Opel Zafira: katalysator

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: z16xe

Heb een Zafira 1.6 op LPG, na 78000 km plots geen vermogen meer.
Naar garage en bougies laten vervangen + gas opnieuw afgesteld. Geen resultaat.
Garagist zei me dat waarschijnlijk de katalysator eraan zou zijn.
Nu heb ik zelf de kat eraf gedraaid en inderdaad de stukken vielen er gewoon uit, nu heb ik hem volledig leegeklopt er zo terug onder gezet.
Kan dit kwaad om zo te rijden? En wie weet wat de prijs is van een nieuwe spruitstukkatalysator voor een zafira Z16XE. Hij is pas gekeurd en moet pas terug in 2009 naar de keuring(nieuwe wet)

Bart867

Geplaatst door Bart867 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

roygsi (0), 16 jaar geleden

Je hebt nu eigelijk een lege ''sport'katalysator.
wellicht een paar pk meer en wat herrie

Kan geen kwaad (zover ik weet) en een nieuwe kat? gok rond de 500,-
misschien is er nog wat via internet te vinden. tenzij je perse nieuw wilt.

da raymzter (0), 16 jaar geleden

Voor het lopen van de motor kan het geen enkele kwaad (nu is het een auto zonder katalysator), maar voor het milieu en dus de keuring wel. Ik zou dus ervoor zorgen dat je voor dat hij weer naar de keuring moet, weer voorzien is van een katalysator.

Bart867 (0), 16 jaar geleden

Dus hij hoeft niet opnnieuw afgesteld ofzo? co regeling en dergelijke?

da raymzter (0), 16 jaar geleden

Zover als ik weet kom je in een uitlaatsysteem eerst een lambdasensor tegen die meet of er niet teveel of te weinig brandstof ingespoten wordt, en vervolgens een katalysator die aanwezige vervuilende stoffen uit het uitlaatgas filtert en deze opslaat. Dus als die katalysator nu niets meer doet, maar de lambdasensor er nog wel zit, hoef je volgens mij niets te doen.

oldford (0) PRO, 16 jaar geleden

Alleen zal wel zeer binnenkort het storingslampje gaan branden.
Het motormanagement ziet door middel van de lambdasonde achter de kat dat deze niet meer werkt.
Helaas is de enigste remedie een nieuwe kat. Mogelijk sneuvelt deze dan ook weer als er ergens een probleem is.

opc8275 (0) PRO, 16 jaar geleden

komt nog wel eens voor bij een Z16XE ; vervangen is enige oplossing . Kan geen kwaad om zonder katalysator te rijden , maar voor de keuring zou het kunnen afgekeurd worden ; je motorlampje zal wel na een tijd gaan branden omdat je tweede lambda sonde ziet dat de katalysator nie werkt ;
trouwens die gas installaties geven niks dan problemen .... daarmee ook dat opel er volledig mee gestopt is met die gas toestanden ; gas is overgens om op te koken en niet om op te rijden vind ik ;

autobedrijf van breugel (0) PRO, 16 jaar geleden

beste bart867,

even over de apk frequentie.
zoals je zelf aangeeft dat je auto pas in 2009 gekeurd hoefd te worden is dat volgens de nieuwe wet niet waar.
namelijk auto's op lpg en diesel na 2003 blijven ieder jaar verplicht naar de apk gaan.
het zou wel kunne dat je auto vandaag gekeurd is terwijl hij pas in januari 2008 gekeurd had hoeven te zijn, dan heb je 14 maanden keuring.
met andere woorden, laat je auto gewoon inorde maken dat voorkomt nog een hoop komende ellende en het is beter voor je brandstof verbruik.

opc8275 (0) PRO, 16 jaar geleden

in belgie heb je 2jaar keuring . De wagen zal nie meer verbruiken omdat de katalysator er uit is

autobedrijf van breugel (0) PRO, 16 jaar geleden

o sorry,
ik wist niet dat het een belgische auto was.
over dat brandsotf verbruik, ik ben er niet zeker van dat hij niet meer gaat verbruiken.
omdat al eerder aangegeven is dat deze auto 2 lambda sondes heeft en dus een verkeerd mengsel gemeten word!

da raymzter (0), 16 jaar geleden

maar als hij een verkeerd mengsel meet, zal dat gemeten mengsel dan niet te rijk zijn, bij gebrek aan een kat? Bij te rijk gemeten gaat hij armer lopen en zal de auto dus eerder minder als meer gaan verbruiken

Bart867 (0), 16 jaar geleden

[quote=opc8275]komt nog wel eens voor bij een Z16XE ; vervangen is enige oplossing . Kan geen kwaad om zonder katalysator te rijden , maar voor de keuring zou het kunnen afgekeurd worden ; je motorlampje zal wel na een tijd gaan branden omdat je tweede lambda sonde ziet dat de katalysator nie werkt ;
trouwens die gas installaties geven niks dan problemen .... daarmee ook dat opel er volledig mee gestopt is met die gas toestanden ; gas is overgens om op te koken en niet om op te rijden vind ik ;[/quote]
Dus jij denkt dat het door de gasinstallatie komt dat mijn katalysator kapot is gegaan?
Heb een Landi installatie en ben er altijd content van geweest , nooit problemen gehad tot op heden dus.
Bedankt voor de reactie.

Bart867 (0), 16 jaar geleden

Ik zal maar een nieuwe katalysator plaatsen dan, om het bij Opel te laten doen gaat het redelijk wat kosten als ze een originele plaatsen. Dus zou ik het zelf willen doen.
Op internet heb ik een leverancier gevonden die een spruitstukkatalysator voor deze motor aanbied voor 295 euro incl btw. Lijkt me niet zo duur. Als er iemand een ander adresje heeft mag me altijd mailen.
Bedankt voor de info allemaal.

jeroenmonteyne (0) PRO, 16 jaar geleden

zo'n goedkope katalysator werkt nog niet half zo goed als origineel. Als je het uit milieu overweging doet ga je beter voor origineel. Vanbuiten is die goedkope misschien even groot als origineel. Maar er zit maar half zoveel materiaal in dat de schadelijke gassen omzet. Hij voldoet wel voor de keuring, maar tijdens de keuring is de motor ook maar minimaal belast.

Bart867 (0), 16 jaar geleden

[quote=jeroenmonteyne]zo'n goedkope katalysator werkt nog niet half zo goed als origineel. Als je het uit milieu overweging doet ga je beter voor origineel. Vanbuiten is die goedkope misschien even groot als origineel. Maar er zit maar half zoveel materiaal in dat de schadelijke gassen omzet. Hij voldoet wel voor de keuring, maar tijdens de keuring is de motor ook maar minimaal belast.[/quote]
Nee ik doe het zeker neit voor het milieu maar voor mijn portefeuille, en zodat ik zeker door de keuring kom en geen andere rare motorstoringen krijg. Ik zou nog een jaar met deze wagen willen rijden zonder al te veel problemen.
bedankt voor de reactie

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.