Opel Tigra: Olie-peil lampje - EcoTec 1.6 16v Benz.

Bouwjaar: 1995

Beste mensen,

Het volgende is gebeurd, na een lange rit (4uur lang op de snelweg)is er wat Olie/vocht verloren... de dag daarna was ik aan het rijden binnen de stad en ineens ging het oranje storingslampje branden maar het olie-peil lampje was gewoon uit,vervolgens begon de motor te haperen en kon moeilijk optrekken(toen was het geluid van de klepstoters is bijna 10keer harder dan normaal!),na ongeveer 5 kilometers heb ik ergens geparkeerd en ging kijken onder de motorkap toen bleek dat de olie peil onder de MIN stond, ik heb bijna 1,25L bijgevuld en toen was de pijl weer bij de max bijna
en de motor ging weer normaal lopen...orangje lampje weer uit!
ik heb 2 vragen hierover:-

1. de totale inhoud van mijn 1.6 EcoTec is 4L, ik was bijna 35% verloren, WAAROM gaat het waarschuwingslampje van de olie niet aan of gaat ie aan pas als ik meer dan de helft kwijt ben???


2. de motor liep gelukkig niet helemaal droog maar toch gingen de klepstoters hierdoor erg te keer en de motor kon niet meer optrekken(komt heel langzaam op de 50km) is de motor nu al beschadigd hierdoor?

alvst bedankt voor jullie antwoorden...

Gr.

opeldriver

Geplaatst door opeldriver (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Tigra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

paulmichiel (0) PRO, 19 jaar geleden

Vreemd, bij 1,25 liter te kort gebeurt er nog weinig. Laat hem eens uitlezen.

wageral (0), 19 jaar geleden

Sam, het gele motormanagement lampje gaf dus aan dat er te weinig olie in de motor zat. Het rode lampje is niet het oliepeillampje, maar geeft de oliedruk aan. Dit zijn dus 2 verschillende zaken, alhoewel bij te veel olieverlies uiteindelijk ook de druk zal wegvallen en dus het rode lampje zal gaan branden. Veel mensen kijken nooit het oliepeil na omdat "het rode lampje toch niet brandt". Regelmatig oliepeil checken en niet blind varen op de electronica in de moderne auto's is dus echt geen overbodige luxe, blijkt wel uit bovenstaand verhaal.

kasperht (0), 19 jaar geleden

zoals Ger al zegt:
het olie-lampje is niet voor het oliepeil maar voor de oliedruk.

bij een iets te laag peil gaat meestal geen enkel lampje branden....dus regelmatig zelf controleren blijft noodzakelijk

opeldriver (0), 19 jaar geleden

bedankt voor jullie reactie, dat was idd een domme move van me dat ik zo 300KM ga afleggen zonder te kijekn naar de olie-peil terwijl ik het toch regelmatig doe,,,,maar dat komt allemaal door de haast ! :-(

maar de motor is niet beschadigd toch??
want er zat toch bijna 3 van de 4 liter in,ik ben wel ongerust wat dat betreft. want het geluid van de klepstoters was erg hard!
maar de motor trekt nu gelukkig weer normaal, ik ben alleen benieuwd of de schade groot is..

alvast bedankt

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

er is niks aan de hand door de lage oliedruk krijg je meer klepspeling en dat hoorde je

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Tigra of stel zelf een nieuwe vraag.