

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: Z1.6XE

Beste collega's,

Ik heb een Zafira Z1.6XE van 2001 met 115000km staan met het volgende probleem. (Delphi gasklephuis zonder kabel)

De auto is onderweg uitgevallen en gesleept naar een dealer. Het storingslampje uitlaatgas heeft hiervoor wel gebrand maar de auto reed normaal.

Bij de dealer is geconstateerd dat de ECU defect was. De auto deed niets meer. (storingscode onbekend)

De ECU is gerepareerd bij ACtronics waar de voeding is vervangen en is uitvoerig getest.

Na het terug plaatsen liep de auto weer maar als hij even stationair draait slaat hij in noodloop, loopt dan heel onregelmatig (3 1/2 cyl?) en kan er nauwelijks gas gegeven worden, toerental loopt maar iets op. Als je rijd en dus gas geeft (al is het maar iets) blijft hij wel gewoon lopen zei het heel onregelmatig en pakt slecht op. De klacht komt alleen na stationair draaien. Het storingslampje immo/elketr systeem gaat dan ook branden (met het sleuteltje).

Uitgelezen en hij gaf de volgende storingen:
P0351 bobine a primair/secundair
P0352 ......... b ........................
P0353 ......... c ........................
P0354 ......... d ........................
P1550 gasklepstelmotor systeem of component in noodloop
P1500 gasklepstelmotor functioneringsstoring
P1550 gasklepstelmotor systeem of component in noodloop (2e maal)

Na wissen en proefrijden komen alleen de gasklepstoringen terug.
Gasklephuis gereinigd, meetwaardes lijken allemaal te kloppen.
Als het systeem in noodloop gaat geeft de gaspedaal positiesensor goed aan van 0 tot 100% maar de gaskleppositiesensor blijft dan vast staan op 13%.

Na overleg met ACtronics is de ECU teruggestuurd en opnieuw gecontroleerd. Ze vonden een afwijking in de ontstekings weerstand. Deze is vervangen.

Na de 2e reparatie was het probleem nog het zelfde. Draadboom open gemaakt en alle bedrading en aansluitingen gecontroleerd en doorgemeten, niets te vinden.

De ECU ligt nu voor de 3e keer bij ACtronics en afgesproken is dat als er nu weer geen defect gevonden word er een andere ECU voor deze auto klaargemaakt word.

Ikzelf verdenk nu het gasklephuis ondanks dat een collega opeldealer hier niet in gelooft omdat alle waardes goed zijn. (daar is hij ook uitgelezen, ik werk zelf met de KTS 550)

Iemand een surgestie?????

Roy C

Geplaatst door Roy C (0) PRO , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

ernst-gm (0) PRO, 15 jaar geleden

Als ik zo de test procedure van de foutcodes voor de gasklep door kijk, kom je uit op een gasklephuis of een stuurapparaat. Aangezien je met dat stuurapparaat al bezig bent zou ik een gasklephuis bestellen.

ernst

opc8275 (0) PRO, 15 jaar geleden

Denk toch de stuurdoos

ik heb ook al 3 keer een instrument van een frontera b bij ac tronics moeten doen , dus heb een beetje mijn twijfels over deze firma

keesenco (0) PRO, 15 jaar geleden

Zelfde storing ook op een Z 1.6 XE maar dan in een vectra was de ECM wie het probleem gaf nieuwe gemonteerd en geen problemen meer.
Mvgr Kees

Roy C (0) PRO, 15 jaar geleden

Nou de oplossing is gevonden.
Na de ECU verschillende keren bij ACtronics te hebben aangeboden voor garantie zijn ze overgegaan tot vervanging. De sleutels moesten wel weer bekend worden gemaakt maar het was starten lopen en.....zonder storingen.
Dus beste collega's...trek zelf je conclusie uit dit verhaal.

Nog bedankt voor de reacties.

opc8275 (0) PRO, 15 jaar geleden

stuurdozen zijn zo gevoelig dat ik dit niet zou laten herstellen . Ze zijn wel duur , maar ze 3 Keer opsturen kost ook veel , en het resultaat is er niet

Opeltje (0) PRO, 15 jaar geleden

de conclusie kan wel iets anders worden....bij vervanging van de stuurdoos moet er altijd de laatste software geladen worden. er is een software update voor dit gasklep probleem. mogelijk was het probleem ook met de oude stuurdoor met nieuwe software opgelost?

Roy C (0) PRO, 15 jaar geleden

Nee helaas opeltje. Voor de ECU voor de 3e keer terug ging heeft een collega dealer dit ook geprobeerd zonder resultaat. Na vervanging van de ECU was het probleem (tot nu toe) voorgoed van de baan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.