Opel CORSA-B: Koelvloeistof wordt te warm

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: X12XE, Motorinhoud (cc): 1200, Vermogen (kw): 48

Hallo allemaal!

Ik zie overal plekken waar ik eventueel geholpen zou kunnen worden, maar hier leek me het betrouwbaarst. Een half jaar geleden kwam ik stil te staan met mijn Opel Corsa-B langs de weg, de motor werd opeens ontzettend warm. De ANWB kwam erbij zij zeiden dat de koppakking kapot was, de garage waar de auto naartoe gebracht werd zei dat het de waterpomp was en heeft die vervangen. Sindsdien heb ik geen problemen meer gehad met het systeem, tot vandaag.

Ik deed mijn maandelijkse check voor vloeistoffen. De olie was prima op peil, maar het expansievat van de koelvloeistof was helemaal leeg. Ook zag ik een klein beetje vloeistof op de bodem van mijn motorruimte liggen. Ik besloot de koelvloeistof op peil te brengen en een kleine stress-test te doen. Ik liet de motor warm worden en zag dat er een lek was bij de koppeling van de motorkoeling naar de cabineverwarming van de auto. Ik liet de motor nog even doorlopen om echt warm te worden en vlak nadat de ventilatoren aansloegen, kwam de inhoud van mijn expansievat er via de bovenkant uit. Exact dit gebeurde ook een half jaar geleden toen ik langs de weg kwam te staan.

Ik snap alleen niet hoe dit kan, heeft iemand daar een mening over? De waterpomp is gloednieuw, dus daar zou het niet aan moeten kunnen liggen toch? De koppakking lijkt het me ook niet, aangezien de auto het afgelopen half jaar perfect heeft gereden. Op dit mankement na, loopt de auto perfect. Ik heb 1.5 maand geleden nog een reis naar Toulouse, Frankrijk gemaakt van 1200 km. Daar zit ik nu nog steeds (ivm een stage) en wil dus ook eerst even wat meningen en gedachten inwinnen, voordat ik naar de garage ga.

Ik hoor graag van jullie wat jullie denken dat het zou kunnen zijn! Mochten er nog dingen onduidelijk zijn dan hoor ik dat ook graag. Ik wil het gewoon graag oplossen, het liefst alleen zonder onnodige kosten, want dat kan ik allemaal niet betalen.

Alvast bedankt voor de ideeën!

houlaux

Geplaatst door houlaux (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

kaleido 1 (1355) PRO, 4 jaar geleden

Gebeurde dit zonder dat de dop op het tankje zat ?
Heb je het systeem ontlucht , zo nee dan kan dit lucht zijn dat er met geweld uit kwam .

houlaux (0), 4 jaar geleden

Ja, dit gebeurde zonder dat de dop op het tankje zat, op dezelfde manier als de ANWB het controleerde toen ik langs de weg stond. Ik heb het niet actief ontlucht, hoe kan dat het makkelijkst? Ik heb zelf niet echt toegang tot apparatuur hier.

kaleido 1 (1355) PRO, 4 jaar geleden

Hoeft ook niet , in je kachelslang zit een ontluchtingsnippel deze los draaien tot er lucht en daarna koelvloeistof uit komt , op de radiateur zit er ook 1 , ontluchten met de dop op het tankje , als je ontlucht hebt , motor uit , deze even af laten koelen , dop langzaam los draaien en koelvloeistof op peil brengen , tussen max en min , rijden en kijken wat er gebeurt , lekkage is neem ik aan wel verholpen ?

houlaux (0), 4 jaar geleden

Oké, ik zal even kijken of dat gaat helpen! De lekkage is nog niet verholpen, heb nog geen kans gehad om naar de garage te gaan, de garages zijn hier niet open op tweede paasdag. Ik zal morgen ook even met de ANWB bellen om te kijken wat zij ervan vinden en of ze kunnen helpen met dingen uitleggen bij de garage.

houlaux (0), 4 jaar geleden

Trouwens, wat ik me nog wel afvroeg, zou je als de motor loopt de circulatie van de koelvloeistof in het expansievat moeten kunnen zien? En ik ben even de naam kwijt van de koppeling tussen de motorkoeling en de cabineverwarming. Hoe heet dat ook al weer?

ronny503 (0), 4 jaar geleden

Als er een lekkage aanwezig is dan die eerst opheffen voordat je verder gaat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.